Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
VijestiZanimljivosti

Prvi na tablici prema xG-u, peti u stvarnosti. Kako to?

Znamo već da se nogometni svijet i nogometni tabori dijele na “pro” i “contra” teorije xG-a, a mi ćemo vas nastaviti opskrbljivati podacima vezanima uz ovaj statistički parametar.

Onaj najnoviji tako stiže nam od naše drage Opte, a vezan je uz Ligue 1 u kojoj, kad bi se bodovi dodijeljivali na osnovu xG-a tj. broja očekivanih golova, na prvom mjestu tablice ne bi bio PSG, već petoplasirani Lille!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njihov očekivani broj bodova je 64,9 (u usporedbi s 59 koliko imaju) što jasno kaže kako su underperformeri, no što onda tek reći za overperformere PSG koji bi prema xG-u trebao imati 62,5, a ne 78 bodova ili Lens, čiji je xG 61,9 bodova, dok ih u stvarnosti imaju 72?

Jednostavno je, Mbappe i ekipa su ove sezone upalili cheat mode usprkos (za njihove standarde) problematičnoj sezoni, a u tome su im pomogli i suigrači, dok je kod Lillea praktično sve bilo na leđima Jonathana Davida koji je zabio 21 gol, 14 više od prvog sljedećeg najboljeg strijelca kluba Remya Cabelle.

Ipak, oni koji gledaju Lille znaju da i nije toliko neočekivano. Fonsecina ekipa izrazito inzistira na posjedu i vodeća je u ligi u ovoj kategoriji s prosječno 61% lopte u nogama tokom utakmica. Također, u ovoj sezoni stvaraju i dovoljno prilika, ali nema kvalitetu završnice, uz iznimku Davida. Druga su ekipa lige po broju velikih prilika s njih 103, a zanimljivo kako je Remy Cabella, veznjak Lillea drugi igrač lige po broju kreiranih velikih prilika s njih 17, no veznjaci, krilni igrači i napadači Bayo, Bamba, Ounas, Weah, Angel Gomes i Zhegrova su zajedno postigli tek 15 golova iz 47 velikih prilika.

Mora im se priznati da ponekad nisu imali ni sreće. Druga su ekipa lige po broju pogođenih vratnica, nakon PSG-a koje je na putu do gola aluminijski okvir zaustavio 20 puta. Lilleu se to dogodilo samo jedan put manje, 19 puta. Lille je također druga ekipa lige po broju propuštenih velikih prilika, njih ukupno 66.

Istovremeno, u obrani su izgubili Botmana, Celika i priliku dali mladim i manje iskusnim igračima Chevalieru (skrivio 2 greške za primljene pogotke), Alexsandru Ribeiru i Diakitéu, a kad se na to nadoda poodmakla igračka dob Josea Fontea, ozljede Ismaillyja i Djaloa, jasno je i zašto s druge strane u obrani stvari ne funkcioniraju kako bi trebale. Lille ima treću najlošiju obranu od Top 10 Ligue 1 s primljenih 41 pogodaka – tek su Lorient i Monaco primili više golova. Lille je svoju mrežu netaknutom uspio zadržati 9 puta u sezoni, po čemu su 8. momčad lige i daleko iza najuspješnijih Lensa i Reimsa koji su to uspjeli 14 puta.

Komentari

Povezano