Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Rukometna reprezentacija zemlje od svega 54 tisuće stanovnika izborila plasman na Europsko prvenstvo

Sljedeće Europsko rukometno prvenstvo koje će se održati u Njemačkoj 2024. godine, bit će 16. po redu, a prvo na kojem će nastupiti rukometaši Farskih otoka. S populacijom od samo 54 tisuće stanovnika, postali su najslabije naseljena zemlja koja će imati predstavnika na EP-u u povijesti.

Kao reprezentacija iz najslabijeg četvrtog pota, Farski otoci su bili smješteni u skupinu 4 zajedno s Austrijom, Rumunjskom i Ukrajinom te su kvalifikacije započeli s dva tijesna poraza – 29:25 protiv Ukrajine na nominalnom gostovanju u Njemačkoj te na domaćem terenu od Austrije gdje su izgubili sa samo 30:28. U trećem kolu ostvaruju prvu pobjedu tako što su s 28:26 bili bolji od Rumunjske na krilima sjajne predstave 21-godišnjeg budućeg člana Füchse Berlina – Hákun West Av Teiguma koji je zabio 11 pogodaka s pozicije desnog krila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rumunji su se osvetili domaćom pobjedom od 25:17, a Farski otoci dolaze do svoje osvete protiv Ukrajine pobjedom od 33:26. Ovog puta je spektakularno odigrao Elias Ellefsen á Skipagøtu, 20-godišnji srednji vanjski koji je zabio 13 pogodaka. Pokazat će se to ključnom pobjedom u njihovim aspiracijama ka povijesnom plasmanu na Europsko prvenstvo jer su, usprkos porazu od Austrije u posljednjem kolu rezultatom 38:33, završili kao druga najbolja trećeplasirana reprezentacija, a četiri su prolazile na EURO. Treba reći da je i da je Farskim otocima na ruku išla pobjeda Ukrajine od samo 5 golova razlike protiv Rumunjske, a Ukrajincima je za prolaz bila potrebna pobjeda od najmanje 8 razlike.

Ellefsen á Skipagøtu je bio najbolji asistent kvalifikacija s 31 asistencijom u samo 4 odigrana susreta (7.75 po utakmici), dok je West Av Teigum bio peti najbolji strijelac s 39 pogodaka (6.5 po utakmici), samo 3 manje od prvoplasiranog Gruzijca Giorgija Tskhovrebadzea.

Uz Farske otoke, po prvi put u povijesti ćemo na Europskom rukometnom prvenstvu gledati i reprezentacije Grčke i Gruzije, a kao što već znate, plasman na 16. EURO u povijesti su izborili i hrvatski rukometaši. Ždrijeb je na rasporedu 10. svibnja ove godine u Dusseldorfu.

Komentari

Povezano