Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Rovanpera odnio pobjedu na Safariju

Toyotin finski dvojac Kalle Rovanperä i njegov suvozač Jonne Haltunen, pobjednici su Safari Relija u Keniji, treće etape ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva u reliju. Na drugom mjestu našao se još jedan Toyotin vozač – Japanac Takamoto Katsuta, a podij je zaokružio M-Sportov Adrien Fourmaux. U WRC 2 kategoriji pobjedu su odnijeli Toksportov duo Gus Greensmith i Jonas Andersson. U WRC 3 kategoriji nastupio je jedan kandidat, domaćin Hamza Anwar te tako odnio pobjedu.

Rovanperä je odlučio ove sezone voziti samo određene relije jer se zasitio vožnje. Naime mladi Finac je krenuo stopama svoga oca Harrija Rovanpere te je započeo svoju karijeru kada mu je bilo samo šest godina. Osim Rovanpere, Toyota ne može u potpunosti računati ni na osmerostrukog prvaka Sébastiena Ogiera koji je odlučio i ovu sezonu voziti na samo određenim relijima pa ćemo tako imati prilike gledati ga u Hrvatskoj. Boje Toyote na svim relijima ove sezone branit će Katsuta i Velšanin Elfyn Evans.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novina ove sezone je i novi sistem bodovanja. Nakon kraja subotnje vožnje prvih deset vozača u tom trenutku osvaja bodove, ali da bi im se ti bodovi vrijedili moraju biti klasificirani na kraju utrke. Prvi vozač na kraju subote osvaja 18 bodova, a deseti jedan. Ako vozač ne bude klasificiran na kraju trke, bodovi se daju idućem natjecatelju.

U nedjelju najboljih sedam vozača dobiva bodove na temelju njihove vožnje toga dana tako da je u igri novih sedam bodova za najbržeg vozača. Zadnji brzinski ispit cjelokupnog relija je Power Stage na kojem se vozači natječu za najbrže vrijeme jer prva petorica na tom brzinskom ispitu i uzimaju bodove; s tim da onaj najbrži uzima pet. Zbrojimo li sve bodove dolazimo do zaključka kako je maksimalan broj bodova koje jedan vozač može ostvariti u cjelokupnom reliju 30.

Pred sam dolazak na Safari borba za prvo mjesto vodila se između Belgijca Thierrya Neuvillea i Evansa. Neuville je u reli ušao s ukupnih 48 bodova te tri boda prednosti. Što se tiče WRC 2 kategorije prvo mjesto s po 25 bodova svaki, pred sam reli dijelili su DG Sportov Francuz Yohan Rossel i Toksportov Oliver Solberg, sin legendarnog Pettera Solberga, WRC-ovog prvaka iz 2003. godine.

Rovanperä se u teškim uvjetima koje nam svake godine donosi Kenija najbolje snašao u brzinskim ispitima koji su bili ispunjeni blatom, prašinom i brojnim rupama na stazi koje su uzrokovale brojna odustajanja različitih vozača. Dvostruki svjetski prvak tako je na kraju subote stekao prednost od preko dvije minute ispred timskog kolege Katsute i njegovog suvozača Aarona Johnstona i time pokazao svu raskoš svog talenta.

Nasuprot njih u teškoj situaciji našao se Hyundai koji je u Keniju došao predvođen nesretnim Neuvilleom kojeg prati etiketa „vječitog drugog“ zbog činjenice da je čak pet puta završio na drugom mjestu u ukupnom poretku vozača. Osim Nevillea, Hyundai su predstavljali i svjetski prvak iz 2019.godine, Estonac Ott Tänak i Finac Esapekka Lappi. Sva trojica imali su problem u prvih 13 brzinskih ispita pa su subotu završili na petom, osmom i četrnaestom mjestu. Uzdanice M-Sport Forda, Francuz Fourmaux i Luksemburžanin Grégoire Munster dan su završili na trećem i dvanaestom mjestu.

Nedjelju je Rovanperä odvozio relativno sigurno bez prevelikog pritiskanja tako da se njegova prednost pred početak Power stagea smanjila na malo manje od minute i 30 sekundi prednosti u odnosu na Katsutu. Nedjeljnu je pobjedu tako odnio Tänak s 15 sekundi prednosti ispred timskog kolege Neuvillea, a treće mjesto je s dodatnih 15 sekundi zaostatka zauzeo Evans. Power stage pobjedu odnio je Neuville s 0,4 sekunde prednosti ispred Tänaka i time barem malo popravio loše odrađeni cjelokupni reli i ukupno petu poziciju.

Ovom pobjedom, Rovanperä je došao do 12. pobjede u karijeri i druge pobjede na Safariju nakon pobjede iz 2022.godine. Ukupno je Rovanperä u Keniji odnio 30 bodova. Odličan rezultat ostvarili su Greensmith i Solberg koji su u ukupnoj klasifikaciji završili na šestoj i sedmoj poziciji, ujedno prvom i drugom mjestu u WRC 2 poretku. Zanimljivo je kako se na devetoj poziciji našao Grk Jourdan Serderidis, tajkun i reli entuzijast. Serderidis je naime pay-per-drive vozač te umjesto da dobiva plaću za to što vozi, on vozi besplatno, a u tim (on je odabrao M – Sport Ford) donosi novac i sponzore.

U ukupnom poretku nakon tri etape vodeći je Neuville s ukupnih 67 bodova, a na drugom i trećem mjestu ostali su Evans sa 61 bodom i Fourmaux s 46 bodova. U konkurenciji konstruktora vodeća je Toyota s ukupno 131 bodom, na drugom mjestu je Hyundai sa 127 bodova dok je na zadnjem mjestu M-Sport sa 72 boda. Što se tiče WRC 2 konkurencije, Solberg je pobjegao Rosselu na 18 bodova prednosti.

Napomenimo kako je iduća etapa prvenstva WRC Croatia Rally koji će se održati u Zagrebu i okolici od 18. do 21. travnja.

Komentari

Povezano