Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Roko Šimić vodio Salzburg do slavlja u Lisabonu, Inter sretno do boda u Španjolskoj

U otvaranju grupe D nove sezone Lige prvaka Real Sociedad je u Donostiji dočekao milanski Inter, dok je Benfica na zapadnom kraju Iberijskog poluotoka dočekala Salzburg.

U ponešto su različitim raspoloženjima Španjolci i Talijani ušli u ovaj latinski dvoboj, Bijelo-plavi nakon vikend poraza od imenjaka iz Madrida, te ulaskom u sezonu koji je obuhvatio tri remija i jednu pobjedu. Inter je pak na vrhuncu raspoloženja nakon razbijanja gradskog rivala 5:1 te maksimalnim učinkom u prva četiri kola Serie A. Imanol Alguacil nije napravio niti jednu promjenu u sastavu koji se sučelio s Real Madridom, dok je Simone Inzaghi ipak malo iznenadio sastavom. Francesco Acerbi je tako ustupio mjesto Stefanu De Vriju, Matteo Darmian Benjaminu Pavardu, Hakan Çalhanoğlu Kristjanu Asllaniju, Federico Dimarco Carlosu Augustu, te Marcus Thuram Marku Arnautoviću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi su zaprijetili domaćini, lijepo je po lijevoj strani probio Ander Barrenetxea te ubacio za Braisa Méndeza koji glavom dobro tuče no spreman je bio Yann Sommer. Već u sljedećem napadu sam Barrenetxea je iz dobro pozicije opalio po golu i pogodio stativu ukopanog Sommera, no po sreću gostiju lopta se odbila van mreže.

Nastavio se veliki pritisak Real Sociedada, a u 4. minuti katastrofalno griješi Alessandro Bastoni koji pri izlasku s loptom istu gubi pred vlastitim šesnaestercom, te je Méndezu ostao laki dio posla koji obavlja i dovodi domaćina u vodstvo.

Umirila se u potpunosti utakmica, a fanatični presing domaćina ponešto popustio nakon stečenog vodstva. Tako smo prvu sljedeću zanimljivost vidjeli tek u 37. minuti, kada ponovno Inter ne uspijeva izaći iz svoje polovice kroz posjed. Barellinu izgubljenu loptu pokupio je Kieran Tierney, te zatim ušao u gostujući kazneni prostor i pucao po golu no nije zaprijetio Sommeru.

Sjajnu priliku za povećanj vodstva propustio je Robin Le Normand koji se sjajno ubacio u peterac nakon prekida, glavom dočekao ubačaj Takefusa Kube, no poslao je loptu iz velike blizine preko gola.

Od Intera u prvom poluvremenu i dalje nismo vidjeli ništa, a kako se ono bližilo kraju tako su igrači Real Sociedada opet počeli prijetiti, očito nanjušivši krv blijedog gosta iz Italije. U 45. minuti Kubo se sjajno izvukao svojoj pratnji, primio dodavanje i iskosa opalio nisko po golu, no Sommer to brani.

Ukoliko se od Intera očekivalo više živosti i potragu za izjednačenjem, dočekan je samo nastavak istog scenarija iz prvog dijela utakmice. Već u 47. minuti iz slobodnog je udarca iz velike daljine dobro opalio Méndez, no spreman je bio Sommer. Iz pratećeg kornera Mikel Oyarzabal ostao sam na drugoj stativi i iz velike blizine glavom pucao, no istaknuo se ponovno jedini igrač s prolaznom ocjenom kod gostiju – Sommer.

Promjenama s klupe Inzaghi je promijenio formaciju i malo podigao Inter, no novi šok za goste dolazi u 67. minuti kada Nicolò Barella dobiva izravni crveni karton zbog gaženja Méndeza, no španjolski veznjak bio je taj koji je radio prekršaj s poda, te je Ivan Bebek pozvao Michaela Olivera na pregled VAR snimke, nakon koje je prvotna odluka poništena.

Mikel Merino bio je sljedeći kreator opasnosti za Švicarca na Interovim vratima u 70. minuti, nakon novog Kubinog kornera glavom je skrenuo loptu koja je okrznula prečku gola i otišla preko njega.

Tek u 79. minuti prvu je ozbiljnu akciju odigrao gost iz Milana, sjajna brza akcija gurnula je u brisani prostor Carlosa Augusta koji po ulasku u kazneni prostor odigrava na drugu stativu za Marcusa Thurama koji iz blizine zabija za izjednačenje! Ipak, ažuran je bio pomoćni sudac koji je signalizirao zaleđe francuskog napadača, te je pogodak opravdano poništen.

