Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Povijesno brza utrka na 1500 metara pripala Amerikancu, Thomas najbrža na 200 metara

Četvrta večer atletskih finala na Olimpijskim igrama, donijela nam je čak dva olimpijska rekorda uz još nekoliko sjajnih nastupa.

Prvo finale je bilo ono u ženskom bacanju kladiva. Aktualna svjetska prvakinja, Kanađanka Camryn Rogers je osvojila zlatno odličje bacivši kladivo sve do 76.97 čime je za gotovo metar i pol bila dalja od srebrne Amerikanke Annette Nneke Echikunwoke čiji je najbolji hitac iznosio 75.48 metara. I za nju, kao i za brončanu Kineskinju Jie Zhao (74.27m), ovo je bila prva medalja s velikih međunarodnih natjecanja. Legendarna Anita Woldarczyk je nakon tri uzastopna olimpijska zlata i s 38 godina na leđima zauzela četvrto mjesto sa samo četiri centimetra slabijim rezultatom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon njih, svoje finale su započeli skakači u dalj. U odičnom natjecanju, u kojem je naš Filip Pravdica zauzeo deveto mjesto, olimpijski naslov je obranio Grk Miltiadis Tentoglou sa skokom od 8.48 metara. Srebro je osvojio Jamajčanin Wayne Pinnock sa skokom od 8.36, dok je bronca otišla 19-godišnjem Talijanu Mattiji Furlaniju koji je bio samo dva centimetra kraći od drugoplasiranog.

Muška utrka na 1500 metara je ponudila najbržu utrku u povijesti Olimpijskih igara u toj disciplini i jednu od najbržih svih vremena s obzirom da su rezultati svo trojice medaljaša među 10 najbržih u povijesti. Senzacionalni pobjednik je bio Amerikanac Cole Hocker koji je srušio olimpijski rekord s vremenom 3:27.65, dok je drugoplasirani bio Britanac Josh Kerr koji je postavio nacionalni rekord s 3:27.79.

Do bronce je s 15 stotinki zaostatka za pobjednikom stigao drugi Amerikanac Yared Nuguse s novim osobnim rekordom. Favorit za zlato i branitelj naslova, Norvežanin Jakob Ingebrigtsen, bio je žrtva vlastitog tempa te je na kraju puknuo i završio četvrti.

Olimpijski rekord je pao i u utrci atletičarki na 3000 metara sa zaprekama gdje je zlato za Bahrein osvojila Winfred Yavi koja je u završnici prestigla braniteljicu olimpijskog naslova Peruth Chemutai iz Ugande. Yavi je ciljem prošla u vremenu 8:52.76, dok je Chemutai bila 58 stotinki sporija čime je oborila nacionalni rekord.

Kenijka Faith Cherotich je s osobnim rekordom od 8:55.15 osvojila broncu. Valja svakako istaknuti i Francuskinju Alice Finot koja je završila četvrta uz novi europski rekord – 8:58.67.

U posljednjem finalu večeri, uvjerljivo je do zlata na 200 metara stigla brončana iz Tokija Amerikanka Gabrielle Thomas s vremenom 21.83. Ona je slavila s 25 stotinki prednosti ispred zlatne na 100 metara, Julien Alfred sa Svete Lucije. Američko slavlje je upotpunila Brittany Brown koja je osvojila broncu.

Komentari

Povezano