Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Preminuo Luis Suárez, jedini španjolski osvajač Ballon d’Ora

U 88. godini života, svoje je oči po posljednji puta sklopio Luis Suárez, jedan od najvećih španjolskih nogometaša i trenera svih vremena.

Rođeni Lacorunjanin, igrao je za Deportivo La Coruñu, danas ugaslu rezervnu ekipu Barcelone, España Industrial, te Barcelonu, Inter i Sampdoriju, u kojoj je 1973. zaključio karijeru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poznat po elegantnom i gracioznom stilu igre, nosio je nadimakEl Arquitecto” tj. “Arhitekt”. 1960. godine osvojio je Ballon d’Or i do današnjeg dana, ostao jedini Španjolac koji je ikada osvojio ovu prestižnu individualnu nagradu (ako ne računate Alfreda Di Stefana kao rođenog Argentinca koji je svoje dvije nagrade osvajao kao reprezentativac Španjolske).

Suárez je dominirao igrom ’60-tih godina prošlog stoljeća i bio jedan od pionira pozicije napadačkog veznog ili buduće lažne devetke, a isticao se kreativnim asistencijama za golove te snažnim udarcem.

Nakon dvije godine profesionalnog nogometa, Barcelona je u svoje redove dovela 20-godišnjaka koji je bio esencijalni dio pamtljive napadačke linije Kubala, Czibor, Kocsis, Ramallets i Evaristo. S Heleniom Herrerom na klupi, kao trenerom, Suárez je u 6 godina Blaugrane osvojio dva španjolska prvenstva, dva kupa i dva Kupa velesajamskih gradova (preteče kasnijeg Kupa UEFA-e i Europske lige), a u tom razdoblju je i osvojio Ballon d’Or pretekavši u konačnom izboru Madridovog Ferenca Puskasa.

Nakon izgubljenog finala Kupa europskih prvaka 1961. od Eusebiove Benfice, Suárez je postao tada najskuplji svjetski transfer koji je za 250 miljuna talijanskih lira (današnjih 2,8 miljuna €) otišao za svojim mentorom Heleniom Herrerom u milanski Inter.

Suárez je bio ključan igrač i nosio broj 10 na dresu Herrerinog Grande Intera, ekipe koja je osvojila 3 Scudetta, 2 Interkontinentalna kupa i 2 uzastopna Kupa europskih prvaka, 1964. i 1965. Za Inter je nastupio 328 puta i zabio 55 pogodaka, a zanimljivost je i da je držao rekord za najviše golova jednog Španjolca u utakmici Serie A čak 53 godine! Naime, hat-trick protiv Genoe 10. ožujka 1963. godine u pobjedi 6:0 izjednačio je tek Genoin Suso 2016. godine u pobjedi 4:0 protiv Frosinonea.

Uz fantastične igre u Herrerinom Grande Interu, sa Španjolskom je 1964. godine osvojio Europsko prvenstvo, prvu i jedinu titulu Španjolaca u reprezentativnom nogometu sve do 2008. godine. Uz to, nastupio je i 1962. i 1966. na svjetskim prvenstvima. U 32 utakmice zabio je 14 pogodaka.

Po završetku igračke, započeo je manje uspješnu trenersku karijeru u kojoj je vodio mlađe kategorije Genoe, Inter, Cagliari, SPAL, Como, Deportivo La Coruñu, španjolsku U21 s kojom je osvojio U21 Euro 1986. godine, španjolsku seniorsku reprezentaciju koju je vodio na SP 1990., pa ponovno Inter i Albacete prije nego li je 1995. otišao u punu mirovinu, nakon koje je i ostao živjeti u Milanu.

Svjetski, španjolski i talijanski nogomet danas žale. Luisito, počivao u miru.

Komentari