Povukao se malo ipak Real Sociedad u zadnjih desetak minuta, Inter ipak malo podignuo pritisak, te sretno, ali i dojma smo, nezasluženo, stigao do izjednačenja. Gužvu su Nerazzurri stvorili u domaćem šesnaestercu, ona je kratko očišćeni, a Frattesijev pokušaj udarca pretvorio se u idealnu asistenciju za zaboravljenog i dotad nevidljivog Lautara Martíneza koji iz blizine sjajno zabija za 1:1.

Inter je nastavio s pritiskom do kraja utakmice, domaćin je malo psihički pokleknuo po primljenom pogotku, no osim nekoliko gužvovitih situacija, nije bilo ozbiljnijih prijetnji, te Inter zadovoljan može doma s osvojenim bodom, dok Real Sociedad svakako može žaliti za propuštenom pobjedom.

Standings provided by Sofascore

I Benfica i Salzburg imali su više nego dobre startove u sezonu, Portugalci su isprali gorki okus uvodnog poraza upisavši četiri pobjede u isto toliko narednih kola, dok je Salzburg prvi “kiks” upisao prošlog vikenda, kada su na gostovanju kod Sturma u Grazu osvojili bod, nakon četiri pobjede u nizu.

Roger Schmidt vjerovao je istoj postavi koja je slavila na gostovanju kod Vizele, a istaknimo da ona sadrži i našeg reprezentativca Petra Musu. Početna jedanaestorka Salzburga u ovoj je utakmici bila najmlađa u cijeloj povijesti ovog natjecanja! Naime, prosječna dob ovih mladića iznosila je samo 21 godinu i 183 dana. Samo je jednu promjenu od spomenutog dvoboja sa Sturmom napravio Gerhard Struber, a ona se ticala stoperske pozicije na kojoj je Strahinja Pavlović zamijenio Kamila Piątkowskog. Roko Šimić svoje je mjesto u udarnoj postavi već dobrano zakapario.

Obje su utakmice ove grupe vatreno počele! Već u 2. minuti susreta je Anatolij Trubin skrivio kazneni udarac, a Karim Konaté loptu s bijele točke poslao preko vrata! Probudila se nakratko Benfica i zaprijetila preko Joãa Márija koji je pogodio stativu, da bi u domaćem šesnaestercu uskoro opet uslijedile drame. Roko Šimić pogodio je stativu u 13. minuti, a zatim je António Silva igrao rukom u vlastitom kaznenom prostoru, po novom Šimićevom udarcu. Za ovo je “nagrađen” crvenim kartonom, te je za goste dosuđen novi penal! Odgovornosti se ovaj puta uhvatio Šimić koji zabija za vodstvo Bikova. Ono što njegovom ocu Dariju nije uspjelo u 27 utakmica Lige prvaka, Roku je uspjelo u prvome startu u ovom natjecanju.

Smirio se malo ovaj živahan susret, a na sljedeću smo priliku čekali do 25. minute kada Ángel Di María prijeti iz slobodnog udarca, no spreman je na ovaj izazov bio Alexander Schlager na gostujućim vratima koji brani ovaj pokušaj. Ulaskom Felipea Morata umjesto Márija odmah po isključenju, domaćin je uspostavio defanzivni balans.

Početkom poluvremena dočekali smo hrvatske napadače u središtu zbivanja. Prvo je Musa u 50. minuti propustio sjajnu priliku za izjednačenje koju brani Schlager, da bi u sljedećoj minuti na drugoj strani Šimić nakon jednog kontranapada Oscaru Gloukhu na pladnju dostavio loptu za pogodak u praznu mrežu i 0:2.

Igrala se 60. minuta kada je ponovno zaprijetio Musa, no samo je jedan hrvtski napadač bio sretne noge večeras, te je Schlager njegov udarac obranio. Sljedeća prijetnja domaćina stiže šest minuta kasnije João Neves puca glavom nakon kornera, no opet je na razini austrijski vratar.

Salzburg se u potpunosti okrenuo čuvanju svojih vrata nakon dvostrukog vodstva, a domaćin je usprkos igračkom i rezultatskom deficitu više prijetio. Nicolás Otamendi tako je u 74. minuti pucao nakon odbijanca i ranijeg udarca Davida Neresa, no sjajnu je partiju večeras imao Schlager koji opet brani.

Dočekali su prvi put nakon pogotka priliku za zgoditak i gosti, te u 77. minuti prijete preko Mauritsa Kjærgaarda koji iz dobre pozicije puca pored gola.

Bio je to kraj zanimljivosti na ovoj utakmici, te je favorit Benfica pomalo iznenađujuće poražena na domaćem terenu, a mladići iz Salzburga sjajno se predstavili na najvećoj europskoj pozornici. Skupina je tako već nakon prvog kola pokazala kako će biti izuzetno zanimljiva, te kako je prolazak apsolutno moguć i realan svim momčadima.

Komentari

Povezano