Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Poznati polufinalisti ragbi sedam turnira na Olimpijskim igrama

Iako se Olimpijske igre u Parizu službeno otvaraju tek večeras, neka natjecanja su došla već skoro do kraja. Tako smo u ragbiju sedam jučer navečer dobili i sve polufinaliste muškog turnira, to su Južna Afrika, Francuska, Fidži i Australija.

Dan je započeo utakmicama drugog kola grupne faze natjecanja, a sve utakmice odigrane su na kultnom Stade de Franceu. U skupini A Južna Afrika je razmontirala Japan s 49:5, dok je na poluvremenu bilo 35:0 što je ujedno i najjednostranije poluvrijeme na turniru do sada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Derbi skupine A odigrali su Novi Zeland i Irska, a u veoma napetoj utakmici slavio je Novi Zeland s 14:12, iako su Irci uspjeli povesti s 12:0, ali je pri tom rezultatu Mark Roche promašio pretvaranje za dodatna dva boda što se na kraju ispostavilo ključnim.

U skupini B Samoa je vrlo uvjerljivo pobijedila Keniju s 26:0, a Australci su izborili pobjedu protiv Argentine 22:14. SAD je u vrlo zanimljivom susretu skupine C savladao Urugvaj s 33:17, a apsolutni igrač utakmice bio je 38-godišnji Perry Baker koji je ostvario četiri poentiranja.

Urugvaj se vrlo dobro držao u prvom poluvremenu, te je u jednom trenutku čak uspio i povesti s 12:7, no individualna kvaliteta Bakera, koji je u karijeri dva puta proglašen za najboljeg svjetskog igrača ragbija sedam, ipak je presudila.

Odmah potom Stade de France je počeo u glas bodriti Francuze koji su istrčali na teren protiv reprezentacije Fidžija, što je bio i derbi ove skupine. Fidži je na kraju očekivano slavio 19:12. Utakmica je bila vrlo tvrda, te smo na početku gledali i više obaranja nego što je uobičajeno, a onda je otprilike tri minute do kraja poluvremena Francuska ostvarila polaganje.

Ipak, reprezentacija Fidžija se probudila u zadnjoj minuti prvog poluvremena i uspjela doći do 5:5 prije kraja prvog dijela, a onda je u drugom dijelu odmah preuzela inicijativu i sjajnom akcijom prebrojavanja došla do 10:5 da bi odmah potom Iowane Teba realizirao pretvaranje za 12:5 čime je riješeno pitanje pobjednika.

Potom su uslijedile četvrtfinalne utakmice, a veliko iznenađenje dogodilo se već u prvom susretu kada je Južna Afrika savladala Novi Zeland 14:7 te je jednog od glavnih konkurenata za naslov izbacila s turnira. Južnoafrikanci su poveli s 14:0, te su u nastavku favoritima ostavili prostora samo za utješne poene. Francuska je nošena domaćom publikom savladala Argentinu s 26:14 ne dopustivši ikakvu rezultatsku neizvjesnost.

Najzanimljiviji susret četvrtfinala odigran je između Fidžija i Irske, a reprezentacija iz Oceanije slavila je 19:15. Iako je irski igrač Chay Mullins ostvario čak dva polaganja, Irci nisu uspjeli doći do nijednog pretvaranja u čitavoj utakmici, dok je Fidži zabilježio dva što je bilo dovoljno za pobjedu. Reprezentacija Fidžija se prometnula u prve konkurente za zlato pokazavši do sad najbolju igru.

Najlakši posao u četvrtzavršnici imali su Australci koji su uvjerljivo svladali SAD s 18:0. Polufinala se igraju sutra, a parovi su Južna Afrika – Francuska, te Fidži – Australija.

Komentari

Povezano