Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
VijestiZanimljivosti

Poznata prva reprezentacija koja neće ići na SP 2026.

Dok je ovih dana fokus europske, a i svjetske javnosti, na kvalifikacijama za Europsko prvenstvo koje će se održati u Njemačkoj 2024. godine, diljem svijeta igraju se i ostala reprezentativna natjecanja, među kojima su tradicionalno najranije startale CONMEBOL kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2026. koje će se održati u SAD-u, Kanadi i Meksiku i u ovom trenutku je već odigrano 4 kola.

A uz njih, u ovom su reprezentativnom bloku startale AFC kvalifikacije za isto natjecanje. Za razliku od grupnog formata u Južnoj Americi, puno veći broj država i reprezentacija, uz puno manji broj dostupnih mjesta, znači da se neke reprezentacije opraštaju već nakon samo 2 odigrane utakmice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ta nesretna titula prve reprezentacije koja se, 3 godine prije početka Svjetskog prvenstva, prva oprostila od natjecanja, jutros je pripala Guamu, teritoriju SAD-a u zapadnom Tihom oceanu koji se nalazi unutar područja Mikronezije.

Guam broji 168.000 stanovnika, a nogomet nije najpopularniji sport, već su to američki nogomet, košarka i bejzbol, pa stoga i ne čudi da je reprezentacija Guama druga najslabije rangirana azijska reprezentacija koja se nalazi na 201. mjestu FIFA-ine ljestvice, ispred Šri Lanke, Turks i Caicos otoka, Američkih Djevičanskih Otoka, Britanskih Djevičanskih Otoka, Anguille te najslabijeg – San Marina.

Guam je u prvom kolu kvalifikacija ždrijebom za protivnika dobio Singapur, 157. reprezentaciju svijeta te izgubio 2:1 u prvom ogledu, a u uzvratu na umjetnoj travi GFA National Training centra u najmnogoljudnijem gradu Dededou pred nešto manje od 5.000 gledatelja, Singapur je još jednom slavio s rezultatom 1:0 pogotkom Shawala Anuara u 81. minuti i plasirao se u 2. kolo kvalifikacija.

Guam se sada može početi fokusirati na pripreme za iduće kvalifikacije, a njihovi igrači vratiti svojim svakodnevnim obvezama.

Komentari

Povezano