Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Preminuo prvi osvajač Svjetskog prvenstva u ulozi igrača i trenera

Danas je iz dalekog nam Brazila stigla informacija kako je u petak u 92. godini života preminuo legendarni nogometaš i trener, Mario Zagallo. Brazilac će ostati upamćen kao prva osoba koja je podigla trofej namijenjen svjetskom prvaku i u ulozi igrača i u ulozi trenera.

Zagallo je igrao na poziciji lijevog krila te je kao igrač s reprezentacijom Brazila osvojio Svjetska prvenstva 1958. i 1962. godine, dok je kao izbornik bio svjetski prvak 1970. Šlag na tortu je došao 1994. godine kada je kao pomoćni trener došao do četvrtog naslova što je također apsolutni rekord.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz Zagalla su dosad samo još Nijemac Franz Beckenbauer i Francuz Didier Deschamps osvajali Svjetsko prvenstvo i kao igrači i kao treneri.

Što se tiče klupske karijere, branio je boje Flamenga i Botafoga za koje je od 1951. do 1965. postigao 76 golova u 332 nastupa. Uz taj učinak, osvojio je i pet naslova prvaka Rio de Janeira (Campeonato Carioca).

Kao trener je vodio brojne brazilske klubove s tim da je s Botafogom bio prvak Brazila 1968. godine, dok je u inozemstvu radio u Saudijskoj Arabiji kao trener Al-Hilala i izbornik reprezentacije, te kao izbornik Kuvajta i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Na klupi Brazila je bio u tri navrata i ostvario je učinak od 99 pobjeda, 29 remija i samo 10 poraza, a nakon njegove smrti više nijedan član početne postave reprezentacije Brazila koja je istrčala u finalu Svjetskog prvenstva 1958. godine u Švedskoj nije među živima. Zagallo je u tom finalu postigao pogodak za 4:1 u pobjedi od 5:2 nad domaćinima.

Počivao u miru.

Komentari

Povezano