Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Rijeka je odigrala odličnu utakmicu, ali Lille ide dalje nakon produžetaka

Odličnu je utakmicu odigrala Rijeka u uzvratnoj utakmici playoffa Konferencijske lige protiv Lillea na ponos svojih navijača i posebno 7800 gledatelja na Rujevici. Uspjeli su anulirati prednost Francuza iz prve utakmice te pobijediti 1:0 u prvih 90 minuta utakmice golom Ivana Smolčića. Nažalost, nije imala snage završiti posao u produžecima te su gosti uspjeli izjednačiti golom Jonathana Davida i tako proći dalje. Rijeka je završila svoj europski put za ovu sezonu, ali apsolutno se nema čega sramiti nego može uzdignute glave gledati dalje prema nastavku sezone.

Od kada su kuglice na ždrijebu spojile Rijeku s Francuzima bilo je jasno da je pred njima jako težak zadatak. Željko Sopić je imao najgori mogući raspored u prve dvije utakmice – Lille u gostima (iako tehnički nije vodio tu utakmicu) i Dinamo na Maksimiru. U obje utakmice upisao je poraz rezultatom 2:1, a večeras se odlučio za gotovo identičan sastav kao prije tjedan dana u Lilleu. Umjesto Andrije Vukčevića i Stjepana Radeljića, u početnom sastavu su se našli Toni Fruk i Matej Mitrović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lille nije imao ugodan vikend nakon utakmice protiv Rijeke te su teško poraženi na gostovanju kod Lorienta rezultatom 4:1. Trener gostiju Paulo Fonseca je napravio više promjena u donosu na prvu utakmicu. Na mjestu stopera nije bilo Bafodéa Diakitéa već je umjesto njega startao 17-godišnji Leny Yoro koji je i zabio za pobjedu Francuza u prvoj utakmici. Na lijevom beku je startao Ismaily umjesto Gabriela Gudmundssona, a na lijevom krilu je utakmicu počeo Ivan Cavaleiro umjesto Hakana Arnara Haraldssona.

Hrabro je Rijeka krenula u vatrenoj atmosferi rasprodane Rujevice te u 6. minuti utakmice propušta veliku priliku! Pretjerano opušten u posjedu lopte na 20 metara od svog gola je bio kapetan gostiju Benjamin André te su mu zajedničkim snagama loptu oduzeli Veldin Hodža i Franjo Ivanović. Lopta se odbija do Nike Jankovića koji dobro dodaje na desnu stranu do Marca Pašalića koji iz kaznenog prostora šalje povratnu loptu prema Hodži koji je ostao sam i zaboravljen na 10 metara od vrata Lillea, snažno pucao po sredini vrata, ali mu je sjajno obranio gostujući vratar Lucas Chevalier. Velika šteta i sjajna prilika za Rijeku.

Lille prvi puta prijeti u 14. minuti. Jako su lijepo gosti izigrali kroz dva dodavanja cijelu veznu liniju Rijeke te lopta dolazi na desnu stranu do Edona Zhegrova. Njegov trk s loptom je ispratio desni bek Tiago Santos kojeg Zhegrova upošljava u kaznenom prostoru, a Santos šalje prizeman ubačaj u peterac Rijeke gdje fantastično reagira Ivan Smolčić i čisti loptu ispred natrčalog Ivana Cavaleira.

Niti minutu kasnije ponovno prijete gosti. Loptu je na lijevoj strani primio Cavaleiro, povukao je barem 20 metara prema sredini i kaznenom prostoru Rijeke gdje je pokušao proigrati svojeg suigrača. Obrana Rijeke presijeca to dodavanje, ali se lopta više puta odbila, došla do Jonathana Davida koji petom ostavlja Cavaleiru praktično savršeno na udarac s točke penala. Pucao je snažno i prizemno, ali njegov udarac brani kapetan Nediljko Labrović.

Jako smo malo ozbiljnih prilika vidjeli nakon toga do kraja poluvremena, ali gledali smo ipak jako zanimljivu utakmicu. Prava se bitka vodila na sredini terena s puno duela i igre na rubu prekršaja. I jedna i druga momčad su na neki način tražili prilike iz tranzicije ili visoko oduzete lopte, ali bez puno uspjeha.

Rijeka je stavila goste pod nekakav pritisak u razdoblju od 33. do 36. minute kada su imali prvo slobodan udarac na 30 metara od vrata suparnika. Izveli su Riječani kombinaciju nakon koje je dalekometnim udarcem pokušao zabiti Niko Galešić, ali je njegov udarac blokiran. Ušla je tu Rijeka u seriju od dva udarca iz kuta koji su na kraju završili antiklimaksom jer su se u zraku glavama sudarili Smolčić i Galešić.

Do kraja poluvremena Lille je još jednom poluozbiljno zaprijetio kada je u 43. minuti nakon udarca iz kuta lopta na lijevoj strani došla do Alexsandra Ribeira koji iz mrtvog kuta pokušava nešto između udarca i centaršuta, ali je to Labrović lagano ulovi. U sudačkoj nadoknadi su još imali slobodan udarac u idealnoj zoni za centaršut, ali se unatoč kvalitetno upućenoj lopti ništa opasno nije dogodilo po vrata Rijeke.

Sopić se na poluvremenu odlučio za jednu promjenu pa je igru napustio Janković, a ušao je Vukčević. Rijeka je dobro krenula te su odmah zaradili udarac iz kuta iz kojeg nisu uspjeli zaprijetiti golu, a u 49. minuti su domaćini tražili kazneni udarac nakon remplanja Vukčevića i Santosa. Dojam je da prekršaja nije bilo, a Ivanović je požutio zbog prigovora prema portugalskom sucu Luísu Godinhu.

