Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
VijestiZanimljivosti

Prije 11 godina su imali 8 igrača i bankrotirali, a sad se vraćaju u višu ligu

Prije točno 11 godina, na 29.4.2012. godine, portugalski stabilni prvoligaš i redoviti sudionik europskih natjecanja União de Leiria doživio je jednu od svojih najcrnjih epizoda u povijesti.

Praćeni lošim rezultatima, financijskom nestabilnošću i neisplatama plaća igračima uz konstantne odlaske i dolaske trenera te ostavku predsjednika Joãoa Bartolomeua tokom cijele sezone, igrači su raskinuli ugovore pa je na domaću utakmicu protiv C.D. Feirensea istrčalo samo 8 igrača, bez zamjena. Oni su junački odradili svoj susret i izgubili rezultatom od “samo” 4:0. Zanimljivo, jedan od igrača u tom je susretu bio i slovenski vratar Jan Oblak, koji je u Leiriji proveo sezonu na posudbi iz Benfice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ekipa Leirije se do kraja sezone uspjela posložiti da utakmice odigra s barem 11 igrača na terenu, ali ispadanje nije uspjela izbjeći te je s 19 bodova završila na zadnjem mjestu tablice.

Ne samo da su ispali, već su zbog toga što nisu prijavili ekipu na vrijeme za početak natjecanja u 2. ligi, izbačeni u 3. ligu, a samo godinu dana nakon zbog dugovanja od 13,5 miljuna € klub je proglasio bankrot. U međuvremenu su u nižim regionalnim ligama prijavili drugu momčad, koja je potom za 1.000 € otkupila pravo igranja u 3. ligi od svoje bankrotirane matice te pravno-administrativnim manevrom nastavila neprekinuti niz postojanja kluba osnovanog 1966. godine.

Klub za kojeg je u dva navrata, u sezonama 1998./1999. i 2004./2005. igrao i osječki napadač Petar Krpan, a svoju trenersku karijeru u sezoni 2001./2002. praktički započeo José Mourinho, 2015. godine je dobio novog većinskog vlasnika. Riječ je o Alexanderu Tolstikovom, Moldavcu/Rusu i bivšem profesionalnom nogometašu koji je po završetku karijere postao nogometni agent, a Tolstikov je malo po malo uspio posložiti klub i stabilizirati ga u 3. portugalskoj ligi.

Stadion Dr. Magalhaes Pessoa, izgrađen za Euro 2004. na kojem je Hrvatska odigrala 2 susreta grupne faze protiv Švicarske i Francuske, proteklo je desetljeće uglavnom zjapio prazan, no ne i sinoć. 22.197 navijača došlo je pogledati utakmicu protiv Brage B i priredilo fantastičnu atmosferu u kojoj je Uniao Leiria pobijedila kasnim pogotkom Leandra Antunesa i osigurala plasman u drugu portugalsku ligu.

Komentari

Povezano