Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Poznata tri polufinalista Lige prvaka mladih, čeka se Hajduk

Brojimo minute do početka četvrtfinalnog ogleda juniorske Lige prvaka između Borussije Dortmund i splitskog Hajduka, ujedno i posljednjeg susreta ove faze natjecanja. Hajduk ima priliku postati prvi hrvatski klub koji je izborio plasman među 4 najbolje mlade momčadi Europe te tako Hrvatsku postaviti na listu država koja je imala barem jedan klub u završnici natjecanja. Ta lista se trenutno sastoji od 10 zemalja – Španjolske, Portugala, Njemačke, Engleske, Ukrajine, Belgije, Italije, Francuske, Austrije i Nizozemske.

Prije nego što sama utakmica počne i euforija koja trese navijače Hajduka koji su okupirali Dortmund dosegne svoj vrhunac, pretrest ćemo preostale tri četvrtfinalne utakmice koje su već odigrane. Prva momčad koja se plasirala u polufinale bila je momčad Sportinga. Oni su jučer s minimalnih 1:0 svladali Liverpool, a strijelac pobjedonosnog pogotka je bio Rodrigo Ribeiro kojemu je to bio 7. pogodak u natjecanju ove sezone.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sportingu je ovo prvi plasman među 4 najbolja kluba u povijesti natjecanja, a time je nastavljen portugalski niz od 6 uzastopnih sezona s barem jednim predstavnikom u polufinalu UEFA-ine Lige mladih. Tri puta je to bila Benfica, dva puta Porto i sada Sporting. Španjolski klubovi su imali predstavnika u svakom od posljednjih 6 polufinala, ali tome neće biti slučaj ove godine nakon što su Atletico i Real poraženi od Milana, odnosno AZ-a.

Nogometaši Milana su jučer s 2:0 na sportskom centru Peppino Vismara svladali Atletico pogotcima Dariusza Stalmacha i Gabriele El Hilalija čime su mladi “Rossoneri” po prvi put u povijesti natjecanja izborili plasman u polufinale. Tako su postali tek druga talijanska momčad koja se plasirala u polufinale natjecanja nakon Rome iz sezone 2014./15. Tada je Romu kao kapetan predvodio Lorenzo Pellegrini, a na poziciji desnog bočnog je nastupao Silvio Anočić koji trenutno brani boje NK Belišća u 3. razredu hrvatskog nogometa.

Dodajmo i kako je to bio ogled dva poznata bivša nogometaša koji trenutno sjede na klupama dvaju klubova. S jedne strane, one pobjedničke, nalazio se Ignazio Abate, a s druge Fernando Torres. Njih dvojica su bivši suigrači iz Milana, a zanimljivo je da je jedini pogodak koji je Španjolac zabio u dresu Milana, zabio na Abateovu asistenciju. Bio je to pogodak glavom u gostujućem remiju od 2:2 protiv Empolija. Upravo je Milan potencijalni Hajdukov protivnik u slučaju današnje pobjede.

Nogometaši AZ-a su u prvoj današnjoj utakmici s dominantnih 4:0 svladali Real Madrid i tako postali tek druga nizozemska momčad u polufinalu ovog natjecanja nakon Ajaxa iz sezone 2019./20. Za Nizozemce su strijelci bili Daniel Beukers (x2), Ernest Poku te Maxx Meerdink koji zajedno s gore spomenutim Ribeirom drži prvo mjesto ljestvice najboljih strijelaca UEFA-ine Lige prvaka mladih u konkurenciji nogometaša čiji su klubovi još uvijek u natjecanju.

Prije današnje pobjede, AZ je u osmini finala svladao Barcelonu s 3:0 te su tako danas postali prva momčad u povijesti natjecanja koja je izbacila dva najveća španjolska kluba u jednoj sezoni. Primjera radi, samo je jedna momčad u povijesti moderne Lige prvaka u seniorskoj konkurenciji učinila isto, a riječ je o Juventusovoj momčadi iz sezone 2002./03.

Oni su također najprije izbacili Barcelonu s ukupnih 3:2 nakon što je Emiliano Zalayeta u 114. minuti zabio za prolaz, dok su u polufinalu s ukupnih 4:3 svladali “Kraljeve”. Na kraju je momčad iz Torina, u jednom od najdosadnijih finala velikih natjecanja u povijesti nogometa, poražena nakon raspucavanja od Milana.

No, vratimo se još malo na AZ čija je momčad u knockout fazu Lige prvaka mladih ušla nakon što su u doigravanju poslije raspucavanja svladali Crvenu zvezdu, a sada u 3 utakmice KO faze ne znaju za primljen pogodak:
1/16 finala: 5:0 vs Eintracht
1/8 finala: 3:0 vs Barcelona
Četvrtfinale: 4:0 vs Real Madrid
Nadamo se kako će se oko 20:30 sati, Sportingu, Milanu i AZ-u u polufinalni kostur pridodati i momčad Hajduka.

Komentari

Povezano