Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Remiji i šake u grupi F, Južna Afrika razbila Namibiju

Dvama utakmicama skupine F te jedne skupine E dovršeno je drugo kolo grupne faze Afričkog kupa nacija koje se održava u Obali Bjelokosti.

U prvoj utakmici dana Maroko i Demokratska Republika Kongo remizirali su odigravši 1:1. Jedan od najvećih favorita natjecanja i četvrtoplasirana momčad posljednjeg Svjetskog prvenstva rano je susret odvela na svoju stranu, kada su preko Achrafa Hakimija već u 6. minuti stigli u vodstvo. Desni bek PSG-a nečuvan je na volej dočekao ubačaj Hakima Ziyecha iz kornera i doveo prednost na stranu momčadi Magreba. Rano vodstvo opustilo je Lavove Atlasa koji su se razigrali i nastavili prijetiti. Ipak, brzo je opuštanje prešlo u pretjeranu pasivnost, što su iskoristili Kongoanci koji su do kraja susreta, a pogotov u drugom dijelu susreta, bili dominantnija i opasnija momčad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Već su prije kraja poluvremena imali sjajnu priliku za izjednačenje, no Cédric Bakambu je s bijele točke pogodio samo okvir gola. Prethodno je nakon VAR pregleda ustanovljeno kako je Selim Amallah igrao rukom u vlastitom šesnaestercu.

U drugom su poluvremeni Leopardi nastavili svoj pohod za pogotkom, a on je došao u 76. minuti kada je Silas zabio za izjednačenje. Lijepo je u toj akciji desno proigran Meschack Elia, koji je to dodavanje pretvorio u asistenciju za napadača Stuttgarta. Maroko je tako ostao prva momčad skupine s 4 boda koja ih vrlo vjerojatno guraju u knock-out fazu natjecanja, dok si je DR Kongo s dva boda iz dvije utakmice ostavio otvorena vrata prolaska. Koliko je ovaj susret bio užaren dovoljno govori i kako je po završetku utakmice izbilo naguravanje, a gotovo i šakački obračun!

Nešto kasnije u drugom ogledu grupe F istim su rezultatom svoju utakmicu odigrali susjedi Zambija i Tanzanija. Taifa zvijezde su sjajno otvorile utakmicu, već u 11. minuti Mbwana Samatta odigrao je za Simona Msuvu koji topovskim udarcem gađa bliže rašlje za vodstvo Tanzanije. Gotovo sve nakon toga događalo se u nogama zambijskih nogometaša koji su silovitim napadima pokušali stići do pogotka.

Taj im je posao u 43. minuti otežao današnji kapetan Rodrick Kabwe koji je zaradio drugi žuti karton zbog upotrebe lakta u duelu s jednim tanzanijskim igračem. Nije to pokolebalo Bakrene metke koji su i u drugom dijelu utakmice bili opasnija momčad. U samom smiraju utakmice Zambija ipak stiže do izjednačenja, a gol je zabila prva violina ekipa Patson Daka. Vinuo se Zambijac zrakom nakon jednog kornera i vrsnim udarcem glavom loptu poslao u mrežu za 1:1.

Time je momčad izbornika Avrama Granta i Rijekinog Emmanuela Bande koji je odradio svih 90 minuta na terenu osvojila svoj drugi bod i ostala u igri za prolazak. Isto vrijedi za apsolutno sve momčadi ove skupine, pa je tako i dalje moguće da prvoplasirani Maroko nakon trećeg kola završi zadnji, kao i da Tanzanija sa svojim prvim osvojenim bodom prođe kao jedna od prve dvije momčadi grupe.

Tablice omogućuje Sofascore

Južnoafrička Republika i Namibija još jednim su susjednim ogledom kompletirale drugo kolo u skupini E, a Bafana Bafana je već u prvom poluvremenu pregazila svoje sjeverozapadne rivale. U 11. je minuti nespretno rukom zamahnuo Riaan Hanamub i njome dotaknuo loptu, a odgovornosti na bijeloj točki opet se uhvatio Percy Tau, usprkos epskom promašaju u prošloj utakmici. Ipak, ovaj je puta južnoafrička desetka bila preciznija i zabila za 1:0.

U 25. je minuti JAR poduplao vodstvo – lijepo je s desne strane ubacio Thapelo Morena, a iskusni Themba Zwane efektno pogodio za 2:0. Zwane se opet upisao u strijelce u 40. minuti, a ovaj je put sam odradio većinu posla, kada je driblingom prošao svog čuvara a zatim iz uskog kuta precizno zabio za velikih 3:0. Thapelo Maseko u drugom je poluvremenu prednost povećao na visokih 4:0, a pogodak je stigao nakon što je Teboho Mokoena lijepom dugom loptom uhvatio namibijsku obranu na spavanju i asistirao za strijelca.

JAR-ovci su tako upisali pobjedu i izjednačili se s današnjim protivnikom na drugom mjestu grupe E, ostavivši sve ekipe u igri za prolazak.

Komentari

Povezano