Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Rijeka na pogon Marka Pjace zasluženo slomila Osijek

U derbiju 8. kola Super Sport HNL na Rujevici su se sastali Rijeka i Osijek. Domaćini su slavili rezultatom 2:1, a dva gola je zabio fantastični Marko Pjaca koji se u stilu vratio u HNL. Jedini pogodak za goste je djelo Petra Pušića koji je bio dovoljan samo za ublaženje apsolutno zaslužene pobjede Rijeke.

Uoči početka ove utakmice Dinamo je na Maksimiru slavio protiv Slaven Belupa s lagodnih 3:0 te na taj način preskočio na tablici oba večerašnja suparnika tako da je dvoboj Rijeke i Osijeka bio susret trećeg i četvrtog u ligaškom poretku. Posljednja tri susreta ovih protivnika završeni su identičnim rezulatom 1:1, a Rijeka nije imala pobjedu protiv Osijeka od travnja 2022. godine kada su na klupama ovih momčadi sjedili Goran Tomić i Nenad Bjelica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prvom ligaškom susretu nakon reprezentativne pauze, trener domaćih Željko Sopić izveo je na teren gotovo identičan sastav kao u posljednjoj utakmici protiv Varaždina. Iz te momčadi u sastavu nije bilo samo Veldina Hodže koji odrađuje suspenziju zbog tri žuta kartona, a u sastav je pomalo iznenađujuće ušao Marko Pjaca, uvjerljivo najveće ime riječkog prijelaznog roka i možda cijele lige.

Osijek je u prošlom kolu šokantno izgubio od Dinama nakon što su vodili 2:0, a utakmicu na Opus Areni su obilježila dva kaznena udarca u samoj završnici utakmice. Bio je to veliki šok za Osječane, a na Rujevicu su došli bez najboljeg strijelca lige Mije Caktaša. Trener Stjepan Tomas je umjesto njega na teren poslao Petra Pušića, a u samom srcu obrane zaigrao je novi stoperski par André Duarte i Jovan Manev.

Rijeka prijeti nakon samo 40 sekundi. Od kretanja s centra domaći su razmjenili 14 dodavanja kojima su izbacili na desno krilo Ivana Smolčića koji pak šalje oštar centaršut na vrh peterca gdje vratar Marko Malenica boksa loptu. Ona dolazi idealno usamljenom Toniju Fruku koji puca iz voleja isprve preko gola.

U 3. minuti Rijeka je ponovno odigrala jednu dugu akciju koja je završila na desnom krilu gdje su lijepo kombinirali Franjo Ivanović i Marco Pašalić koji je nakon Ivanovićevog dodavanja petom pucao snažno ljevicom s ruba kaznenog prostora u prvi kut vratara Malenice, ali lopta je pogodila samo vanjski dio mreže.

U istoj minuti Lindon Selahi je pokupio jednu neuspješnu dugu loptu gostiju u njihovoj polovici, odigrao u međuprostor prema Pašaliću koji odmah gura loptu prema sredini gdje ju prima Marko Pjaca i šalje loptu u prostor na lijevu stranu za Niku Jankovića. On pak iz ne baš lagane pozicije puca ljevicom prizemno u prvi kut, a Malenica je bio spreman i obranio taj pokušaj.

Odmah nakon udarca Jankovića, Rijeka je izvela udarac iz kuta. Nakon kratke kombinacije na lijevoj strani, visoka lopta dolazi do Brune Gode na rubu kaznenog prostora koji ju glavom šalje u peterac gostiju, a Ivanović je zakasnio djelić sekunde da zakuca loptu u mrežu. Osijek se u ovim trenutcima ne može sastati s loptom i domaćini dominiraju na početku utakmice.

U 5. minuti je pokušao ponovno Janković jednim dalekometnim udarcem pokraj gola, a prvi bilo kakav ozbiljni prelazak Osijeka u protivničku polovicu bilježimo tek u 9. minuti utakmice kada je Kristijan Lovrić primio loptu na lijevoj strani i uputio centaršut koji nije pronašao nikoga. To je bilo sve što smo vidjeli od Osijeka u prvih 10 minuta utakmice.

