Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Razigrana Hrvatska uvjerljivo pobjedila Egipat

Nakon polufinalnog susreta u kojem je tek nakon jedanaesteraca bila bolja od Tunižana, Hrvatska se u finalu ACUD kupa susrela s domaćinom Egiptom.

Za razliku od polufinalnog susreta odigranog u uvjetima nedostojnima trećeplasirane reprezentacije s posljednjeg svjetskog prvenstva ili pak nedostojne seniorskog reprezentativnog nogometa uopće, susret između Egipta i Hrvatske odigran je u pravim nogometnim uvjetima. Misr stadion u New Administrative Capitalu, novom urbanom gradu satelitu glavnog grada Kaira, bio je dupkom pun, a više od 80.000 gledatelja od prve je minute bilo uz svoje reprezentativce.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zlatko Dalić je u susret ušao u poprilično izmjenjenom sastavu bez načetih ili izuzetih Erlića, Ivanušeca, Livakovića i Ivušića, s debitantom Labrovićem na golu. S druge strane, niti Egipat nije mogao računati na svoju najveću zvijezdu, Mohameda Salaha, kojeg također nje bilo zbog ozljede, no zato je s klupe svoju drugu utakmicu kao trener vodio vjerojatno drugi najpoznatiji egipatski nogometaš svih vremena, slavni rekorder po broju nastupa Hossam Hassan.

Potvrdu da ovaj susret definitivno neće nalikovati polufinalnima dobili smo već na samom početku, točnije u 4. minuti. Prekid je s lijeve strane izveo Trezeguet, Labrović obranio, a Egipat u nastavku ponovno ubacio loptu u peterac u kojem hrvatska obrana nije dobro reagirala, što je iskoristio stoper Al Ahlyja Rami Rabia koji je postigao zgoditak za 1:0. Dugo se provjeravalo potencijalno zaleđe zbog mogućeg igranja loptom Mohameda koji je bio u zaleđu, no senegalski je sudac procjenio kako dodira nije bio te potvrdio gol Egipćana.

Nije to smelo Hrvatsku koja je po primljenom pogotku zagospodarila travnjakom, iako su je Egipćani držali daleko od svojeg gola, čekajući kontranapade poput onog u 17. minuti kad je Trezeguet pretrčao hrvatske braniče i s ruba šesnaesterca dobro pucao, no lopta je umjesto u golu završila na vratnici, a Hrvatska je mogla biti zadovoljna što nije primila i drugi pogodak.

Zadovoljstvo je moglo biti još i veće kad je u 21. minuti Nikola Vlašić sam sebi stvorio prostor na desnoj strani napada i lijepim udarcem lijevom nogom, uz mali odbijanac, prebacio egipatskog vratara Abou Gabala i izjednačio. Bio je to 8. reprezentativni zgoditak veznjaka Torina i prvi nakon 2 i pol godine pauze, još od rujna 2021. i pobjede protiv Slovenije.

U sedam minuta dugoj sudačkoj nadoknadi raspoloženi Marko Pjaca je solo akcijom gurnuo Brunu Petkovića u matnu poziciju, no napadač Dinama je ostao na krivoj nozi i loptu umjesto u prazan gol, poslao preko gola, pa se nakon solidnih 45 minuta rastrčane i dinamične Hrvatske na odmor ipak otišlo s neriješenim rezultatom.

Na poluvremenu je svoj reprezentativni debi upisao i vratar PAOK-a Dominik Kotarski koji je stao pred gol umjesto Nediljka Labrovića, a u igru je ušao i Mateo Kovačić umjesto Marcela Brozovića.

Hrvatska je nastavila tamo gdje je stala, kvalitetnijom igrom u polju i strpljivim stvaranjem prilika, a nagrada za to je stigla u 57. minuti. Udarac iz kuta izveo je Luka Modrić, a nebeski se vinuo Bruno Petković i preciznim udarcem glavom loptu poslao u nebranjivi dio mreže za kompletiranje preokreta.

Koju minutu nakon Egipat je još jednom odao poštovanje i počast kapetanu hrvatske reprezentacije Luki Modriću, koji je prilikom izlaska s terena ispraćen ovacijama i pljeskom cijelog stadiona. Uz Modrića, iz igre je izašao i Gvardiol, a umjesto njih su u igru ušli Juranović i to na poziciju lijevog beka, te još jedan igrač Rijeke, Marco Pašalić.

Koju minutu kasnije u igru su ušli i Kramarić i Pašalić umjesto Petkovića i Vlašića, a Hrvatska je i dalje bila prilično raspoložena, stvarajući mnogobrojne prilike koje ovom prilikom nije realizirao Mario Pašalić.

Kad već nije išlo iz igre, po drugi je puta išlo iz prekida. Sjajan centaršut Lovre Majera nakon prekršaja na 40 metara od gola trzajem glavom u bliži je kut pospremio Andrej Kramarić za svoj 28. reprezentativni pogodak i 3:1.

Nije to bio konačni rezultat, jer u 87. minuti sjajan kontranapad povukao je Andrej Kramarić, navukao na sebe par protivničkih igrača i poslužio Lovru Majera, a veznjak Wolfsburga gledateljima na Misr stadionu pružio je najljepši trenutak večeri: prekrasno odmjeren udarac lijevom nogom odsjeo je u samim rašljama egipatskog gola za 4:1.

Nije to bio konačan rezultat jer Egipćani su uspjeli stići do smanjenja rezultata, nakon brzo izvedenog prekida u kojem je Abdelmonem zabio glavom pored Kotarskog za utješni pogodak i konačnih 4:2 za Hrvatsku koja je osvojila turnir na Afričkom tlu.

Komentari

Povezano