Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
VijestiZanimljivosti

Roque Santa Cruz ušao u povijest južnoameričkog natjecanja

Da su četrdesete nove tridesete, tješe se svi četrdesetogodišnjaci. No, malo tko od tih četrdesetogodišnjaka može reći kako i dalje igra nogomet na visokoj razini i pomaže svojoj ekipi u različitim natjecanjima.

Jedan od takvih je i, sada već legendarni Paragvajac, Roque Santa Cruz. Čovjek rođen 16. kolovoza 1981. godine u glavnom gradu Asuncionu, započeo je sa seniorskom karijerom još 1997. godine kao 15-godišnjak. Nakon debija u redovima Olimpie, u svoje ga je redove kao 18-godišnjaka doveo veliki Bayern, a zlatni joker s klupe nakon 8 godina ipak je odlučio kako je vrijeme da u nekom drugom klubu preuzme vodeću ulogu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Igrao je nakon toga za Blackburn Roverse, Manchester City, Betis i Malagu, da bi se 2015. vratio u Latinsku Ameriku – prvo u meksički Cruz Azul, zatim tamo gdje je sve i počelo, u paragvajsku Olimpiu, da bi 2022. napravio nezamislivo i prešao u redove jednog od najvećih rivala njegovog kluba – Libertad. Zanimljivo, s obzirom na to da mu je Olimpia ostala dužna pozamašan financijski iznos, Santa Cruz je zamijenio dugovanje za vlasnički udio u klubu.

Da i u četrdesetim godinama života još uvijek može igrati na visokoj razini pokazao je time što je u 3 sezone zaigrao u 118 utakmica, postigavši 21 pogodak i pridodavši 8 asistencija. Njegov trenutno posljednji pogodak u mrežu dogodio se sinoć u utakmici kvalifikacija za Copu Sudamericanu, drugo najjače južnoameričko kontinentalno natjecanje.

Protivnik je bio brazilski Cruzeiro, a Santa Cruz postigao je utješni gol za konačnih 1:1 u 72. minuti, nakon što je njegova ekipa u prvom susretu izgubila s 2:0. Time je Santa Cruz postao najstariji strijelac u povijesti ovog natjecanja, prestigavši dosadašnjeg rekordera Richarda Pellejera.

Naime, Santa Cruz je u trenutku postizanja pogotka imao točno 43 godine i 41 dan, dok je Pellejero, Urugvajac koji je igrao za Cerro Porteno, imao tek 11 dana manje.

Za Santa Cruza, očito je, godine su samo broj.

Komentari

Povezano