Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
VijestiZanimljivosti

Poznat prvi klub s trofejem u 2024. godini

Tek smo zakoračili u prvi dan nove godine, simboličkog i kalendarskog datuma kojeg ljudi iz različitih kultura diljem svijeta proslavljaju na različite načine, a već u FIFA priznatim ligaškim i kup natjecanjima imamo i prvu ekipu s trofejem.

HKFA League Cup je natjecanje koje se igra za prvoligaške klubove u Hong Kongu, članove Hong Kong Premier lige.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjećamo, Hong Kong koji je do 1997. bio dio Ujedinjenog Kraljevstva, da bi se istekom koncesije vratio pod teritorij Kine, unutar druge najmnogoljudnije zemlje svijeta ima status posebne adminstrativne regije s visokom razinom suvereniteta, pa se to reflektira i na činjenicu kako Hong Kong ima vlastitu nogometnu reprezentaciju i ligaška natjecanja.

Prije spomenuti HFKA League Cup natjecanje je u kojem sudjeluju prvoligaši podijeljeni u dvije skupine, klubovi jedni protiv drugih igraju dva puta, a po dvije najbolje ekipe iz svake skupine ulaze u polufinale.

Najuspješniji hongkongški nogometni klub je Kitchee SC, koji ima 12 osvojenih titula prvaka, a svojoj riznici danas je pridodao i šesti trofej pobjednika Liga kupa.

Susret finala odigran protiv Lee Man Warriorsa nakon 120 minuta završio je rezultatom 2:2, pa se u lutriji jedanaesteraca božica Fortuna osmjehnula velikanu hongkongškog nogometa, a on u riznicu dodao prvi trofej u 2024. ne samo za sebe, već i na razini svjetskog profesionalnog nogometa.

Inače, u Hong Kongu trenutno igra 89 stranih igrača, otprilike 30% ukupnog broja, među kojima nema niti jednog igrača iz Hrvatske, no zato su tu trojica Srba: braća blizanci Ivan i Vanja Marković koji igraju u redovima Sham Shui Poa te Stefan Antonić koji igra za Hong Kong FC.

Kroz povijest, dubok su trag ostavili i brojni drugi igrači iz susjedne Srbije, ali i jedan Hrvat – Miroslav Šarić. Riječ je o junioru Dinama iz generacije 1986. u kojoj su bili i Vedran Ćorluka, Hrvoje Čale, Davor Landeka, Denis Glavina i Ivan Kelava, koji je u redovima Modrih upisao tek jedan nastup, u meču skupine Kupa UEFA-e protiv Stuttgarta 2004. godine.

Kasnije je kasnije igrao u Međimurju, Kamen Ingradu i Inter Zaprešiću, upisavši 74 nastupa i 13 pogodaka, da bi se 2012. otisnuo u Hong Kong u kojem je proveo 5 godina igrajući za Biu Chun Rangers, Eastern i Metro Gallery te zabivši 16 pogodaka.

Komentari

Povezano