Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
VijestiZanimljivosti

Predsjednički izbori u Portu obilježeni nasiljem, ultrasi opljačkali bivšeg trenera Chelseaja

Korupcija u portugalskom nogometu tema je o kojoj bi se moglo pisati tjednima, a svojih su problema tijekom proteklih desetljeća imali i Benfica i Sporting, od priča o angažiranju vlastitih navijača za prijetnje i zastrašivanje protukandidata, preko nasilnih preuzimanja skupština klubova, no fokus portugalske javnosti je ovog tjedna na trećem velikanu – Portu.

Jorge Nuno de Lima Pinto da Costa, 85-godišnjak koji je cijelu karijeru proveo u Portu, a na čelu kluba je nevjerojatnu 41 godinu, tj. od 17. travnja 1982. godine, ove je godine najbliže svrgavanju s vlasti. U Portu se pojavila glasna i snažna opozicija koja želi promjene na čelu kluba usprkos rezultatskim uspjesima, prvenstveno zbog korupcije i nepotizma za koje optužuju postojeću vlast. Na čelu opozicije nalazi se bivši trener Porta, Andre Villas-Boas, 46-godišnjak koji je nakon vođenja Porta, Chelseaja, Tottenhama, Zenita, Shanghaija i Marseillea odlučio postati predsjednikom kluba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navodeći da ne može ostati ravnodušan prema događanjima u njegovom voljenom klubu, Villas-Boas je prihvatio ulogu protukandidata za predsjedničku poziciju i najavio kandidaturu za izbore koji bi se trebali održati u lipnju 2024. godine.

Ipak, da neće sve proteći glatko i lege artis, pokazala je generalna skupština za članove kluba prije 10 dana, na kojoj su se demokratskim putem trebale donijete odluke važne za buduće funkcioniranje kluba. Prvo je klub morao promijeniti lokaciju skupštine s obzirom da je umjesto predviđenih 400, što je daleko manje od stvarnog broja članova kluba, stiglo više tisuća ljudi. Tako se rijeka ljudi morala iz dvorane u blizini stadiona premjestiti na sam stadion, a nakon što je na red stiglo glasanje o uvjetima za kandidaturu novog predsjednika, izbilo je i nasilje među suprotstavljenim članovima kluba, prvenstveno pripadnicima ultrasa iz skupine Super Dragoes i “običnih navijača“.

Naime, trenutno pravilo kaže kako kandidat mora biti član kluba najmanje 10 uzastopnih godina, čemu Villas-Boas udovoljava. No trenutna vlast u klubu predlaže da se pravilnik kluba izmjeni na minimalno 15 godina uzastopnog članstva za prihvatljivu kandidaturu, čemu Villas-Boas ne udovoljava, i čime bi ga se efektivno diskvalificiralo iz daljnje utrke. Klub je na glasanje dao i odredbu o članovima koji mogu glasati, a umjesto svih članova, pravo glasa imali bi samo članovi kluba koji su imali jednu godinu u juniorskom i jednu godinu u seniorskom članstvu kluba. Sve odluke donose se sa 75% većine glasova, a s obzirom da nisu mogli osigurati mir, članovi Porta sjednicu su odgodili za kasniji datum. Andre Villas-Boas događaje je opisao kao jedne od najmračnijih dana u povijesti Porta.

U međuvremenu, vođa navijača Porta pod nadimkom “Majmun” objavio je fotografiju s aktualnim predsjednikom uz opis “Da biste skinuli kralja s trona, morat ćete proći kroz nas“, na isti dan kad je i Andreu Villasu-Boasu provaljeno u kuću, pri čemu je njegov stražar pretučen, a automobil ukraden.

Zaključke donesite sami…

Komentari

Povezano