Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Hrvatska razbila Španjolsku na startu Europskog prvenstva

16. rukometno Europsko prvenstvo za Hrvatsku je započelo večeras u SAP Areni u Manheimu susretom protiv Španjolske koji će ući u povijesne knjige hrvatskog rukometa! Naši rukometaši su ostvarili nevjerojatnu pobjedu od 39:29 (18:14) što je ujedno i najteži poraz Španjolaca u povijesti europskih prvenstava.

Španjolska je u ovu utakmicu ušla kao veliki favorit jer je ona aktualni europski viceprvak, no naši dečki su pokazali lavovsku borbu, požrtvovnost i hrabrost koja je definitivno zalog za budućnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska je samopouzdano krenula u utakmicu i nakon pet minuta igre imala 4:1, te je svojom brzinom iznenadila Španjolce koji su rano morali zvati minutu predaha. Veseli i činjenica da su ta četiri pogotka postigli različiti strijelci. Najistaknutiji hrvatski igrač u tom razdoblju bio je Zvonimir Srna koji je zabio gol, ubilježio asistenciju i izborio isključenje. 

S druge strane, u sredini obrane naši su bili vrlo kompaktni i ostavljali su Španjolce bez rješenja. Španjolska je pokušavala pronaći ritam, no naši su na svaki španjolski dobar potez odgovorili istom mjerom.

U 13. minuti Hrvatska ide na +5 pogotkom Maria Šoštarića, a nedugo zatim probudio se Filip Ivić s dvije obrane zaredom, a takvu igru opet je okrunio Šoštarić koji zabija za nestvarnih 12:6! 

Španjolska se pokušala vratiti u utakmicu te je na krilima iskusnog 37-godišnjeg Joana Canellasa prepolovila svoj zaostatak i prišla na 13:10, no efikasnost Hrvatske u napadu nije opadala, dok se Španjolska većinom oslanjala na individualnu kvalitetu Imanola Garciandie. Ono što nas može veseliti je i rasterećenje našeg kapetana Domagoja Duvnjaka koji je u igru prvi put ušao tek u 23. minuti.

U zadnjih deset sekundi poluvremena Hrvatska je ušla sa prednošću od 17:14, a onda je odgovornost preuzeo Tin Lučin koji je iz skok šuta zabio prelijep gol za 18:14 na poluvremenu. Hrvatska je prvo poluvrijeme završila sa izvanrednih 90% realizacije u napadu!

Odmah na početku drugog dijela mladi vratar Zagreba Matej Mandić pokazuje zašto je drugi najbolji vratar Lige prvaka po postotku obrana i svojim obranama daje Hrvatskoj šansu koju ona i koristi te odlazi na 22:14. Nešto kasnije Veron Načinović zabija pogodak za novu najveću prednost, 24:15, a nakon brzog centra Domagoj Duvnjak čini prekršaj na rubu crvenog kartona, ali, na sreću, dobiva samo dvije minute.

U 48. minuti Hrvatska pogotkom Ivana Martinovića prvi put odlazi na +10, 33:23. Nakon toga Španjolci su počeli ishitreno reagirati u napadu te je naša prednost i dalje rasla sve do konačnih 39:29. Igrač utakmice bio je Ivan Martinović sa 8 golova, a isti broj pogodaka je postigao i Mario Šoštarić. 

Izabranici Gorana Perkovca učinili su čitavu naciju ponosnom, a to će imati priliku ponoviti i prekosutra u 20:30 protiv Austrije.

Komentari

Povezano