Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Rangersi slavili protiv Servettea, Barišić asistent

Odigrane su preostale utakmice 3. prekola UEFA Lige prvaka. U jeku straha od ponavljanja navijačkih nereda u Ateni je Panthinaikos dočekao Marseille, Slovan iz Bratislave je odmjerio snage s Maccabi Haifom dok su večer svojim međusobnim susretom zaključili Glasgow Rangersi i švicarski Servette.

Pomalo siromašnu utakmicu su nam ponudili Panathinaikos i Marseille u kojoj su i jedni i drugi samo jednom pucali u okvir gola protivnika, ali taj jedan je domaćinima bio dovoljan da osiguraju prednost od 1:0 uoči uzvrata u Francuskoj. Pobjeda Grka je zaslužena budući da su cijelu utakmicu imali inicijativu, a kako je vrijeme prolazilo bili su sve opasniji i konkretniji. Nepreciznost pred vratima ih je mogla skupo koštati, ali teren ipak napuštaju kao pobjednici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedva da je utakmica i započela, a branič gostiju Geoffrey Kondogbia je u 1. minuti zaradio žuti karton što će se kasnije pokazati možda i ključnim. Prvu veliku pravu priliku na utakmici propustio je u 22. minuti za Marseille Pierre-Emerick Aubameyang koji je nakon odličnog centaršuta Renana Lodia ostao potpuno sam na 7 metara od vrata domaćina i loše pucao glavom. Panathinaikos je imao inicijativu cijelo vrijeme, ali ništa se važno nije dogodilo do 65. minute kada spomenuti Kondogbia radi prekršaj i zarađuje drugi, isključujući žuti karton. Marseille se nakon toga potpuno povukao i prepustio potpunu dominaciju domaćinima.

Pritisak Grka se napokon isplatio u 83. minuti kada su odigrali sjajnu kombinaciju za vodstvo. Glavni pokretač domaćina u završnici utakmice Brazilac Bernard je s loptom po sredini došao na nekih 20 metara od gola gostiju, poslao prizemnu loptu bivšem igraču Osijeka Lászlu Kleinheisleru te utrčao u kazneni prostor. Kleinheisler mu ipak ne odigrava dupli pas već isprve poluvisokom loptom u kaznenom prostoru pronalazi Fotisa Ioannidisa, a on ju opet isprve šalje iza obrane do samog Bernarda koji matira vratara gostiju za veliko slavlje domaćina.

Do kraja utakmice više nismo vidjeli prilike pa je tako Panathinaikos stigao do vrijedne pobjede uoči uzvrata koji će se odigrati 15.08. u 21 sat. Spomenimo da je cijelu utakmicu za domaćine na mjestu stopera jako dobro odigrao bivši hrvatski reprezentativac Tin Jedvaj, a od bivših SuperSport HNL igrača, u igru su za domaćine ušli već spomenuti Kleinheisler i bivši igrač Rijeke Adam Gnezda Čerin dok je bivši igrač Lokomotive Enis Çokaj ostao na klupi svih 90 minuta.

Za razliku od utakmice u Ateni, u Bratislavi smo u dvoboju Slovana i Maccabi Haife gledali spektakularnu utakmicu punu šansi i viskokog tempa. Na kraju su slavili gosti iz Izraela rezultatom 1:2 i tako napravili ogroman korak prema osiguravanju mjesta u playoffu Lige prvaka, a samim time i minimalno mjesto u grupnoj fazi Europske lige.

Već nakon 5 minuta, gosti su poveli. Maccabi je odigrao brzu akciju po lijevoj strani terena gdje je francuski lijevi bek Pierre Cornud sam prošao pored dvojice čuvara i poslao sjajnu dijagonalu na desnu stranu do usamljenog 18-godišnjeg Anana Khalailia. On isprve upućuje poluvisoku loptu u peterac domaćina gdje ju kratko preusmjerava Dia Saba, a u sredini se najbolje snašao haićanski napadač Frentzdy Pierrot koji zabija svoj 4. gol u aktualnim kvalifikacijama za Ligu prvaka.

Nismo dugo čekali na odgovor Slovana. Gosti su jedan opasan centaršut s lijeve strane uspjeli očistiti u prvi udarac iz kuta na utakmici. Prekid u 12. minuti odlično izvodi Lucas Lovat i upućuje snažnu loptu na prvu vratnicu gdje su u zračnom duelu 36-godišnji kapetan domaćina Juraj Kucka i senegalski branič gostiju Abdoulaye Seck, a lopta završava u mreži. Ostaje upitno tko je od njih dvojice zadnji dirao loptu, ali domaćinima je to sigurno najmanje bitno u situaciji gdje se vraćaju u igru nakon užasnog početka.

