Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Rijeka odigrala bez golova u Rumunjskoj

Utakmicom drugog pretkola UEFA-ine Europa lige protiv rumunjskog Corvinula iz Hunedoare Rijeka je i službeno otvorila klupsku sezonu 2024./25. Bijeli su odigrali bez golova te će odluka o pobjedniku pasti u uzvratu.

Bio je to prvi susret Rijeke protiv nekog rumunjskog kluba pod okriljem UEFA-inih natjecanja, premda su se Bijeli s rumunjskim predstavnicima već sučelili u natjecateljskim utakmicama. Prvi put se to dogodilo krajem 1978. kada je klub s Kvarnera odigrao dvomeč protiv Jiula iz Petroșanija u finalu Balkanskog kupa. S ukupnih 4:2 Rijeka je slavila i osvojila svoj prvi (i jedini) europski trofej.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Godinu i pol kasnije Rijeka je igrala finale sljedećeg izdanja ovog međunarodnog natjecanja i s ukupnih 3:1 izgubila te titulu predala Sportul Studențescu, klubu u kojem je igračku afirmaciju stekao veliki Gheorghe Hagi.

Željko Sopić od prve je minute na teren poslao sljedeću jedanaestorku: Zlomislić – Bogojević, Galešić, Radeljić, Čabraja – Selahi, Hodža, Petrovič – Pašalić, Obregón, Janković. Na klupi su od prošlosezonskih startera ostali Ivanović, Fruk, Smolčić, kao i ovoljetna pojačanja Josip Posavec i Ante Majstorović.

Prva prilika utakmice stigla je od strane domaće momčadi kada je u 3. minuti ubačaj s desne strane Sergiu Buș volejem poslao malo iznad vratiju Rijeke.

Rijeka je prvi puta bila u opasnoj situaciji pred domaćim vratima u 13. minuti kada je lopta s lijeve strane došla do zaboravljenog Jorgea Obregóna koji je istu primio i postavio se u dobru poziciju ali je loše pucao ljevicom te pogodio samo aut na suprotnoj strani terena.

Nakon početne incijative domaće momčadi Rijeka je preuzela kontrolu nad utakmicom, a u 22. i 23. minuti imala dvije nove zanimljive situacije. Prvo je centaršut Marijana Čabraje s lijeve strane netko od Rumunja dirao rukom no ostao je nijem glavni sudac. U sljedećoj minuti opet Čabraja ubacuje a Obregón iz solidne pozicije loptu pogađa cjevanicom i šalje preko okvira vrata.

U 25. minuti pak prijete Rumunji, opet je to bio ubačaj s lijeve strane a između dvaju riječkih stopera ubacio se Nicolae Pîrvulescu no uspio je tek skrenuti loptu prema gol-autu.

S istim rezultatom s kojim se krenulo završilo je prvo poluvrijeme koje nije očaralo izrađenim prilikama, a ni prikazanim nogometom s obje strane terena.

Drugo poluvrijeme bilo je nešto zanimljivije po pitanju događanja na terenu i dinamike igre. Prijetili su Riječani u nekoliko navrata, a nakon dobrog udarca Marca Pašalića koji je prohujao pored dalje stative, Bijeli su zaprijetili u 55. minuti kada je Niko Janković jako dobro ubacio iz slobodnog udarca. Lopta je opet prošla blizu dalje stative, a pri lovu na loptu nastradao je Stjepan Radeljić koji je u punom trku naletio na okvir gola.

Najbolja prilika utakmice stigla je u 73. minuti kada su Riječani presingom isforsirali pogrešku Rumunja pri izlasku iz gol-auta. Dejan Petrovič bio je “okidač” a lopta je stigla do Franje Ivanovića ispred kojeg je bio samo rumunjski vratar, no gađao je suprotne rašlje i iz izvrsne šanse loše pucao.

U 81. minuti Rijeka je imala priliku iz slobodnog udarca. Loptu je na udarac namjestio Toni Fruk no njegov je pokušaj otišao malo preko okvira gola te je rezultat ostao 0:0. Do kraja susreta nije bilo daljnih zanimljivosti te je susret završio bez golova.

Uzvrat je na rasporedu 1. kolovoza na Rujevici, a tom će prilikom Rijeka i prvi puta u sezoni 2024./25. zaigrati pred svojim navijačima. Ukoliko preskoče Rumunje, Bijele u sljedećem kolu Europa lige čak pobjednik para Sheriff TiraspolElfsborg.

Komentari

Povezano