Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Putevima istočne Europe – Bjelorusija, Estonija i Moldavija dobili pobjednike kupa

Područje nekadašnjeg SSSR-a iznjedrilo je mnoštvo zanimljivih nogometnih priča u proteklih 30-ak godina, a neke od njih ispričale su se ove subote kada su se u tri države ove nekadašnje državne tvorevine igrala finala kupova.

Na stadionu Torpeda u bjeloruskom gradu Zhodinu odigralo se finale tamošnjeg kupa, u kojem su se sastali Neman Grodno te Isloch Minsk Raion. Bilo je ovo za Neman četvrto, a Isloch drugo finale u povijesti – Neman je osvojio drugo izdanje kupa daleke 1993. godine, dok je Isloch 2021. godine poražen u finalu od BATE Borisova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situacija na tablici u prvenstvu Bjelorusije ukazivala je da je drugolpasirani Neman favorit u odnosu na Isloch koji se nalazi na 8. mjestu ljestvice, a iako je kup natjecanje iznenađenja, njega u jučerašnjem susretu nije bilo. Kvaliteta je ipak na strani Nemana, ali i iskustvo, pa je tako 35-godišnjak s gotovo 130 pogodaka u karijeri Yehor Zubovich doveo momčad iz Grodna u vodstvo u 32. minuti, a čovjek s 28 nastupa za reprezentaciju Bjelorusije Pavel Savitskiy u 65. minuti postavlja konačnih 2:0 i treći trofej kupa u povijesti za njihovog trenera Yehora Kovalevicha, koji je prva dva osvojio s Naftanom iz Novopolotska još 2009. i 2012. godine.

Nešto sjevernije odigrala se utakmica finala estonskog kupa, u kojem je tamošnji vodeći prvoligaš Levadia, kojeg s klupe vodi nekadašnji trener Istre 1961 Curro Torres preokrenuo dva pogotka zaostatka i svladao momčad zanimljivog imena – Paide. Time je momčad iz Tallina stigla do 11. naslova u kupu, te 21. velikog trofeja u povijesti, čime im za tek jedan trofej bježi gradski rival Flora.

Utakmica je odigrana na nacionalnom stadionu Le Coq pred svega 2500 gledatelja, a goste je u 12. minuti u vodstvo doveo Robi Saarma, koji u 29. minuti promašuje kazneni udarac, ali šest minuta iza toga njegov suigrač Thomas Agyepong postavlja 2:0 te se s tim rezultatom otišlo na odmor. Već nakon tri minute igre u nastavku Mikhel Ainsalu smanjuje, a do izjednačenja Levadia dolazi u 55. minuti autogolom Abdula Yusifa. Do kraja susreta Levadia je stigla do potpunog preokreta pogocima koje su postizali João Pedro i Michael Schjonning-Larsen za 4:2 i prvi trofej u riznici Levadie od 2021. godine.

A do dvostruke je krune u Moldaviji osvajanjem tamošnjeg kupa stigao Petrocub, koji je u finalu igranom u Kišinjevu s 3:1 svladao Zimbru. Zanimljivo je da je ovo bio prvi poraz momčadi iz glavnog grada Moldavije u finalima kupa, nakon što su iz prethodnih šest završnih utakmica kupa izašli s trofejem pobjednika.

Susret je sjajno započeo za Zimbru, koje je u 6. minuti u vodstvo doveo Emmanuel Alaribe, a u drugom poluvremenu do izražaja dolazi pobjednički mentalitet igrača Petrocuba, koji pogocima Teodora Lungua, Iona Jardana te Mihaia Lupana stižu do konačnih 3:1 i drugog naslova u kupu za momčad iz grada Hincestija.

Komentari

Povezano