Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Rijeka minimalnom pobjedom prošla u daljnju fazu kvalifikacija za Europa ligu

U uzvratnoj utakmici 2. kola kvalifikacija za Europa ligu, Rijeka je na Rujevici dočekala rumunjskog osvajača Kupa, Corvinul Hunedoara nakon 0:0 u prvom susretu.

Pred 4.683 gledatelja, što je osjetno manje od riječkog prosjeka iz prijašnjih sezona čime se potvrdila najava svojevrsnog bojkota zbog dvostrukog rasta cijena ulaznica, Riječani su u nervoznoj i rastrganoj utakmici minimalno slavili zahvaljujući pogotku Dejana Petroviča iz 12. minute.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za razliku od uspavanke u utakmici prije 7 dana, Rijeka je u ovaj susret ušla puno poduzetnije i s najjačim sastavom, uz iznimku Veldina Hodže koji je utakmicu propustio zbog vjenčanja

Već u 5. minuti Rijeka je mogla stići do vodstva nakon brzog protunapada kojeg je započela nova riječka “desetka” Toni Fruk sjajno proigravši Marca Pašalića, no udarac je hrvatskom reprezentativcu sjajno obranio Stefan Lefner, 19-godišnjak na golu gostiju.

Uzvratili su Rumunji nakon udarca iz kuta preko Neacse koji je iz velike blizine loptu glavom poslao preko gola, da bi i Rijeka minutu nakon uzvratila preko Fruka koji nije najbolje zahvatio loptu iz dobre pozicije.

Nakon nekoliko minuta u kojima su se obje ekipe izmjenjivale pred tuđim golovima, Rijeka je stigla do vodstva. Agilni Franjo Ivanović presingom je natjerao braniča protivnika na pogrešku i oduzeo mu loptu, probio desnu stranu te sjajno poslužio Dejana Petroviča, a Slovenac vrhom kopačke skrenuo loptu u mrežu za 1:0. Bio je to prvi zgoditak 26-godišnjeg Slovenca u 26. nastupu za Rijeku.

Samo minutu nakon Rijeka je mogla i poduplati vodstvo preko Nike Jankovića koji se našao u matnoj poziciji, ali je Lefner upisao novu sjajnu obranu. Nakon sjajnih 15 minuta, Rijeka je podignula nogu s gasa i prepustila posjed lopte gostima, orijentirajući se prvenstveno na prekide te kontre i polukontre preko raspoloženih Pašalića i Ivanovića, kojima je u nekim situacijama ipak nedostajalo više koncentracije.

Rumunjski trener u drugo je poluvrijeme krenuo s dvije promjene igrača i promjenom formacije na trojicu u posljednjoj liniji, no Rijeka je opet poduzetnije krenula u prvim minutama i preko Jankovića testirala rukavice Leftera koji je upisao novu obranu i zadržao rezultat na 1:0.

Tek 2 minute nakon, Rijeka je prisilno morala promijeniti golmana, jer nakon ružnog i neopreznog klizećeg starta napadača Corvinula Sergiua Busa, zbog razbijene glave iz igre je izašao Martin Zlomislić, a umjesto njega na gol je stao novi igrač Rijeke, Josip Posavec.

Taj petominutni prekid uspavao je domaću ekipu koja je Rumunjima prepustila inicijativu i nanovo se orijentirala na protunapade, a jednog takvog solo dionicom je okončao Franjo Ivanović, no lopta je za malo otišla pored lijeve vratnice gola Corvinula.

Nije Rijeka izgledala dobro u tim trenucima, a u 74. minuti imali su i najveću priliku u nogometu – kazneni udarac. Nakon jednog centaršuta loše je reagirao pričuvni golman Josip Posavec koji je umjesto lopte šakama pronašao glavu igrača Corvinula, a norveški sudac Sivert Amland ispravno pokazao na bijelu točku. Ipak, ona je za Rijeku bila sretna, jer Sergiu Bus, igrač koji je ružnim startom iz igre izbacio Martina Zlomislića, loptu je poslao visoko iznad gola i zadržao rezultat na 1:0. Pocrvenio je pritom zbog prosvjedovanja pomoćni trener Rijeke Radomir Đalović, koji je ostatak susreta gledao s tribina.

U sljedećim minutama Rijeka je igrala u velikom grču i nervozi, a osim što je trener Željko Sopić brzo zatvorio utakmicu, nekoliko prekršaja u opasnoj zoni pružilo je Corvinulu priliku da ugrozi nesigurnog Posaveca.

Rujevicom su se orili zvižduci nakon što je 4. sudac pokazao čak 10 minuta sudačke nadoknade, uzrokovane prvenstveno pružanjem pomoći Zlomisliću, a na sve se nadovezala i jaka bura koja je otežavala ispucavanje lopte Riječanima.

Sve je moglo biti gotovo u 7. minuti sudačke nadoknade kada je golman Corvinula pokupio Jorgea Obregona unutar kaznenog prostora, no iz nekog razloga, norveški sudac nije dosudio evidentan kazneni udarac niti dozvolio intervenciju VAR sobe, već samo pokazao žuti karton golmanu Rumunja?!

Na kraju, Rijeka je izdržala nalete Rumunja do kraja utakmice i prošla u daljnje kolo kvalifikacija za Europa ligu, gdje će se sučeliti sa švedskim Elfsborgom.

Komentari

Povezano