Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Rijeka prvim porazom sezone završila put u Europskoj ligi

Točno pola sata nakon što je svoj europski uzvrat u Azerbajdžanu započeo Osijek, i Rijeka je u Švedskoj započela svoju četvrtu ovosezonsku utakmicu kvalifikacija za Europa ligu protiv Elfsborga. Podsjetnika radi, Riječani su u prvoj utakmici odigrali 1:1 čime je rezultat ostao u potpunosti otvoren za obje momčadi.

Bilo je to burnih nekoliko dana na Rujevici gdje se najmanje pričalo o terenu, jer Željko Sopić šokantno je smijenjen s mjesta glavnog trenera a njegovo je mjesto preuzeo dosadašnji pomoćnik Radomir Đalović. Crnogorac nije puno mijenjao, na teren je od prve minute poslao devet od 11 igrača koji su započeli prvi susret. Na poziciji lijevog beka istrčao je Mladen Devetak umjesto Marijana Čabraje, dok na suprotnoj strani zbog lakše ozljede nije bilo kapetana Ivana Smolčića, umjesto kojeg je zaigrao Bruno Bogojević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prva zanimljiva situacija utakmice zabilježena je u 13. minuti. Tada je Rijeka povukla izvrsnu kontru zahvaljujući lijepom potezu Tonija Fruka koji je izveo lijepu minijaturu i izbacio nekoliko protivničkih igrača. S lijeve strane je lopta stigla do desne, a na udarac se namjestio Marco Pašalić, no topovsko tane išlo je točno u ruk protivničkog vratara koji je taj udarac uz manje poteškoće odbio.

Samo tri minute kasnije opet izvrsna i direktna akcija Rijeke. Ovaj je put Niko Janković proigrao Devetka na lijevoj strani, a ovaj odigra izvrsnu povratnu loptu za Fruka, no riječka desetka gađala je bliži kut, ali je naciljala van okvira vrata.

Šveđani prvi puta prijete u 25. minuti kada je ponajbolji prvotimac Elfsborga Niklas Hult s pozicije lijevog bočnog došao do ruba kaznenog prostora, lažnjakom si prebacio loptu na desnu nogu i naciljao suprotne rašlje, no srećom po ukopanog Martina Zlomislića za malo promašio metu.

Koncentracija u riječkoj obrani popustila je krajem treće minute sudačke nadoknade prvog poluvremena. Tada je uslijedilo prebrojavanje Šveđana s lijeve n desnu stranu, uzastopnim su dodavanjima domaći igrači stvorili višak i desno izbacili Simona Hedlunda koji iskosa izvrsno gađa suprotne rašlje, no dobro se protegnuo Zlomislić i obranio zahtjevan udarac.

Drugo poluvrijeme nastavljeno je terenskom inicijativom domaće momčadi. Istu su konkretizirali već u 50. minuti kada je akcija po desnoj strani loptu donijela do Sebastiana Holmena koji je udarcem isprve zatresao lijevu stativu riječkih vrata! Srećom po Riječane, lopta se od okvira gola odbila natrag u teren gdje ju je počistila gostujuća obrana.

Nova dobra prilika za Elfsborg istekom 55. minute. Niski ubačaj s desne strane izmakao je pažnji riječke obrane, kao i Michael Baidoo koji se našao na povratnoj lopti. Nečuvan iz dobre pozicije loše je zahvatio loptu i poslao ju nebu pod oblake.

Rijeka je jeftino prodala loptu u 68. minuti i Šveđanima podarila vodstvo. Veldin Hodža posve nepotrebno je komplicirao s loptom kao zadnji igrač obrane, domaći su to presjekli i lopta stiže do Baidooa kojem je preostao lakši dio posla za 1:0.

Već u sljedećem napadu Rijeka je mogla do izjednačenja. Franjo Ivanović našao se sam pred domaćim vratarom, krenuo ga zaobići, no ovaj je pročitao njegovu namjeru i padom u nogu odbio loptu od noge riječkog igrača te tako sačuvao svoj gol.

Iz kontranapada su domaćini stigli i do drugog pogotka i potvrde prolaza. Ahmed Qasem odradio je gro posla uzevši loptu na sredini terena. Pretrčao je s njom u nogama trećinu terena, proigrao na lijevo, da bi lopta stigla do Arbëra Zenelija koji je povratnom loptom pronašao baš Qasem. Šveđaninu je preostao lakši dio posla, te je iz blizine gurnuo loptu u mrežu za 2:0.

Velikom greškom riječke jedinice Šveđani stižu i do trećeg pogotka. Pri pokušaju izbijanja Zlomislić je promašio loptu, ona je stigla do Holmena koji je s 20-ak metara pogodio kut vrata pored nepostavljenog vratara. Ipak, nakon VAR provjere latvijski sudac Andris Treimanis poništio je pogodak jer je jedan igrač Elfsborga zasmetao vrataru prilikom ispucavanja lopte iz ruke.

Rijeka će tako svoj europski put nastaviti u Konferencijskoj ligi gdje ih dvije utakmice dijele od grupne faze. Tamo će se Riječani sučeliti sa slovenskom Olimpijom, a utakmice su na rasporedu 22. kolovoza na Rujevici te uzvrat na Stožicama 29. u istom mjesecu.

Komentari

Povezano