Rijeka ponovno prijeti preko Jankovića u 14. minuti. Fruk je primio loptu blizu centra te je sjajnom kretnjom prvo ostavio u prašini svog čuvara Petra Brleka, zatim na 20 metara od gola predriblao i Darka Nejašmića te poslao povratnu loptu prema Jankoviću. On se također oslobađa Nejašmića i puca snažno prizemno u daljnji kut vratara, ali je Malenica i to uspio obraniti.

Oko 20. minute se moglo osjetiti da je Osijek uspio pronaći određeni balans na terenu pa su tako u par minuta tri puta uspješno odradili akciju gdje bi visokim ili niskim dodavanjem pronalazili Ramóna Miéreza. On bi loptu odložio Petru Pušiću koji je automatski tražio Lovrića na lijevom krilu u situacijama jedan na jedan sa Smolčićem. Nisu uspjeli tada stvoriti veću opasnost, ali ideja se napokon vidjela.

Opasnost su pak stvorili u 22. minuti prema prokušanom receptu. Lopta je poslana iz zadnje linije prizemno prema Miérezu koji se spustio do centra i onda sjajno proigrao Lovrića na lijevom krilu koji se pak sjurio u kazneni prostor domaćina. Nekoliko puta je vagao Smolčića dok se nije odlučio poslati povratnu loptu prema Nejašmiću koji pomalo traljavo puca s vrha kaznenog prostora, vratar Nediljko Labrović brani njegov pokušaj, a lopta se odbija do usamljenog Pušića koji zabija gol, ali je on opravdano poništen zbog zaleđa.

U 26. minuti igrači Rijeke su visokim pritiskom izmaltretirali goste, oduzeli loptu te nakon kratke kombinacije ona dolazi do Jankovića na 30 metara od gola. Janković šalje loptu prema Pjaci na lijevoj strani koji s njom ulazi u kazneni prostor i driblingom slaže Šimu Gržana na pod te uspućuje oštar centaršut u peterac gdje Malenica uspjeva boksati opasnu loptu i otkloniti opasnost.

Utakmica se nastavila u sličnom ritmu, ali uz osjetno manje opasnosti. Rijeka se malo ispuhala, ali i dalje je bila dosta bolja momčad iako smo neku pravu opasnost čekali do 38. minute kada je ponovno na lijevoj strani loptu primio Pjaca i ponovno slomio Gržana te pucao snažno u blok André Duartea. Dvije minute kasnije Ivanović je opet pronašao Pjacu na lijevoj strani kaznenog prostora u odličnoj situaciji za udarac, ali on puca pokraj gola.

Do kraja poluvremena vidjeli smo još jedan dalekometni pokušaj Jankovića, a uz to su se još uspjeli dobro posvađati Selahi i Pušić zbog čega je sudac Patrik Kolarić obojici pokazao žuti karton u sudačkoj nadoknadi. Na odmor smo tako otišli bez pogodaka s čime daleko zadovoljniji mogu biti gosti koji su praktično stvorili jednu pravu šansu od početka utakmice.

Rijeka je u drugo poluvrijeme ponovno ušla furiozno. U 46. minuti je Janković primio loptu na 30 metara od gola potpuno sam te s sjurio s njom prema kaznenom prostoru. Umjesto ulaska u gužvu odlučuje se na povratnu loptu prema Fruku koji s desne strane s nekih 25 metara puca snažno prema Malenici koji uz krajnje napore odbija loptu, a ponovno je obrana gostiju brža na odbijenoj lopti od Ivanovića.

Minutu kasnije, Rijeka nakon svih propuštenih situcija napokon vodi! Nakon kratke kombinacije na sredini terena lopta dolazi na lijevu stranu do Pjace. On se driblingom u okretu otresao svog čuvara Pušića i sjurio se s loptom prema sredini. Opalio je u suprotni kut s nekih 25 metara i probušio Malenicu za vodstvo Rijeke 1:0. Spektakularan gol Pjace u njegovom prvom startu nakon povratka u HNL.