Nastavila je dobro igrati Rijeka, zaradila još jedan udarac iz kuta, a u 56. minuti je Smolčić dobio loptu na desnoj strani nakon sjajnog dodavanja. On šalje opasan centaršut u kazneni prostor, ali obrana gostiju nekako uspijeva to očistiti. Nije uspijevala Rijeka ozbiljno zaprijetiti, ali se osjećalo da su sve bliži vratima gostiju te su stalno bili brži i jači u svakom duelu.

Rijeka dolazi u vodstvo u 58. minuti! Očit i vrlo neoprezan prekršaj je napravio Zhegrova na Bruni Godi na lijevoj strani napada domaćih i tako dao priliku Rijeci da iz slobodnog udarca na 25 metara od vrata Lillea pošalje ubačaj u kazneni prostor. Slobodan udarac je izveo Toni Fruk koji je desnom nogom poslao centaršut prema vratima, a na loptu istrčava vratar Chevalier koji ju pokušava boksati. Ali ispred njega na loptu prije dolazi Ribeiro koji ju loše zahvaća i ona pada u peterac gdje u velikoj gužvi do nje dolazi Hodža koji upućuje udarac koji Ribeiro blokira, a na loptu natrčava Ivan Smolčić i zakucava je u mrežu za vodstvo Rijeke!

Velika prilika za Rijeku u 66. minuti! Dugu loptu je iz zadnje linije poslao Galešić pred kazneni prostor gostiju gdje je najviši u skoku Santos koji čisti loptu prema sredini. Do nje nakon nekoliko odbijanja dolazi Pašalić koji je odmah šalje Vukčeviću u sjajnoj poziciji u kaznenom prostoru s lijeve strane, ali crnogorski reprezentativac pogađa u glavu istrčalog vratara Chevaliera.

Puno je bolji protivnik Rijeka u drugom poluvremenu, ali u 69. minuti igrači Lillea pokazuju koliko im malo treba da preokrenu stvari i zabiju gol koji je srećom na kraju poništen intervencijom VAR-a zbog zaleđa. Poništeni pogodak zabio je David glavom nakon povratne lopte.

Probudio se Lille nakon toga i počeo sve opasnije prijetiti Labroviću. Prvo je u 73. minuti opasno iz daljine pucao Angel Gomes, ali ipak preko gola. Minutu poslije kazneni udarac traže i gosti nakon što je lopta u klizećem staru pogodila Smolčića, ali sudac je ispravno procijenio da nema ničeg spornog i pokazao na novi udarac iz kuta za goste.

Velika prilika za Lille u 78. minuti! Udarac iz kuta je izveo Zhegrova gađajući dobro na drugu vratnicu. Kratak je ostao Labrović u izlasku, a nakon nebeskog skoka Ribeiro prvo pogađa vratnicu te se potom ponovno od njega lopta odbija u vanjski dio mreže. Imala je sreće Rijeka u ovoj situaciji.

Domaći su se stabilizirali nakon toga i Lille nije gotovo uopće zaprijetio do kraja regularnog dijela utakmice, dok je Rijeka u 90. minuti imala obećavajuću situaciju kada je Fruk poslao dobru dubinsku loptu po sredini kroz srce obrane prema Jorgeu Obregónu te se on na sekundu našao sam pred vratarom, ali je obrana gostiju stigla reagirati i spriječiti ga da uputi udarac.

Sudac je pokazao 8 minuta nadoknade u kojima se nije dogodilo puno toga, ali je Rijeka imala inicijativu te pred sam kraj još jedan slobodan udarac s identične pozicije kao kada su zabili gol. Iz toga se ipak ništa nije dogodilo te se otišlo u produžetke. Rijeka je anulirala prednost Lillea iz prve utakmice i već to bio sjajan, ali i potpuno zaslužen podvig.

U prvih 15 minuta produžetka nismo vidjeli praktično niti jednu priliku, a najopasniju situaciju su skuhali gosti u 105. minuti nakon ubačaja iz kuta kada je Diakité pucao glavom malo pokraj vrata. Osjećao se veliki ulog na terenu te nitko nije htio pogriješiti, a igrači Rijeke ipak nisu mogli nastaviti s nevjerojatnom energijom iz prvih 90 minuta pa su se više povukli i čekali prilike za tranziciju najčešće preko Vukčevića.

Lille dolazi do izjednačenja u 108. minuti. Nakon nekoliko dodavanja u zadnjoj liniji, Ribeiro odličnim dodavanjem probija prvu liniju obrane Rijeke i pronalazi usamljenog Haraldssona na nekih 40 metara od vrata Rijeke. On je loptu povukao desetak metar te je odložio na lijevu stranu do Ismailya koji s njom ulazi u kazneni prostor koji puca (ili možda centrira) snažno te pogađa suprotnu vratnicu. Lopta se nažalost odbija ravno u noge Jonathanu Davidu koji nije imao težak posao i s crte peterca zabija za 1:1 i prolaz Lillea u skupine Konferencijske lige.

Do kraja utakmice Ivan Smolčić je uspio uputiti jedan dobar udarac s desne strane, ali bilo je to sve što je Rijeka uspjela stvoriti. Ostaje žal za propuštenom prilikom da se izbaci klub iz jedne od najboljih liga Europe, ali Rijeka je odigrala odličnu utakmicu iza koje se nikome ne može ništa zamjeriti. Lille se na kraju, usprkos svim manama, pokazao kao pretvrd orah i oni će nastaviti natjecanje u skupinama.

Komentari

Povezano