Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Poznati su prvi sudionici osmine finala U20 Svjetskog prvenstva

FIFA U20 Svjetsko prvenstvo ušlo je u samu završnicu grupne faze natjecanja te su nam od sinoć poznati i prvi sudionici osmine finala. Podsjetimo, na turniru sudjeluju 24 reprezentacije podijeljene u 6 grupa. Plasman u knockout fazu natjecanja će izboriti po 2 najbolje plasirane reprezentacije u svakoj grupi te 4 najbolje trećeplasirane reprezentacije.

Iz grupe A u samu završnicu su se kvalificirali domaćin turnira Argentina koja je s uvjerljivih 5:0 svladala Novi Zeland te time potvrdila prvo mjesto u grupi, dok je drugo mjesto uhvatio Uzbekistan koji je u zadnjem kolu pobijedio Gvatemalu rezultatom 2:0. Argentinci su domaćinstvo ovog turnira dobili u zadnji trenutak nakon što je domćinstvo oduzeto Indoneziji, a sada se nadaju da bi naslov seniorskog prvaka svijeta mogli upotpuniti i ovom titulom koju čekaju od 2007. godine. Na tom turniru je briljirao Sergio Aguero i pomogao Argentini obraniti naslov prvaka iz 2005. godine. Zanimljivo, Argentina je od 2001. do 2007. čak 3 od 4 moguća puta osvojila ovaj naslov, a jedini put kad nisu osvojili u tom razdoblju (2003.) je član momčadi bio današnji izbornik Javier Mascherano. Legendarni igrač Barcelone tako kao trener hvata naslov U20 svjetskog prvaka koji mu je pobjegao dok je još bio mladi igrač.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U grupi B, prvo mjesto je osvojila reprezentacija SAD koja je u zadnjem kolu svladala Slovačku rezultatom 2:0 i tako završila grupu sa 9 bodova i bez primljenog gola. Amerikancima se odmah nakon finala Super Sport Kupa Hrvatske priključio i Hajdukov Rokas Pukštas koji će im pomoći u završnici natjecanja. U drugoj utakmici grupe, Ekvador je razmontirao Fidži rezultatom 9:0 i tako osvojio drugo mjesto u skupini. Novi Zeland i Slovačka su završili grupe na trećem mjestu i sada čekaju rasplet ostalih grupa da vide hoće li im to biti dovoljno za ostanak na tuniru.

Argentina je uvjerljivo svladala Novi Zeland. Osim što im je zabila 5 golova, nisu protivniku dozvolili niti jedan udarac na gol te niti jedan udarac iz kuta na utakmici. Argentinci su razmjenili nevjerojatnih 818 točnih dodavanja na utakmici uz 76% posjeda lopte. Prvi gol je djelo Ignacia Maestra u 14. minuti koji je, nakon udarca iz kuta i kratke kombinacije, bio najviši u skoku i tako zabio prvi gol na turniru u prvom startu. Jedva 3 minute kasnije vodstvo povećava Gino Infantino koji se lagano ušetao u kazneni prostor i lijevom nogom spremio loptu u suprotni kut. Za 3:0 i otklanjanje bilo kakvih sumnji u pobjednika utakmice, pobrinuo se Laziov Luka Romero koji je u 35. minuti zabio briljantan gol nakon što je na centru izvrtio 2 suparnička igrača, sjurio se prema golu i sa dobrih 25 metara opalio u rašlje nemoćnog vratara Keesa Simsa. S tim rezultatom otišlo se na odmor, a mreže su mirovale do 50. minute kada je Aaryan Raj igrao rukom u kaznenom prostoru i tako omogućio Brianu Aguirreu da poveća vodstvo na 4:0. Konačan rezultat je 87. minuti postavio Alejo Veliz koji je tako zabio gol u sve 3 utakmice na ovom turniru.

U drugoj utakmici grupe A, Uzbekistan je pobijedio Gvatemalu 2:0 i tako ušao u osminu finala na svom prvom turniru od 2015. godine. Tada su u četvrtfinalu ispali od Senegala. U vodstvo su došli u 8. minuti kada branič Gvatemale Arian Recinos katastrofalno griješi u povratnom dodavanju prema (valjda) svom vrataru i idealno poslužuje Shakhzodjona Nematjonova koji zabija lagani gol i time usmjerava ostatak utakmice. Isti igrač je postavio konačan rezultat u 20. minuti kada zabija nakon sjajnog okomitog dodavanja Abbosbeka Fayzullayeva. Nakon tog vodstva, Uzbekistan je kontrolirao utakmicu, a posebno u drugom poluvremenu kada je Gvatemali dozvolio 1 udarac na njihov gol.

SAD je pobjedom 2:0 protiv vršnjaka iz Slovačke osvojio grupu B te su jedina reprezentacija koja na ovom natjecanju još nije primila pogodak. U vodstvo ih je doveo Cade Cowell koji je u 38. minuti fantastično poveo loptu od centra do kaznenog prostora, riješivši se 4 čuvara, te pospremio loptu u bliži kut. Utakmica je zadržala napetost sve do 96. minute kada za potvrdu pobjede zabija Niko Tsakiris. Amerikanci su bili puno bolja momčad čitavu utakmicu, a dovoljno će nam to potvrditi omjer očekivanog broja golova od 2,54 naprema 0,26.

U pomalo neozbiljnoj utakmici, Ekvador je zabio 9 golova reprezentaciji Fidžia. Mala otočka reprezentacija završava skupinu na zadnjem mjestu sa 0:16 gol razlikom. Umjesto da vam opisujemo svaki pogodak, na poveznici je dostupan sažetak utakmice. Istaknimo samo da je prvi gol na utakmici zabio 16-godišnji Kendry Paez koji već igra za seniorski sastav domaćeg prvoligaša Independiente del Valle te glasi za jednog od najvećih talenata ekvadorskog nogometa u posljednje vrijeme.

Komentari

Povezano