Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Poznati parovi osmine finala Afričkog kupa nacija

Propustili smo jučer izvjestiti o završnim utakmicama grupne faze Afričkog kupa nacija, a dio razloga leži i u tome što su nas prethodni dani razmazili dramama i sijasetom golova. Jučerašnji nam je dan pak donio samo jedan jedini pogodak u ukupno 360 minuta igre, no iz tih minuta smo dobili i konačni poredak svih grupa, kao i parove osmine finala natjecanja.

Rasplet skupina E i F

U grupi E su tako poprilično izjednačnu utakmicu odigrali Južnoafrička Republika i Tunis, a potonji su s odigranih 0:0 završili kao zadnja momčad skupine i najveće razočaranje turnira uz Alžir i Ganu, druga dva teškaša koji natjecanje napuštaju već u grupnoj fazi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz Bafanu Bafanu, veselili su se i njihovi sjeverozapadni susjedi Namibijci. Podjela bodova i konačnih 0:0 savršeno je odgovaralo i njima i Maliju, pa tako Orlovi skupinu završavaju na prvom mjestu, dok su Hrabri ratnici na svom četvrtom AFCON-u, kao jedna od četiri najbolje trećeplasirane momčadi, po prvi puta u svojoj povijesti prošli u knock-out fazu natjecanja. I sam nekada ikona Namibije, Collin Benjamin na njihovoj klupi radi sjajan posao.

Tablice omogućuje Sofascore

Demokratska Republika Kongo i Tanzanija odigrali su relativno zanimljiv susret u kojem su Kongoanci bili opasnija ekipa, no i ovdje je završilo bez pogodaka. Odgovaralo je to Leopardima koji su i samo tri boda bila dostatna za drugo mjesto skupine i prolazak u eliminacijsku rundu. Za Taifa zvijezde je taj bod ipak značio ispadanje.

S obzirom na rasplet ostalih utakmica i skupina, Maroko je već bio osigurao prolazak, no jedini pogodak dana vidjeli smo baš u njihovom srazu sa Zambijom. Pogodak je pao u 37. minuti, kada se u jednoj gužvi najbolje snašao Hakim Ziyech i zabio za pobjedu. Rekli smo već kako Lavovima Atlasa taj trobod nije bio neophodan, no poraz je značio tugu za Bakrene metke kojima dva boda na trećem mjestu nisu bila dostatna za prolazak.

Tablice omogućuje Sofascore

Drame po domaćina i HNL-ovci

Veselili su se zato domaći navijači, jer značilo je to da će Obala Bjelokosti završiti kao četvrta najbolja trećeplasirana momčad, te uz posvemašnju muku ipak izboriti nastavak natjecanja. Zanimljivo kako će to raditi s novim izbornikom, jer prolazak kroz ušicu igle, razbijanje od strane Ekvatorijalne Gvineje i generalno neuvjerljive predstave servirale su otkaz Jeanu-Louisu Gassetu koji je Slonove vodio u prve tri utakmice natjecanje. Izborničku je funkciju tako za osminu finala preuzeo Emerse Faé, nekad i sam reprezentativac Obale Bjelokosti.

Nisu s veseljem ovu vijest dočekali u splitskom Hajduku, koji će još barem tjedan dana biti bez usluga svog Ismaëla Dialla, dok su suprotnog raspoloženja u taboru Rijeke, jer im se u konkurenciju za vezni red vraća Emmanuel Banda. Podsjetimo se kako će u nastavku natjecanja HNL imati još jednog predstavnika, a radi se o Varaždinovom Lamine Bau koji je sa svojom Mauritanijom izborio povijesni plasman u eliminacijsku fazu turnira.

Ždrijeb osmine finala

Afrikanci i ostatak svijeti koji prati AFCON događaje može odmoriti sljedeća dva dana, a u subotu započinje osmina faza natjecanja koja se igra po treći put u povijesti turnira. Program započinje susjedskim dvobojem Angole i Namibije, a nastavlja se još jednim susjedskim srazom. Biti će to pravi afrički “El Classico” u kojem će snage odmjeriti divovi Crnog kontinenta Nigerija i Kamerun.

U nedjelju se program nastavlja zvučnim duelom Ekvatorijalne Gvineje i Gvineje. Napomenimo kako imenu usprkos ovo nisu susjedi, štoviše, radi se o zemljama koje su međusobno udaljene gotovo 2500 km! Vikend će utakmicom kompletirati Egipat i DR Kongo.

Novi tjedan ogledom će otvoriti zemlje koje dijeli “tek” komadić Atlantika, a radi se o Zelenortskom Otočju i Mauritaniji. Obala Bjelokosti će morati dokazati da je zaslužila sreću prolaska kroz treće mjesto, jer čeka ih jedan od najtežih mogućih protivnika, aktualni prvak Afrike Senegal.

Još jedan susjedski dvoboj na rasporedu nam je 30. siječnja, a radi se o srazu Malija i Burkine Faso. Konačno, dvije najudaljenije zemlje kontinentalne Afrike zatvoriti će osminu finala, a radi se o Maroku i Južnoafričkoj Republici.

Komentari

Povezano