Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Rijeka pred velikim brojem gledatelja uveličala proslavu 55 godina od osnutka Halubjana

Nogometaši Rijeke u srijedu su gostovali na Viškovu, općini u riječkom prstenu koja broji oko 16.000 stanovnika i jedna je od najpropulzivnijih administrativnih jedinica na području Hrvatske. Povod je bilo obilježavanje 55 godina od osnivanja člana četvrtog ranga hrvatske nogometne hijerarhije u sklopu 3. NL – Zapad, Nogometnog kluba Halubjan.

Iako osnovan u jesen, 17. listopada 1969. godine, Halubjan je prvu utakmicu odigrao 1. ožujka 1970. godine, što je i godina koja stoji u službenom grbu kluba, a sve do 1977. godine klub je bio gost na igralištima u Klani, Dražicama, Opatiji i Rijeci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. svibnja 1977. godine konačno je otvoreno igralište na području Viškova, točnije lokaciji Brnasi. Pred velikim brojem gledatelja uz sve prateće ceremonije, Halubjan je ugostio kasnijeg pobjednika jugoslavenskog Kupa Rijeku, a Rijeka kao najbliži susjed nastavila je biti rado viđen gost u svim formalnim i neformalnim prilikama.

Svoje najveće uspjehe Halubjan je ostvario osvajanjem naslova prvaka Primorske nogometne lige u sezonama 1978./79. te 1985./86., osvajanje naslova prvaka 3. HNL bez poraza u sezoni 1996./97. i ulazak seniora u 2. HNL u sezoni 1997./98. Uz ovaj uspjeh, ističe se i 1/16 finala kupa Hrvatske u sezoni 1998./99. gdje su igrali na domaćem terenu i poraženi od HNK Rijeke rezultatom 2:1 te osvajanje naslova prvaka u 4. NL NS Rijeka u sezoni 2022./2023. Osim seniorskih, ističe se i osvojeno 2. mjesto veterana na završnici prvenstva Hrvatske za veterane u sezoni 2018./19.

Halubjan se posljednjih godina afirmirao kao jedan od nositelja nogometne kvalitete Primorsko-goranske županije s glavnim terenom s prirodnom travom kao i terenom s umjetnom travom i reflektorima, posebno poznat po kvalitetnom radu s mladim nogometašima. Danas NK Halubjan u svojoj školi nogometa broji 380 djece, koju u šest uzrasnih kategorija vodi 14 trenera.

Svečani program uoči obilježavanja 55. godišnjice kluba započeo je nešto ranije, dolaskom igrača Rijeke koji su obišli Kuću halubajskega zvončara, domu kulture posvećenom zvončarskoj tj. pokladnoj ili maškaranoj tradiciji koja je uvrštena i na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Najmlađi članovi Halubajskih zvončara dopratili su igrače na travnjak kroz špalir Halubajskih mažoretkinja, a brojnoj publici predstavili su se i igrači koji su bili dio generacije Halubjana koja je 1970. godine odigrala prvu utakmicu u povijesti kluba.

Što se same utakmice tiče, seniori pod vodstvom mladog 30-godišnjeg trenera s UEFA A licencom Marka Čopa pokazali su se izrazito organiziranim i s jasnom idejom u igri, potvrdivši još jednom darovitost trenera i jedne od najmlađih ekipa lige čiji je prosjek starosti između 20 i 21 godine. Ipak, individualna kvaliteta bila je na strani miješanog sastava Rijeke koja je s dva pogotka u drugom dijelu preko Gojaka i Perice stigla do konačnog rezultata od 2:0.

Rijeka je u konačnici pobjedila, no kod domaćina će se još danima prisjećati svojih pet propuštenih velikih prilika koje su imali Jurković, Begović i Pučić.

Halubjan – Rijeka 0-2

Strijelci: 0-1 Gojak (48.), 0-2 Perica (83.)

Stadion: Brnasi, gledatelja: 500

Sudac: Vladimir Merle. Pomoćnici: Sušnjar i Martinović.

Halubjan: Balent, Hunčak, Ciglar, Begović, Pučić, Baraba, Marot, Šimiš, Paškvan, Jurković, Ivić (još su igrali: Grgurev, Mesić, Šarić, Pičuljan, Markanović, Dedić, Radošević, Milih, Paurević).

Rijeka: Posavec, Ilinković, Čabraja, Perica, Gojak, Burčul, Dogan, Goda, Babić, Bogojević, Rukavina (još su igrali: Jurčević, Valinčić, Salković, Thaqi, Jakac, Mrvčić, Dorušak, Miškulin, Žlibanović, Kružić, Lekaj, Braun)

Standings provided by Sofascore
Komentari

Povezano