Luda utakmica se nastavlja i već u 15. minuti gosti ponovno vode. Dia Saba je primio loptu na nekih 20 metara od gola Milana Borjana, lijepim driblingom izbacio braniča i onda ljevicom poslao bombu u gornji desni kut te tako nakon asistencije upisao i spektakularan pogodak. U tom trenutku je baš svaki udarac prema vratima na utakmici završio u mreži.

Slovan je bio nešto bolja momčad u razdoblju nakon gola te su do 30. minute uputili 5 udaraca na gol Maccabia, ali do velike prilike za povećanje vodstva prvi dolaze gosti tj. barem smo tako mislili. Nakon odličnog centaršuta s desne strane, u 38. minuti, potpuno sam u petercu domaćina se našao strijelac prvog gola Pierrot koji nekako ramenom upućuje udarac prema Borjanu koju fantastično reagira i odbija loptu. Do nje prvi dolaze gosti, a nespretno s leđa starta stoper domaćina Kenan Bajrić i sudac Andris Treimanis sudi kazneni udarac. Međutim, nakon VAR provjere ustanovljeno je da je Pierrot prilikom udarca na gol igrao rukom i kazneni udarac je poništen.

Naravno da se utakmica nije mogla nastaviti u tako ludom ritmu, ali smo do kraja svejedno gledali uzbudljiv dvoboj gdje su obje momčadi imale svoje prilike da se vrate u egal ili povećaju svoje vodstvo. Međutim rezultat se nije mijenjao ponajviše zahvaljujući vrataru domaćina Borjanu koji se istaknuo s nekoliko odličnih intervencija. U 75. minuti je u redovima domaćina u igru ušao i bivši igrač Lokomotive i Dinama Marko Tolić koji je u samoj završnici propustio realizirati dvije jako dobre prilike za domaćine u istoj akciji pa su gosti odnijeli zlata vrijednu pobjedu uoči uzvrata u Haifi koji će se odigrati 15.08. u 19 sati.

U posljednjoj utakmici večeri Rangersi su svladali Servette rezultatom 2:1 što baš i ne odgovara stanju na terenu budući da su domaćini bili većinu utakmice puno bolja momčad te vjerojatno zaslužili da na uzvrat putuju s većom prednosti.

Domaćini su u vodstvo stigli već u 6. minuti utakmice kada je apsolutni tragičar susreta, veznjak gostiju David Douline skrivio kazneni udarac. Gosti su imali loptu u svom posjedu, ali se Douline s njom zaigrao i malo izgubio kontrolu. Ispred njega se ubacio Todd Cantwell, a Douline radi nepotreban start iza leđa te sudac Donatas Rumsas dosuđuje prvi kazneni udarac na utakmici. Loptu je na bijelu točku stavio kapetan Rangersa James Tavernier i sigurnim udarcem svladao vratara gostiju Joela Malla. Douline će samo 7 minuta kasnije zaraditi i prvi žuti karton na utakmici što će se kasnije pokazati važnim trenutkom.

Rangersi do povećanja vodstva dolaze već u 15. minuti i utakmica se u tom trenutku činila kao jednosmjerna ulica. Stoper domaćina John Souttar je krasno povukao loptu u protivničku polovicu izbacivši iz igre dva igrača gostiju te je loptu na lijevi bok odložio našem reprezentativcu Borni Barišiću. On ju je pak povukao do razine linije peterca i centrirao u sredinu gdje se nekako snašao Cyriel Dessers i s oba koljena ugurao loptu u mrežu gostiju.

Gosti se u igru vraćaju na samom kraju poluvremena, kada je na intervenciju VAR-a dosuđen i drugi kazneni udarac na utakmici, ovaj put u korist Servettea. Nakon ubačaja iz dalekog slobodnog udarca u kazneni prostor domaćina, vrlo neoprezno je visoko podignutom rukom igrao strijelac drugog gola Rangersa Dessers i tako dao priliku gostima da dođu do zraka i vrate se u utakmicu. Kazneni udarac je realizirao Chris Bedia u 44. minuti te smo s tim rezultatom otišli na poluvrijeme.

Najveće uzbuđenje smo u drugom poluvremenu vidjeli u 60. minuti kada je spomenuti Douline nakon skrivljenog kaznenog udarca sada zaradio u drugi, isključujući žuti karton. Douline se zaletio na 20 metara od gola domaćina u pokušaju da uputi udarac prema golu, ali je prije njega na loptu startao Cantwell te ga je veznjak gostiju grubo i nespretno udario. Sudac mu je pokazao put u svlačionicu.

Rangersi do kraja utakmice nisu uspjeli iskoristiti igrača više da povećaju svoju prednost iako su za to imali sasvim dovoljno prilika. Tako putuju na uzvrat u Švicarsku sa minimalnom prednosti, a uzvratna utakmica će se odigrati 15.08. u 20:30 sati.

Komentari

Povezano