Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Povijest je ispisana – Denver Nuggetsi su NBA prvaci, Jokić MVP

Košarkaši Denver Nuggetsa su večeras ugostili kolege iz Miami Heata u petoj utakmici NBA finala u kojoj su, eventualnom pobjedom, mogli postati prvaci po prvi put u povijesti. U napetoj završnici, Nuggetsi su slavili s 94:89 i tako ispisali najljepše stranice u svojoj povijesti!

Tijekom uvodnih 5 minuta gledali smo jako nervoznu i nepreciznu košarku pa je rezultat bio 6:5 za Denver prije prvog timeouta. Nuggetsi su pogodili 3 od 7 šuteva iz igre te su imali 4 izgubljene lopte, dok su košarkaši Miami Heata pogodili tek 2 od 12 šuteva iz igre (1/8 iz reketa) uz oba promašena slobodna bacanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi su ”udarili” Nuggetsi te su nakon serije od 12:0 poveli s 12:5, no Miami se vratio ponajviše zahvaljujući 8 uzastopnih poena Bama Adebaya kojim su preokrenuli susret i došli do vodstva od 22:18. Centar Heata je u tim trenucima postao prvi dvoznamenkasti košarkaš na susretu.

Upravo je njegovim košem Miami na predah otišao s vodstvom od 24:22, a on je brojao već 14 poena. S druge strane se istaknuo Michael Porter Jr. sa 7 poena i 7 skokova uz gomilu utrčavanja i dva skoka u napadu. Od iznenađenja prve četvrtine izdvajamo pojavu DeAndrea Jordana s kojim se trener Malone odlučio prilagoditi na Adebayovu dominaciju u visini nad Jeffom Greenom za vrijeme kada je Jokić bio na klupi.

Miami je do prvog dvoznamenkastog vodstva na susretu stigao poslije 5 uzastopnih poena Duncana Robinsona kojim su poveli s 39:29. Početkom druge četvrtine nismo vidjeli puno ritma jer se svirao gotovo svaki kontakt, a u toj su se igri, bolje snalazili košarkaši Miamija koji su češće napadali prodorom.

Miami je u konačnici na poluvrijeme otišao s vodstvom od 51:44, a do toga ih je predvodio Bam Adebayo s 18 poena i 9 skokova, dok su po 8 poena dodali Jimmy Butler (2/8 iz igre) i Max Strus. Kod domaćih su najefikasniji bili Nikola Jokić i Michael Porter Jr. s po 9 poena.

Nuggetsi su prvi dio završili sa samo jednom pogođenom tricom iz 15 pokušaja (negativni rekord u povijesti finala NBA lige), 5 promašenih bacanja i 9 izgubljenih lopti te zasigurno u određenoj mjeri mogu biti zadovoljni s malim deficitom. S druge strane se ni Miami nije mogao pohvaliti visokim postotcima šuta (39% iz igre, 27% trice) stoga ne možemo reći da smo gledali visoko kvalitetnu košarku u Ball Areni.

Bolju igru na početku drugog poluvremena, Nuggetsi su kapitalizirali tricom Jamala Murraya kojom su izjednačili rezultat na 60:60. Izjednačenu treću četvrtinu koja je obilovala lošom selekcijom šuta kod obje ekipe, Miami Heat je okončao minimalnim vodstvom od 71:70.

Fascinantan i zabrinjavajuć potez je napravio Erik Spoelstra na početku četvrte četvrtine ubacivši hladnog Codyja Zellera koji prije toga nije odigrao niti sekunde, a ta ”prilagodba” mu se obila o glavu serijom Denvera od 5:0 nakon koje je odmah pozvao timeout i ostavio Zellera na klupi.

Teška se bitka bila na oba kraja parketa. Igrale su se kvalitetne obrane na sve strane, ali Nuggetsi su imali nešto bolju egzekuciju u napadu. Košem Nikole Jokića, došli su do prednosti od 7 poena razlike samo 4 i pol minute prije kraja.

Nakon 40 minuta gotovo ne postojanja na parketu, Jimmy Butler se ukazao 5 minuta prije kraja pa je postigao dvije trice, iznudio prekršaj za tri slobodna bacanja, pogodio sva tri i pogodio skok šut za vodstvo Miamija od 1 razlike na nešto manje od tri minute prije kraja.

Njegov niz je prekinuo Nikola Jokić polaganjem, ali je Butler onda došao na crtu slobodnih bacanja te je pogodio oba za novih +1 gostiju. Nakon toga je Jamal Murray promašio težak šut u padu, ali skok u napadu hvata Bruce Brown i polaže za novo vodstvo Denvera.

U sljedećem napadu Miamija, Max Strus je promašio tricu iz kuta, dok na drugoj strani Jokić i Porter Jr. promašuju te Miami osigurava skok u obrani. Lopta je očekivano išla u ruke Jimmyja Butlera, no nakon što se zaustavio u prodoru i odlučio se na dodavanje Strusu, njegov pokušaj je presjekao Kentavious Caldwell-Pope koji je zabio oba slobodna bacanja za vodstvo Denvera od 92:89 samo 24 sekunde prije kraja susreta.

Spoelstra je pozvao timeout, a Jimmy Butler promašuje iznimno težak pokušaj za tri poena. Nuggetsi su osigurali obrambeni skok pa su gosti poslali Brucea Browna na crtu slobodnih bacanja. Brown je bio siguran oba puta i tako doveo Denver do +5 na 14 sekundi prije kraja.

Denver je na koncu slavio sa 94:89, a do pobjede vrijedne prve titule u povijesti franšize vodio ih je Nikola Jokić s 28 poena i 16 skokova, dok su dvoznamenkasti još bili i Michael Porter Jr. sa 16 poena i 13 skokova, Jamal Murray s 14 poena uz 8 skokova i asistencija, Kentavious Caldwell-Pope s 11 te Bruce Brown s 10 poena.

S druge strane je Jimmy Butler ubacio 21 poen, Bam Adebayo 20 uz 12 skokova, dok su Kyle Lowry i Max Strus susret okončali s po 12 poena.

Jokić je apsolutno zasluženo osvojio nagradu za najkorisnijeg košarkaša ovog NBA finala, a u bogatu povijest ove lige se upisao postavši prvi košarkaš u povijesti doigravanja koji je predvodio ligu po broju poena, skokova i asistencija.

Komentari

Povezano