Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Povijesni uspjeh Zrinjskog, teški poraz Maribora

I dok su hrvatski predstavnici imali gorko-slatku večer s dvije pobjede i porazom, ali dva ispadanja i jednim prolaskom, i ostali su klubovi s ovih područja upisali mješovite uspjehe.

Najzvučnija vijest svakako nam dolazi s Islanda, tamo je Breiðablik pobijedio Zrinjski iz Mostara s 1:0 autogolom Slobodana Jakovljevića, no bila je to pirova pobjeda jer Zrinjski je prošao u zadnje kolo kvalifikacija za Europa ligu s ukupnih 6:3. Znači i to da im je grupna faza nekog UEFA-inog natjecanja zagarantirana, čime će postati prvi BiH klub s tim dostignućem! U sljedećem ih kolu kao protivnik očekuje austrijski LASK.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kosovski Ballkani slavili su na Heraklovim stupovima, upisavši 1:3 protiv gibraltarskih Lincoln Red Impsa te su s ukupnih 5:1 prošli u zadnju fazu kvalifikacija Konferencijske lige. Za ponavljanje prošlogodišnjeg uspjeha i ulaska u grupnu fazu morati će preskočiti bjeloruski BATE.

Nije dobro krenula utakmica za makedonsku Strugu protiv luksemburškog Swift Hesperangea, jer već u 15. minuti ostali su s igračem manje. Ipak, dvije minute kasnije nepoderivi Besart Ibraimi dovodi goste u vodstvo, koje su domaći do kraja ipak preokrenuli u 2:1 pobjedu. Nije to bilo dosta za pravo slavlje, jer Struga je s ukupnih 4:3 nastavila svoj europski put. Sljedeća stanica na istome je krajnji sjever Europe i već spomenuti Breiðablik.

Izrazito su učinkovitu večer pred protivničkim vratima imali nogometaši slovenskog Celja na gostovanju u Hrodni kod tamošnjeg Niomana. Slavili su s visokih 1:4 i potvrdili pobjedu iz prvog susreta. Po dva su pogotka zabili Čakovčan Luka Bobičanec i Francuz Julien Lamy, a u zadnjem koraku pred grupnu fazu Celjane čeka izraelski Maccabi Tel Aviv.

Puno su se lošije 50-ak kilometara dalje proveli nogometaši Maribora koje je turski Fenerbahçe bez većih problema pobijedio 0:3. Pritom su Viole promašile i udarac s bijele točke, a svoje su viđenje igre svojin pulena domaći navijači prikazali prekidom utakmice koja se nakon 20-ak minuta suspenzije ipak nastavila. Maribor tako s ukupnih 6:1 završava svoju europsku epizodu za 2023. godinu.

Srpski Partizan nakon debakla i 0:2 poraza od azerbajdžanskog Sabaha izjednačio je taj rezultat i odvek utakmicu u produžetke. Ipak, odluka o prolazniku pala je tek nakon udaraca s kreča, gdje su Srbi bili mirniji i precizniji, te prošli u sljedeću fazu natjecanja. Tamo ih pak kao protivnik čeka danski Nordsjælland.

Konačno, što se tiče hrvatskih predstavnika, Stipe Vučur odigrao je, a Tomislav Duka i Petar Mamić prosjedili su svih 90 minuta teškog 5:0 poraza svog Žalgirisa od švedskog Häckena. Litavski klub seli u Konferencijsku gdje će za prolaz u grupe morati nadvisiti Ferencváros.

Simon Sluga inkasirao je tek jedan, a Josip Čondrić čak pet golova u susretu Ludogoreca i Astane, dok je Marin Tomasov za goste zaigrao s klupe. Bugari će sigurno u grupnu fazu, a za igranje Europa lige čeka ih težak protivnik u vidu nizozemskog Ajaxa. Kazahstanci pak kao posljednjeg protivnika kvalifikacija pred sobom imaju albanske Partizanije.

Partizani su pak pod vodstvom Zorana Zekića i s Markom Kocijanom na terenu drugi put u tjedan dana pobijedili latvijsku Valmieru.

Andrija Filipović i Adnan Aganović s klupe su zaigrali za svoje klubove, Aktobe i Sepsi, no zadovoljniji može biti Aganović jer rumunjska je momčad slavila 0:1 i prošla u sljedeću fazu gdje ih čeka norveški Bodø/Glimt.

Nakon primljenih pet komada od Genta u prvoj utakmici, Pogoń Szczecin malo je osvjetlao obraz 2:1 pobjedom u kojoj je sudjelovao Danijel Lončar s punom minutažom, no Europu ove godine više neće vidjeti.

Zanimljivo, dva bivša igrača Rijeke, Nino Galović i Domagoj Pavičić, oboje su dobili crvene kartone za svoje momčadi. Radi se o Arouci koja je gostovala kod Branna i izgubila 3:1; te grčkom Arisu koji je nakon izvođenja jedanaesteraca ispao od kiivskog Dinama. Brann je tako preokrenuo pobjedu Portugalaca iz prve utakmice i prošao dalje, a isto je napravio Dinamo 2:1 pobjedom. Dobro je ipak ogled krenuo za Aris, jer Neven Đurasek je pogotkom doveo goste u vodstvo.

Karlo Bilić odigrao je cijelu utakmicu za Ħamrun Spartanse koji su na gostovanje kod Ferencvárosa došli tek potvrditi težak poraz iz prvog susreta, a Mađari su slavili 2:1.

Damjan Đoković odigrao je gotovo cijelu utakmicu za svoj FCSB u 2:0 porazu od Nordsjællanda, čime rumunjski velikan završava svoj euro-put.

Puleni trenera Tomislava Stipića, Hrvoje Babec i Petar Bosančić nisu uspjeli u nemogućoj misiji koja je pred njihovu FC Rigu postavila prepreku u vidu nizozemskog Twentea. S ukupnih 0:5 završavaju europsku avanturu.

Ante Rebić je po prvi put startao za svoj novi klub Beşiktaş, a u trećoj utakmici upisao je treću pobjedu.Turci su s ukupnih 5:2 preskočili Neftçi iz Bakıja, a tim rezultatom neće biti sretan vratar Azera Ivan Brkić. Beşiktaş će za grupnu fazu natjecanja morati nadvisiti Dinamo Kiiv.

Lech Poznań Antonija Milića ispustio je kapital iz prve utakmice. Nakon prošlotjedne 2:1 pobjede, večeras je Spartak iz Trnave slavio s 3:1 i izbacio Poljake iz daljnjeg natjecanja.

Mađarski Debrecen optimistično je na svom terenu dočekao austrijski Rapid nakon 0:0 iz prve utakmice, no teško su stradali izgubivši 0:5, a Antonio Mance dobio je posljednjih nekoliko minuta igre.

Komentari

Povezano