Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Preminuo Kurt Hamrin, legenda Fiorentine i osmi najbolji strijelac u povijesti Serie A

Kurt Roland “Kurre” Hamrin, švedski nogometaš rođen 19. studenog 1934. koji je trenutno osmi najbolji strijelac Serie A u povijesti, preminuo je danas u 89. godini života.

Hamrin je jedan od najvećih švedskih nogometaša svih vremena, a definitivno i jedan od najvećih igrača u povijesti talijanske lige te same Fiorentine u kojoj je igrao 9 godina, zabivši 208 pogodaka, što ga stavlja na vrh najboljih strijelaca kluba u povijesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hamrin je nogomet počeo igrati u redovima AIK-a iz rodnog Stockholma, da bi ga 1956. primjetio Juventus i doveo u svoje redove. Nakon kratke posudbe u Padovi u kojoj je pokazao svoje golgeterske sposobnosti, u svoje ga redove 1958. dovodi Fiorentina u kojoj postao apsolutna legenda.

U međuvremenu sa Švedskom postiže najveći uspjeh u povijesti, osvajanjem drugog mjesta na Svjetskom prvenstvu 1958. godine, u kojem su poraženi od briljantnog Peléovog Brazila rezultatom 5:2.

S Fiorentinom je osvojio 2 kupa Italije i jedini europski trofej u povijesti Viola, Kup pobjednika kupova 1961. godine.

Milanu se priključio 1967. godine, osvojivši svoj jedini naslov prvaka Italije 1968. godine, a tome nadodavši još jedan trofej Kupa pobjednika kupova iste godine te trofej Kupa prvaka 1969. godine u ekipi s Giovannijem Trapattonijem, Giannijem Riverom i Pierinom Pratijem.

Kasnije je zaigrao u Napoliju, vratio se u IFK Stockholm okončati karijeru, da bi se umirovio s 38 godina. Nakon nogometne mirovine, vratio s obitelji u Firenzu te ostao u nogometu kao skaut, pri čemu se najviše ističe angažman u Milanu za kojeg je dovodio igrače od 1998. do 2008. godine.

Bio je sjajan krilni igrač koji se najbolje osjećao na desnoj strani, a krasila ga je iznimna brzina, dobar dribling i efikasnost pred protivničkim golom. I u poznijim životnim godinama bio je vitalan i redovito posjećivao utakmice Fiorentine, ali i kluba u kojem je odrastao, AIK-a.

Komentari

Povezano