Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
VijestiZanimljivosti

Red Bull dodaje novi klub svojoj franšizi?

Jedno od najpopularnijih pića svijeta, Red Bull, franšiza je koja u svom vlasništvu ima i nekolicinu nogometnih klubova. Krenulo je od domaćeg Salzburga vlasnika i osnivača kompanije Dietricha Mateschitza, a nastavilo se preko i dalje spornog njemačkog Leipziga, da bi u međuvremenu Red Bull pod svoju pasku uzeo i klubove iz dvaju Amerika.

Još 2006. su nekadašnji MetroStars iz New Yorka otkupljeni i rebrandirani, godinu kasnije u brazilskom São Paulu osnovan je i Red Bull Brasil, da bi 2019. u nedalekoj Bragançi preuzeli i Red Bull Bragantino. Šest je godina, između 2008. i 2014. postojao i Red Bull Ghana, akademija koja je operirala u istoimenoj afričkoj državi, no isti je ugašen i spojen s Feyenoordovom akademijom iz koje je nastao West African Football Academy.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navedeni klubovi nerijetko međusobno surađuju u razvoju igrača i trenerskog osoblja, a naročito nerijetko možemo vidjeti prelaske iz i dalje najuspješnijeg Salzburga u susjednu Njemačku i RB Leipzig.

Red Bull sada traži širenje i u najpopularniji kontinent svijeta Aziju, te su trenutno u pregovorima za preuzimanje japanskog trećeligaša Omiye Ardije. Ukoliko vam ime zvuči poznato, radi se o klubu za kojeg je svojedobno igrao i Mato Neretljak, dok su napad između 2012. i 2013. predvodili Slovenci Milivoje Novakovič i Zlatan Ljubijankić.

Ukoliko dođe do kupovine kluba, po ustaljenoj će proceduri vjerojatno klubu biti promijenjeni ime i grb. Iako, kao i u slučaju Bundeslige, pravila japanske J-League zabranjuju da se imena kompanija koriste u imenima klubova. Kako se na japanski kaže RasenBallsport?

Komentari

Povezano