U 53. minuti svoj udarac je okušao i Pašalić koji puca s desne strane na rubu kaznenog prostora, ali njegov udarac je okrznuo obrambenog igrača Osijeka i prohujala pored gola. Minutu kasnije je slično zaprijetio i Osijeka kada su lijepo kombinirali Pušić i Lovrić kad je potonji uputio udarac lijevom nogom s lijeve strane kaznenog prostora. Nije izgledalo jako opasno, ali je ispao neugodan udarac kojeg je Labrović uspio obraniti.

Odmah u nastavku te akcije, u 55. minuti Rijeka povećava vodstvo ponovno preko fenomenalnog Marka Pjace! Loptu je na sredini terena uzeo Fruk, poslao je prema Pjaci koji je bio trku, ušao s loptom u kazneni prostor, krasnim driblingom ispremješao Gržana i Duartea te uputi precizan prizemni udarac u suprotni kut. Lopta se od vratnice odbije u gol i Rijeka je u 10 minuta nastavka slomila Osijek. Ako Pjaca bude mogao u kontinuitetu igrati kao večeras, Rijeka u njemu ima cheat code za HNL.

U 64. minuti Fruk je izborio slobodan udarac s desne strane na samom rubu kaznenog prostora. Bila je to jako dobra situacija za izravan udarac na gol. Pucao je snažno Pašalić u živi zid, a lopta se odbila do Smolčića koji isprve upućuje udarac koji je blokiran i lopta odlazi malo pored gola gostiju.

U 67. minuti nova odlična prilika za Rijeku. Iz posljednje linije su lijepo odigravali domaćini, a posebno lijepu kombinaciju su po lijevoj strani odigrali Janković I Goda koji pak šalje loptu prema Ivanoviću na liveu stranu na nekih 40 metara od gola gostiju. Ivanović se sjajno oslobodio Jovana Maneva, ostavio ga daleko iza sebe te se sjurio prema golu. U situaciji jedan na jedan s Malenicom pucao je snažno i visoko pored lijeve vratnice.

Rijeka u 75. minuti propušta još jednu sjajnu priliku. Na lijevoj strani su kombinirali Ivanović i Janković koji su ušli u kazneni prostor gostiju. Činilo se da su Osječani uspjeli otkloniti opasnost, ali su loše ispucali loptu koju na 20 metara prima Fruk i šalje je u kazneni prostor prema Jankoviću koji pak pokušava pucati isprve, ali promašuje loptu. Ispalo je to idealno jer je lopta došla do Ivanovića koji se ponovno našao sam pred golom i ponovno pucao snažno pored vratnice.

I onda, nakon 84 minute praktično ničega, Osijek je zabio za smanjenje zaostatka na 2:1! Gosti su izveli jedan slobodan udarac gotovo na centru i uputili dugu loptu na skok. Obrana Rijeke izbacuje taj ubačaj, ali do lopte u novom skoku na lijevoj strani dolazi Oleksandr Drambaev koji ju glavom šalje drugom Ukrajincu Denysu Garmashu. On kratko odgirava na sredini terena prema Ivanu Fioliću koji se s njom uputio prema kaznenom prostoru, vagao nekoliko puta cijelu obranu Rijeke i na kraju loptu poslao na lijevu stranu kaznenog prostora prema Filipu Živkoviću. On se lijepo izbacio na centaršut i pronašao prizemnom loptom na drugoj strani potpuno usamljenog Pušića koji zabija u praznu mrežu iz neposredne blizine. Tri igrača s klupe su dovela loptu do Pušića koji zabija prvi gol ove sezone.

Do kraja utakmice Osječani ipak nisu uspjeli ozbiljnije zaprijetiti domaćinima. Dapače, najbolju priliku su imali domaćini duboko u sudačkoj nadoknadi koju je propustio Jorge Obregón. Na kraju potpuno zaslužena pobjeda Rijeke koja je bila iznimno dominantna u ovoj utakmici, a Osijek se mora dobro zapitati nakon drugog uzastopnog poraza u drugom derbiju ove sezone. Ako Marko Pjaca ostane zdrav i u formi, Rijeka ima nevjerojatno oružje i ima pravo reći – mi mislimo ozbiljno.

Komentari

Povezano