Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Red Bull je svijet za sebe, a Formula 1 cirkus: Alonsu FIA oduzela postolje pa ga vratila

Velika nagrada Saudijske Arabije je potvrdila ono što smo znali. Red Bull je nevjerojatno dominantan bolid te nitko od drugih se ne doima ni blizu. Iako je bilo trzavica preko team radia koje sugeriraju da postoji problem s pouzdanosti nekim dijelovima bolida, bez poteškoća su uzeli 1. i 2. mjesto još jednom.

Sergio Perez je ovoga puta bio pobjednik te je uspijevao držati prednost, nakon što je prestigao Alonsa, čitavu utrku. Max Verstappen je s 15. mjesta došao do 2. mjesta, a nevjerojatno je da je praćenje njegovog bolida kako prestiže druge djelovalo dosadno. Max je pored svakog protivnika samo prohujao i ustvari neke konkretne borbe uopće nije bilo jer je bio baš osjetno brži. Uz to, Max je imao i najbrži krug što ga drži ispred Pereza u borbi za naslov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ferrari je pak krenuo dobro, ali ovoga puta su imali i nesreću. Leclerc je krenuo sa soft gumama, prestigao je nekoliko bolida, otišao je u boks, kao i Sainz, na promjenu guma samo da bi na stazu izašao safety car. Lance Stroll je zbog kvara zaustavio svoj bolid, no bolid je bio dobrano izvan staze te je postavljanje safety cara na stazu zbog toga djelovalo potpuno nepotrebno. Ubilo je to utrku Ferrariju koji je zauzeo 6. i 7. mjesto. Svojevrsni interni sukob se dogodio u ekipi jer je Leclerc javio na radio da je glupo voziti se iza što je sugeriralo da misli kako gubi vrijeme iza svog kolege Sainza.

Rasprave su imali i u Mercedesu čiji je Russell završio 4., a Hamilton 5. U jednom trenutku je bila ideja Mercedesa da Russell propusti Hamiltona kako bi ovaj ulovio Alonsa jer je bio brži nakon promjene guma, no Russell je to odbio. U konačnici, Hamilton je gubio tempo te je golobradi vozač Mercedesa donio bolju odluku nego li njegov tim.

A kada već pričamo o Alonsu, onda pričamo i o odlukama sudaca na utrci. Alonso je na startu pogrešno parkirao svoj bolid zbog čega je kažnjen s 5 sekundi. Tu kaznu je odradio u boksu prilikom safety car situacije te se vratio na stazu kao drugi. Max ga je prestigao, a Alonso osvaja svoje 100. postolje u karijeri. Ili ipak ne.

Ustanovilo se da je tim Aston Martina dirao bolid Alonsa prije isteka kazne od 5 sekundi zbog čega je Alonso nakon utrke kažnjen s 10 sekundi. Oduzelo je to Alonsu dovoljno vremena sa sata pa je treće mjesto ipak pripalo Georgeu Russellu. Iz tima će biti razočarani kaznom, ali zadovoljni jer imaju novu potvrdu da je Aston Martin najbrži bolid nakon Red Bullovog.

U osvajače bodova su još ušli redom Esteban Ocon, Pierre Gasly i Kevin Magnussen.

EDIT: i tako, dok mi ovo pišemo, FIA se oglasila da je ipak Alonsu vraćeno 3. mjesto. Formula 1 je reality TV cirkus.

Komentari

Povezano