Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Rijeka gostovanje u Novskoj završila s devet zabijenih golova

Nakon što su u protekla dva tjedna odigrane dvije utakmice šesnaestine finala Hrvatskog nogometnog kupa, današnjim danom bogatiji smo za četiri nova člana daljnje faze natjecanja.

Jedna od uspješnijih momčadi ovog natjecanja u proteklim godinama, NK Rijeka, svoju je novu Kup-epizodu započela u Novskoj na gostovanju kod Libertasa. Hrvatskom petoligašu, inače članu 4. NL središta Zagreb, ovo je najveće gostovanje u povijesti Kupa. U njemu su prvi puta nastupili 2012., sladavši Mladost Ždralove, da bi u sljedećem kolu izgubili od zagrebačke Lokomotive 3:2. Za Lokose su tada zabijali Mate Maleš, Mario Šitum i Marin Tomšić. U šesnaestinu finala se se ove sezone probili pobijedivši Međimurec iz Pretetineca 1:0 zahvaljujući pogotku Tomislava Ivičića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rijeka pak otvara novu sezonu u jednom od svojih najdražih natjecanja, doduše nakon neslavne prošle sezone prvo izbacili Moslavinu tek nakon udaraca s bijele točke, da bi ih u osmini finala zasluženo eliminirao BSK iz Bijelog Brda. Klub iz Novske ujedno postaje 57. različitim protivnikom s kojim se Rijeke susreće u Kupu Hrvatske.

Trener domaćina Boris Horvat napravio je tri zamjene u početnoj postavi koja je pobijedila na ligaškom vikend-gostovanju kod Topuskog u kojem je Libertas slavio 1:2. Iz sastava su tako ispali Antonio Knežević, Marko Krunić i Nikola Lipovac; dok su od prve minute krenuli Huska – Barišić, M. Crnojević, V. Crnojević, Mat. Filipović, Verić, Šakić, Mijadžiković, Poturica, Ivičić, Mar. Filipović. Samo dva dana nakon pobjede nad Slaven Belupom, očekivali su se promjene i u gostujućem kadru, pa se tako Željko Sopić odlučio za jedanaestorku: Zlomislić – Veiga, Radeljić, Dilaver, Bogojević – Hodža, Ilinković, Banda – Grgić, Ivanović, Yansané. Tu valja istaknuti zadnje navedenog Gvinejca kojem je ovo ujedno i debi u riječkom dresu nakon potpisa pred nekoliko dana.

Rijeka je odmah zagospodarila terenom te brzo stigla do vodstva. Već u 4. minuti Grgiću se oslobodio prostor na desnoj strani, a on niskim centaršutom pronalazi usamljenog Yansanéa kojem je preostao lakši dio posla za 0:1. Samo deset minuta kasnije Rijeka udvostručuje vodstvo. Nakon pogotka Yansané je postao asistentom, no sve je napravio Veldin Hodža koji je s ruba kaznenog prostora opalio, a udarac premda ne pretjerano jak ni precizan, prevario je domaćeg vratara te je lopta ušla u mrežu.

Nismo dugo čekali na novi gol, već u 18. minuti Grgić i Ivanović odigrali su dupli pas, Ivanović je istim izbačen pred gol i njegovog čuvara, no nakon nekoliko neuspješnih ranijih pokuašaj ovaj put je bio precizan za 0:3. Spustili su tada Riječani nogu s gasa na desetak minuta, a tada po sličnom receptu Ilinković proigrava nadirućeg Yasanéa koji kao i Ivanović ranije dobru poziciju pred golom pretvara u pogodak za 0:4.

Početkom poluvremena vidjeli smo i pokoju izmjenu u sastavima, sve su se one dogodile u domaćim redovima koji su zamijenili tri igrača. Ipak, nije to utjecalo na rasplet utakmice, jer Rijeka je nastavila gdje je stala. U 49. je minuti tako Ivanović poslužio Grgića pri ulasku u šesnaesterac, a ovaj iskosa fino pogodio suprotni kut gol za 0:5.

Ponovno Rijeka staje na deset minuta, a zatim zbroj golova podižu na pola tuceta. Bila je to lijepa akcija Ilinkovića i Hodže, da bi mladi veznjak u kaznenom prostoru nesebično produžio loptu do Ivanovića, koji je imao prostora i vremena okrenuti se i namjestiti na lijevu nogu, te zabiti za 0:6.

Nakon Yataréa koji je zamijenjen, do debitantskog je pogotka stigao i Bruno Bogojević. Iz gotovo iste pozicije kao Grgić prije njega zabio je u 67. minuti za 0:7. Na sljedeći pogodak čekali smo gotovo 20 minuta, ubačaj Momčilovskog s desne strane stiže do usamljenog Junčaja koji puca glavom, no domaći vratar to sjajno brani. Na njegovu nesreću, na odbijancu se našao Janković koji loptu na samoj gol crti posprema u mrežu za velikih 0:8.

Nije to bilo sve, stigla je Rijeka nadomak dvoznamenkaste brojke postignutih golova u zadnjoj minuti regularnog vremena. Tada se za primanje lopte u kaznenom prostoru otvorio Danilo Veiga, inače u tom periodu utakmice lijevi bek, te iskosa zdesna opalio u bliži kut, čime je rezultat utakmice zaključen s 0:9.

Time su Riječani bez većih problema savladali Kup izazov niti 48h nakon prethodne utakmice, vjerojatno zadovoljivši čak i stroge prohtjeve trenera Sopića. Treća je to najveća pobjeda Rijeke u povijesti ovog natjecanja, dvije rekordne stižu nam iz sezona 2013./14. kada je Rijeka s 11:0 slavila nad Zmajem iz Blata, a s istim su rezultatom napustili Buje u sezoni 2019./20. Deset su golova Bijeli zabili Bednji u sezoni 2015./16., dok su s 0:9 “počastili” Križevce u sezoni 2018./19.

Komentari

Povezano