Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Rat i nešto nogometa u kojem je Argentina Brazilu nanijela prvi ikad kvalifikacijski poraz na domaćem terenu

Južnoameričke kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2026. i sinoć su ponudile bezbroj samo njima svojstvenih događaja, od naguravanja, bezbroj oštrih prekršaja, tučnjava na tribinama, a u svom tom ludilu i izvanrednih poteza.

Superclassico de las Americas tj. obračun Brazila i Argentine na mitskoj Maracani bio je jedan od najiščekivanijih susreta tjedna, a vatreni uvod imao je već za vrijeme intoniranja himni, kad su argentinski navijači provocirali brazilske, na što je uzvratila policija i redarska služba prekomjernom i brutalnom upotrebom sile. Zanimljivo, brazilski organizator utakmice nije predvidio zaseban sektor za argentinske navijače već su oni bili raspoređeni u nekoliko “džepova” po cijelom stadionu, a rezultat je bio odgođeni početak utakmice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na samom terenu brazilski se izbornik Fernando Diniz ipak odlučio za nešto manje ofenzivnu varijantu od onih 4-2-4 s kojima je tražio bodove u Kolumbiji, bez ozlijeđenog Viniciusa, dok su Argentinci na teren poslali ratničku ekipu u formaciji 4-4-2. Prvo poluvrijeme nije ponudilo puno uzbuđenja osim bezbroj obostranih čarki i prekršaja, točnije njih čak 22, uz puno sreće za Gabriela Jesusa koji je izbjegao crveni karton za udaranje Rodriga De Paula u lice, a od nogometa smo vidjeli tek jedan udarac u okvir.

U drugom poluvremenu, Argentinci iz prvog udarca u okvir gola dolaze do vodstva. Korner je u 63. minuti izveo Giovanni Lo Celso, u zrak se vinuo Nicolas Otamendi i zabio za 1:0 i treći uzastopni brazilski poraz u ovim kvalifikacijama te četvrtu utakmicu Brazila bez pobjede protiv Argentine. Postao je ujedno Otamendi i prvi igrač koji je Brazilu zabio na Maracani još od Urugvajca Darija Silve 2000. godine!

Do kraja susreta Joelinton je još pocrvenio zbog udaranja De Paula koji je uspješno provocirao Brazilce tijekom svih 90 minuta.

Susret je u konačnici završio s 26 brazilskih i 16 argentinskih prekršaja, a izbornik Fernando Diniz će ove rezultatske neuspjehe teško preživjeti. Sinoćnji rezultat bio je ujedno i u nekoliko kategorija povijesni: Brazil je doživio prvi poraz na domaćem tlu u povijesti južnoameričkih kvalifikacija, prvi puta je izgubio tri uzastopne utakmice još od 2001. godine, primio je u 2023. godini više golova nego li u prethodne tri godine zajedno, a od mogućih 100% bodova osvojio je njih tek 37%.

Što se Argentinaca tiče, izbornik Lionel Scaloni šokirao je javnost nakon utakmice najavivši mogućnost odlaska, tj. da mora razmisliti o svojoj budućnosti, nakon čega je napustio konferenciju za novinare bez odgovaranja na daljnja pitanja.

Od ostalih susreta, istaknimo novu uvjerljivu pobjedu Urugvaja na pogon Darwina Nuneza koji je zabio dva pogotka, a još jedan je autogolom dodao Bolivijac Gavriel Villamil za konačnih 3:0 i skok na 2. mjesto tablice. Urugvajci su stigli do vodstva u 15. minuti nakon sjajne asistencije Pelistrija za volej napadača Liverpoola, a u 39. minuti uslijedio je komičan autogol nakon kornera pri kojem je vratar loptu boksao u vlastitog braniča. Posao je dovršen u 71. minuti kad je Nunez sam na drugoj vratnici glavom loptu pospremio u gol i veliko slavlje Centenarija.

Ekvador je s minimalnih 1:0 bio bolji od Čilea zahvaljujući golu Angela Mene u 21. minuti, a jedina neporažena ekipa kvalifikacija i dalje ostaju Kolumbijci koji su s 1:0 slavili na gostovanju kod Paragvaja. Odlučujući gol stigao je iz kaznenog udarca u 11. minuti kojeg je realizirao Rafael Santos Borré.

Za sam kraj, spomenimo i to da je Peru konačno uspio doći do pogotka i to u tek šestom pokušaju u ovim kvalifikacijama i prvog u natjecateljskim utakmicama još od ožujka 2022. godine. Zanimljivo, strijelac je bio i čovjek koji je zabio taj posljednji gol, Yoshimar Yotún, no Venecuelanci su u 54. minuti preko Jeffersona Savarina stigli do konačnih 1:1 za nastavak dobrih rezultata koji ih u ovome trenutku vode na Svjetsko prvenstvo, prvo u povijesti.

Standings provided by Sofascore
Komentari

Povezano