Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Povijesni dan na Olimpijskim igrama u stolnom tenisu; više država po prvi put u četvrtfinalu

Dan na stolnoteniskom turniru u Parizu krenuo je neočekivano. Prvi igrač svijeta Chuqin Wang je izgubio od Šveđanina Trulsa Möregårdha, a zatim se i u popodnevnim mečevima vidjelo nekoliko povijesnih rezultata.

U 15 sati po hrvatskom vremenu krenula su dva meča muške kategorije i dva meča ženske. U svima je postojala mogućnost da jedna od država dođe do četvrtfinala po prvi put ili nakon dugo vremena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve je krenulo dobro za Adrianu Diaz, kao i za Sofiu Polcanovu. Obje su povele s 3-0 te se činilo da će obje po prvi put izboriti nastup u četvrtfinalu. Austrijanka je uspjela zadržati prednost pobijedivši Bernardette Szocs s 4-0, no Portorikanka je nakon vodstva 3-0 izgubila od sjevernokorejske predstavnice Songgyong Pyon. Tako je u ženskom popodnevnom terminu samo Austrija dobila premijernu predstavnicu u četvrtfinalu.

U muškom dijelu ždrijeba povijest je pokušao ispisati Kirill Gerassimenko koji je igrao Omara Assara. On je također rano poveo s 2-0 te je i u iduća dva seta on bio taj koji je prvi dolazio do devet osvojenih poena. Međutim, svaki od tih setova je na kraju gubio, a zatim je izgubio i peti i šesti set te se Assar plasirao u svoje drugo uzastopno četvrtfinale.

U drugom meču koji je krenuo u 15 sati, mladi Felix Lebrun postao je prvi Francuz nakon 1992. koji je izborio nastup među najboljih osam. On je protiv iskusnog Dimitrija Ovčarova krenuo s vodstvom 3-0 da bi se zatim Nijemac vratio na 3-3. Ipak, potpunog preokreta nije bilo te je Felix Lebrun postao prvi Francuz još od Jean-Phillippea Gatiena koji je 1992. izgubio u finalu.

Muški mečevi u 16 sati donijeli su novi povijesni uspjeh. Hugo Calderano igrao je protiv starijeg brata Lebruna, Alexisa. On je imao priliku postati prvi Brazilac u četvrtfinalu Olimpijskih igara. U tome je i uspio iako je prvi set izgubio s 11:3.

U ostalim mečevima osmine finala u popodnevnom terminu nije bilo prilike za povijesni uspjeh. I-Ching Cheng pobijedila je Poljakinju Nataliu Bajor s 4-0 u setovima te će tako Poljska ipak morati čekati barem četiri godine za predstavnicu u četvrtfinalu. Osim Cheng, među osam se plasirala i Kineskinja Chen Meng koja je svladala Nizozemku Britt Eerland.

Kasnije u ženskom dijelu ždrijeba priliku za ispisivanje povijesti imaju Manika Batra te Sreeja Akula koje mogu postati prve Indijke u četvrtfinalu dok Jia Nan Yuan može postati prva Francuskinja s istim uspjehom. U muškom turniru jedino još Kanak Jha može pisati povijesne knjige svoje zemlje. On bi postao prvi Amerikanac među najboljih osam, no za to treba pobijediti Kineza Zhendonga Fana.

Mečeve osmine finala još moraju odigrati Darko Jorgić i Yun-Ju Lin, Tomokazu Harimoto i Anders Lind te Möregårdh i Cheng-Jui Kao. Od ženskih mečeva na rasporedu su Batra i Miu Hirano, Yubin Shin i Lily Zhang, Yingsha Sun i Akula te Yuan i Hina Hayata.

Komentari

Povezano