Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Rijeka nadigrala Elfsborg ali propustila osigurati pobjedu

Utakmicom Rijeke i Elfsborga nastavljen je bogati nogometni četvrtak hrvatskih klubova u europskim natjecanjima. Na Rujevici je klub s Kvarnera dočekao švedsku momčad u trećem kolu kvalifikacija Europa lige.

Glavni trener domaće momčadi Željko Sopić na teren je poslao istu postavu koja je tjedan dana ranije minimalno porazila Corvinul iz Hunedoare uz jednu izmjenu. Ona se odnosila na Veldina Hodžu koji je zaigrao umjesto Lindona Selahija, pa su tako od prve minute na teren istrčali: Zlomislić – Smolčić, Galešić, Radeljić, Čabraja – Petrovič – Pašalić, Hodža, Fruk, Janković – Ivanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rijeka preuzima kontrolu terena u uvodnim minutama dvoboja i prav prijeti u petoj minuti igre. Nakon dobre akcije po desnoj, a potom i po lijevoj strani napada Riječani su izborili korner. Loptu je iz ugla ubacio Niko Janković i pogodio glavu nadirućeg Ivana Smolčića na prvoj stativi, no ovaj je loptu uspio skrenuti tek u vanjski dio mreže.

Sjajna prilika za domaću momčad pet minuta kasnije! Bila je to dobra polukontra koja je krenula se sredine terena, pritom je pogriješila i švedska obrana, a lopta stiže do Franje Ivanovića koji je s loptom ušao u kazneni prostor i potom s desne strane nisko gađao dalji kut. Uspio je to obraniti Isak Pettersson, a lopta se odbila do Dejana Petroviča no švedski je stoper u zadnji čas izbio loptu i spriječio Slovenca da loptu gurne u praznu mrežu.

Malo je pao ritam susreta, po golu su (mlako) zapucali i igrači Elfsborga, a onda je u 22. minuti opet Ivanović dobrim pritiskom ukrao jednu loptu na desnoj strani riječkog napada. Otvorio se široki občni koridor, proigrao je odmah Marca Pašalića koji je iskosa ušao u šesnaesterac i potom sebi svojstvenim udarcem gađao dalji kut, no udarcu je nedostajalo preciznosti.

I onda iz ničega – gol gostiju. Izborili su u 23. minuti prvi udarac iz kuta, ubacio je s desne strane Arbër Zeneli, a mladi Ganac Jalal Abdullai pobjegao pratnji Marijana Čabraje te iz blizine refleksno poslao loptu u mrežu za 0:1.

Nastavili su igrači u bijelim dresovima istim tempom kao da nisu primili zgoditak, no iz dva uzastopna kornera nisu uspjeli ozbiljnije zaprijetiti. Isto je za nogom pak pošlo Zeneliju koji je u 28. minuti u jednom protunapadu pobjegao riječkoj obrani, iskosa s desne strane došao nadomak kaznenog prostora, te potom zarezanim udarcem pokušao lobirati Martina Zlomislića, no srećom po Bijele gađao je malo pored dalje stative.

Već u sljedećoj minuti jedna duga lopta riječke obrane pronalazi Ivanovića koji se izborio za udarac ljevicom s ruba kaznenog prostora. Uz pomoć odbijanca od gostujuće obrane lopta se kretala točno prema daljnjim rašljama, no čudesno se ispružio Pettersson te sačuvao svoja vrata.

Sjajna akcije Rijeke u samoj završnici prvog poluvremena donijela je Bijelima izjednačenje! Iz slobodnog udarca s nešto više od 20 metara sjajno je opalio Pašalić, opet je izvrsno obranio Pettersson, no lopta opet dolazi do igrača ubijelim dresovima. Fenomenalan je solo prodor imao Janković koji je preletio čak dvojicu svojih čuvara, došao nadomak peterca na samoj gol-liniji, te potom izvrsno pronašao Niku Galešića povratnom loptom, kojem je preostao lakši dio posla za 1:1.

Drugo poluvrijeme nastavljeno je istim omjerima snaga na terenu kao i u prvom dijelu utakmice. Nije ipak bilo prilika, no istekom 55. minute vidjeli smo prvu zanimljiviju situaciju. Tada je strijelac prvog gola utakmice Abdullai nakon neopreznog starta daleko od svog gola dobio drugi žuti, i isključujući crveni karton.

S igračem manje Elfsborg je imao prvu dobru priliku drugog dijela dvoboja. Nekoliko nespretnih reakcija Riječana u nizu omogućilo je Simonu Hedlundu da u 58. minuti savršeno natrči na povratnu loptu na rubu kaznenog prostora, no ciljajući je pogodio tek Smolčića u bloku.

Velika prilika Rijeke u 74. minuti! Sjajno je dijagonalom lijevo izbačen Gabriel Rukavina, ovaj je fino proigrao za nadolazećeg Brunu Bogojevića, a on po sličnom receptu kao i nekoliko dana ranije protiv Lokomotive odigrao savršenu povratnu loptu. Na nju je natrčao Toni Fruk i silovitim udarcem probio gostujućeg vratara, ali netko je iz švedske obrane na samoj gol liniji loptu uspio odbiti i sačuvati svoj gol.

Još je u trećoj minuti sudačkog dodatka s gotovo 30 metara opalio Besfort Zeneli, te pogodio stativu pored ispruženog Zlomislića, a lopta se odbila van terena. Sreća je ipak nagradila bolju partiju domaćih igrača večeras.

Bilo je to to od prilika u sadržajno nešto siromašnijem drugom dijelu utakmice – a tome je ponajviše kumovala promjena u stilu igre gostiju koji su zagustili svoje redove nakon što su ostali s deset igrača na terenu.

Rijeka usprkos puno boljoj igri nije uspjela pobijediti, te će se o prolazniku u zadnje kvalifikacijsko kolo Europa lige odlučiti u švedskom uzvratu koji je na rasporedu za točno tjedan dana. Između tog dvoboja Rijeci u nedjelju predstoji ligaško gostovanje u Varaždinu, dok Elfsborg na svom terenu dočekuje GAIS.

Komentari

Povezano