Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Povijesni raspad Partizana, Hezonja i Real Madrid uz Monaco idu na Final Four Eurolige

Košarkaši Monaca i Real Madrida su posljednja dva sudionika Final Foura Eurolige koji će se održati u litavskom Kaunasu. Oni su se tamo pridružili Barceloni i Olympiacosu, a večeras su domaće momčadi došle do omjera od 18-0 u utakmicama broj 5 u Euroligi.

[4] Monaco – Maccabi Tel Aviv [5] 97:86 (3-2)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uzbudljivu smo prvu četvrtinu gledali u Kneževini sa skoro 60 ubačenih poena, a prednost od 33:26 su ostvarili gosti koji su tijekom prvih 7 minuta pogodili svih 8 upućenih šuteva iz igre. Predvodio ih je Wade Baldwin IV s 10 poena, dok je Jarrell Martin zabio 7, a Lorenzo Brown 6.

Kod domaćih je Mike James zabio 11 poena uz 4 asistencije u prvoj četvrtini, a svoj saldo je povećao do 19 poena već nakon 3 minute igre u drugoj dionici koju su domaći otvorili senzacionalnom serijom od 15:0. Konsolidirali su se Izraelci u nastavku pa s 4 trice u rasponu od 3 i pol minute ponovno prelaze u vodstvo od 47:45, no na poluvremenu ipak vode domaći s 53:49.

James je predvodio sve strijelce s 21 poenom što je treće najefikasnije poluvrijeme jednog košarkaša u euroligaškom doigravanju, dok mu je na drugoj strani parirao Baldwin IV s 15 ubačaja.

Treća četvrtina je bila također izrazito izjednačena te su domaći košarkaši s vodstvom od 72:70 zaključili 30 minuta košarke.

U posljednjih 5 minuta se ušlo s vodstvom Maccabija od 79:76, ali onda domaća momčad serijom od 10:0 preokreće susret u svoju korist. Ključna figura te serije je bio Jordan Loyd koji je zabio 8 od 10 poena svoje ekipe i tako došao do 21 poena na svom kontu.

Bio je to prijelomni trenutak utakmice, a Monaco je na kraju upisao pobjedu od 97:86 te su se tako po prvi put u povijesti plasirali na Final Four Eurolige. Time su postali prva momčad francuske lige na F4 Eurolige još od 1997. godine i Asvela. Do večerašnjeg trijumfa su ih predvodili Jordan Loyd i Mike James s po 21 poenom, dok je na drugoj strani Wade Baldwin IV ubacio 27 poena uz 7 asistencija i 6 skokova.

[3] Real Madrid – Partizan [6] 98:94 (3-2)

U Madridu je prva četvrtina protekla u gotovo potpunoj izjednačenosti te ni u jednom trenutku nijedna momčad nije vodila s prednošću većom od jednog posjeda razlike. Vidjeli smo čak 18 slobodnih bacanja te su svi realizirani. Na predah se otišlo vodstvom Partizana od 23:22, a bitna stavka uvodne dionice su bila dva prekršaja Waltera Tavaresa, centra Reala.

Do prve osjetnije prednosti su košarkaši Partizana stigli početkom druge četvrtine nakon 7 uzastopnih poena Kevina Puntera za vodstvo od 32:25. On je tako postao prvi košarkaš na utakmici s dvoznamenkastim brojem poena – 11.

Tri i pol minute prije poluvremena, Partizan dolazi do prve dvoznamenkaste prednosti od 11 poena razlike – 42:31. Srpska momčad je u drugoj četvrtini senzacionalno šutirala izvana pa su pogodili 6 od 7 šuteva za tri poena na putu do vodstva od 55:39.

Upravo tih 55 poena je rekordan broj primljenih poena u poluvremenu utakmice euroligaškog doigravanja u povijesti Real Madrida. Povratnik Kevin Punter je bio ključan igrač sa 16 poena i 3 asistencije, dok je s druge strane Džanan Musa ubacio 9.

Pred drugo poluvrijeme je bilo bitno istaknuti da košarkaši Partizana nikad nisu izgubili utakmicu u Euroligi u kojoj su na poluvremenu vodili sa 16 poena razlike, dok u istom natjecanju Real Madrid nikad nije pobijedio u utakmici u kojoj su nakon prvog dijela gubili sa 16 poena razlike.

Partizan je bio bolji takmac u većem dijelu treće četvrtine te su u posljednjih 70 sekundi ušli s vodstvom od 15 poena razlike, ali se Real vraća u igru serijom od 9:1 i na predah pred posljednjih 10 minuta se odlazi vodstvom Partizana od 76:69. Izvrsnu četvrtinu je odigrao Džanan Musa koji je ubacio 11 poena kojim je došao do brojke od 20.

Sergio Rodriguez je zabio uvodnih 7 poena Reala u četvrtoj četvrtini prije nego li je Mario Hezonja tricom spustio na samo -2 sedam minuta prije kraja. ”Chacho” je nastavio sa fenomenalnom igrom u posljednjoj dionici pa je s polaganjem na drugi obruč izjednačio na 81:81 i utakmica kreće ispočetka.

Željko Obradović je pozvao timeout nakon kojeg Madar i Lessort igraju pick and roll poslije kojeg Francuz zakucava za vodstvo. Rodriguez u sljedećem napadu zabija za izjednačenje, a onda Sergio Llull s 5 uzastopnih poena diže na +5.

Kevin Punter je odgovorio svojom sedmom tricom ove večeri, ali samo par sekundi nakon Mario Hezonja svojom tricom vraća na +5. Sergio Rodriguez i Sergio Llull su spektakularnu četvrtinu okrunili specijalom poslije ubačaja iz auta nakon kojeg je potonji postigao tricu za +8 nešto manje od 3 minute prije kraja susreta.

U posljednju minutu se ušlo sa 6 poena prednosti za Real Madrid, ali to tricom s 45 stupnjeva prepolavlja Zach LeDay. U sljedećem napadu su gosti udvojili Adama Hangu i na koncu došli do lopte. Ona je išla u ruke Punteru, ali on promašuje tricu nakon čega Hezonja hvata obrambeni skok i iznuđuje prekršaj te slobodna bacanja. Dubrovčanin je zabio jedno od dva za +4.

Dante Exum je u sljedećem napadu promašio tricu, a nakon što su uhvatili skok, ”Kraljevi” proslavljaju pobjedu. Real Madrid je postao prva momčad u povijesti Eurolige koja je nadoknadila zaostatak od 0-2 u seriji.

Najefikasniji u redovima Reala su bili Džanan Musa s 20 poena, spektakularni Sergio Rodriguez koji je 13 od svojih 19 poena postigao u četvrtoj četvrtini te Mario Hezonja koji je ubacio 13 poena. Kod poraženih je spektakularni Kevin Punter ubacio 28 poena uz 7 trica, dok je Dante Exum dodao 16.

Komentari

Povezano