Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Preminuo legendarni Franz Beckenbauer

Nakon što je proteklog vikenda u 92. godini života preminuo Mario Zagallo, danas nas je napustio i drugi osvajač Svjetskog prvenstva u ulogama i igrača i izbornika. U 78. godini nakon borbe s Alzheimerovom bolesti, preminuo je legendarni Franz Beckenbauer.

“Kaiser” je nadaleko smatran jednim od najboljih nogometaša u povijesti sporta o čemu svjedoče višestruka uvrštavanja u različite najbolje postave svih vremena. Beckenbauer je tijekom svoje momčadske karijere najdublji trag ostavio u minhenskom Bayernu u čijem je dresu proveo 14 sezona te je osvojio ukupno 14 trofeja uključujući četiri titule prvaka Bundeslige i njemačkog Kupa te tri titule Kupa prvaka (današnje Lige prvaka).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bundesligu je osvojio i u dresu HSV-a, dok je s New York Cosmosom tri puta osvojio NASL. Što se reprezentativnog dresa tiče, kao igrač je osvojio Europsko prvenstvo 1972. godine te Svjetsko prvenstvo dvije godine kasnije, dok je još bio drugi na EURO-u 1976. i SP-u 1966., a treći na SP-u 1970. godine.

Također, Beckenbauer je dvostruki osvajač Zlatne lopte (1972. i 1976.), a još tri puta je završavao među tri najbolja u tom izboru.

Kao izbornik ”Elfa” je postao svjetski prvak 1990. godine čime se pridružio spomenutom Zagallu na popisu ljudi koji su postajali svjetski prvaci i kao igrači i kao izbornici. Njima dvojici se nešto kasnije na tom popisu pridružio i Didier Deschamps.

Najveći nogometaš u povijesti Njemačke je proteklih godina vodio veliku bitku sa zdravljem te je uz Alzheimerovu bolest i demenciju imao i infarkt oka te više operacija srca.

Počivao u miru.

Komentari

Povezano