Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Real nastavio sezonu bez poraza; Crvena zvezda deklasirala Fenerbahce

Ljubitelji europske košarke će doći na svoje ovog tjedna jer su na rasporedu dva kola Eurolige. Što smo vidjeli tijekom prvog od četiri dana košarkaškog maratona, donosimo u sljedećem pregledu.

Monaco – Anadolu Efes 82:89

U prvoj utakmici osmog kola Eurolige, košarkaši Monaca su na domaćem parketu dočekali Anadolu Efes u pozitivnom nizu od pet uzastopnih pobjeda u ovom natjecanju, no Turci su uspjeli prekinuti taj niz kao i svoj niz od šest vezanih gostujućih utakmica bez pobjede u elitnom europskom košarkaškom natjecanju. Prije sinoćnje, posljednju gostujuću pobjedu u Euroligi su ostvarili u ožujku tekuće godine kada su svladali Panathinaikos.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Susret je bio izrazito neizvjestan i izjednačen te je najveća prednost jedne momčadi iznosila tek devet poena razlike (63:54), ali ipak su košarkaši Efesa uspjeli zadržati vodstvo koje iz ruku nisu ispuštali od sredine druge četvrtine. U konačnici su slavili s 89:82, a do trijumfa su ih predvodili Shane Larkin s 25 te Rodrigue Beaubois s 21 poenom. Hrvatski centar Ante Žižić je upisao šest poena i četiri skoka za 23 minute na parketu. U redovima poraženih ističemo 19 poena Jordana Loyda.

Maccabi Tel Aviv – Olympiacos 74:79

Iako ni u jednom trenutku utakmice nisu bili u vodstvu te su na poluvrijeme otišli s deficitom od 15 poena razlike, košarkaši Maccabija su, u Beogradu gdje igraju svoje domaće utakmice, uspjeli dovesti utakmicu u napetu završnicu. Nakon trice Romana Sorkina u posljednju minutu se ušlo sa samo dva poena prednosti košarkaša iz Pireja. Ipak, koš Thomasa Walkupa i sigurnost na crti slobodnih bacanja na kraju je donio pobjedu aktualnim europskim doprvacima.

Najefikasniji u redovima pobjednika su sa po 13 poena bili Alec Peters i Thomas Walkup, dok je, iako je na parketu proveo tek 15 minuta, najbolji strijelac Maccabija bio spomenuti Sorkin sa 16 poena, a pratio ga je Tamir Blatt s 13 poena i šest asistencija.

Valencia – Real Madrid 73:76

Nakon pobjede europskih doprvaka, red je spomenuti i pobjedu prvaka. Košarkaši Real Madrida su uknjižili novu, 18. pobjedu u svim natjecanjima ove sezone u isto toliko utakmica (19. ako želite računati pobjedu u predsezonskoj utakmici NBA lige protiv Dallasa).

Košarkaši Valencije su bolje otvorili susret te su, na krilima raspoloženog Brandona Daviesa koji je u prvoj četvrtini postigao čak 18 poena, prvu dionicu okončali s vodstvom od 26:24. Štafetu je od Daviesa u drugoj četvrtini preuzeo Semi Ojeleye koji je predvodio momčad s devet poena u tom intervalu koji je domaćinima donio šest poena prednosti na poluvremenu.

Ta se prednost istopila vrlo brzo, a poslije trice Marija Hezonje, njegove prve na utakmici, košarkaši Reala su na predah pred posljednjih 10 minuta otišli s vodstvom od jednog poena razlike. Valencia se u vodstvo vratila košem Chrisa Jonesa za 68:67, ali onda Mario Hezonja postiže tricu za +2 Reala koju je poništio Jones novim košem za izjednačenje. Hezonja je ponovno doveo Real u vodstvo u sljedećem napadu, no ponovno Jones ima spreman odgovor.

Sa 72:72 se ušlo u završnu minutu, a onda Facundo Campazzo s četiri poena u nizu rješava utakmicu. Campazzo je s 15 poena bio drugi najbolji strijelac momčadi, hrvatski reprezentativac Hezonja treći s 12, dok je najefikasniji bio Gabriel Deck sa 17. Što se tiče Valencije, Brandon Davies nije uspio nastaviti tempo iz prve četvrtine te je do kraja susreta ubacio tek četiri poena pa je ogled okončao s 22 što mu je donijelo status najboljeg strijelca utakmice.

Crvena zvezda – Fenerbahce 87:56

Kada već spominjemo Campazza, nastavljamo s njegovom bivšom momčadi – Crvenom zvezdom. Srpski prvak je na domaćom parketu jednostavno deklasirao Fenerbahce i ostvario neočekivano visoku pobjedu od čak 31 poena razlike.

Crvena zvezda je od početka nametnula svoj ritam igre te je postupno povećavala prednost. Nakon prve četvrtine je ona iznosila devet poena razlike, nakon druge 19, nakon treće 20 te se na kraju zaustavila na enormnih 31. Do pobjede su ih predvodili Miloš Teodosić s 18 poena i Joel Bolomboy s 14, dok su dvoznamenkasti bili i Nemanja Nedović s 12 te Stefan Lazarević i Yago Dos Santos s po 11 poena. Kod poraženih, koje je u prošlom kolu svladao i Partizan, samo je Nigel Hayes bio dvoznamenkast s 12 poena.

Virtus Bologna – Emporio Armani Milano 86:79

U njihovom drugom ovosezonskom međusobnom susretu, košarkaši Virtus Bologne su i po drugi put svladali Milano. Nakon što je u polufinalu talijanskog superkupa bilo pet poena razlike, sada je u Euroligi bilo za dva poena više.

Prvu četvrtinu je Milano dobio s 26:21 na krilima Shavona Shieldsa koji je ubacio devet poena, ali na poluvrijeme ipak Virtus odlazi s vodstvom od pet poena razlike (45:40). Ognjen Dobrić je ubacio osam poena tijekom te dionice, no prevaga je ipak bio Awudu Abass koji je s dvije uzastopne trice doveo Virtus od -3 (37:40) na +3 (43:40).

Tijekom treće dionice su oba kluba imala svoje bolje trenutke u igri, ali košem Tornikea Shengelije 25 sekundi prije kraja košarkaši iz Bologne u završnih 10 minuta ulaze s vodstvom od 65:63. U četvrtoj četvrtini utakmice, stvari je u svoje ruke preuzeo prvi Danac u povijesti NBA lige, Iffe Lundberg, koji je tijekom tih 10 minuta ubacio nevjerojatnih 17 od 21 ekipni poen te je na svojim leđima donio pobjedu momčadi Luce Banchija u talijanskom derbiju.

Upravo je Lundberg, koji nije ubacio niti jedan poen u prethodne tri utakmice, s 19 poena bio najbolji strijelac Virtusa, dok su ga pratili Abass i Shengelia s po 14. Kod poraženih je Shields ubacio 21 poen, a Nikola Mirotić 16.

Standings provided by Sofascore
Komentari

Povezano