Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Rutinirana Rijeka izborila četvrtfinale Kupa

U nastavku višemjesečnog eventa zvanog osmina finala Kupa Hrvatske, Cibalia je u Vinkovcima dočekala Rijeku u tek trećem Kup ogledu u povijesti između ovih dvaju momčadi. Premda su prije današnjeg dana međusobno odigrali čak 71 utakmicu, u Kupu Hrvatske su se susreli tek jednom. U sezoni 1998./99. također u osmini finala, Cibalia je slavila 1:0 pogotkom Gorana Meštrovića.

Prvi Kup susret stigao je pak u bivšoj državi, a bilo je to u sezoni 1977./78. kada je Rijeka gostovala kod Dinama iz Vinkovaca, te slavila 0:1. Tada su se momčadi sastale u šesnaestini finala natjecanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Domaćin je pod vodstvom Siniše Sesara u utakmicu krenuo u sastavu Križanović – Išasegi, Lasić, Crnčec, Belančić – Bosak, Pereira – Bajić, Vrdoljak, Pejić – Miljanić. Bijeli su vođeni Željkom Sopićem ipak očekivano ponešto izrotirali sastav, pa su tako od prve minute krenuli Zlomislić – Bogojević, Galešić, Radeljić, Smolčić – Hodža, Ilinković – Grgić, Petrovič, Janković – Ivanović.

Prva ozbiljnija situacija na utakmici dogodila se u 7. minuti kada je Alen Grgić dobro prošao po desnoj strani, a zatim iskosa opalio, no Ivan Križanović bio je spreman i obranio taj pokušaj.

Uslijedile su u 25. i 26. minuti dvije dobre situacije za Riječane u kojima je u prvom planu ponovno bio rastrčani Grgić. Prvo ga je lijepo proigrao Silvio Ilinković no pravovremeno je s vrata istrčao Križanović i odnio loptu s noge riječkog krila, da bi u drugoj situaciji Grgić iskosa došao ispred Križanovića koji je dobro zatvorio kut udarca i tako sačuvao svoja vrata.

U 32. minuti Rijeka je stigla do vodstva. Akcija je krenula s lijeve strane, lopta se vratila u sredinu odakle ju je sjajno zarezao Dejan Petrovič. Pronašao je Veldina Hodžu koji je utrčao u kazneni prostor iz drugog plana, u primanju se okrenuo i odložio loptu za Franju Ivanovića koji iz mat-pozicije zabija za 0:1 uz odbijanac od nekog od domaćih igrača.

Gosti opet prijete u 36. minuti, ovaj put iz prekida. Ilinković je ubacio iz slobodnog udarca s lijeve strane, na drugoj strani pronašao Stjepana Radeljića koji glavom loptu šalje samo u ruke Križanovića.

Dočekala je i Cibalia jednu jako dobru situaciju samo minutu kasnije. Martin Vrdoljak izbjegao je zaleđe i našao se pred Martinom Zlomislićem, no riječki je vratar na vrijeme izašao s crte i zatvorio kut Vrdoljaku te je iz svega ispao samo korner za domaćina.

U zadnjoj minuti prvog poluvremena imala je Rijeka još jednu dobru situaciju. Grgić je presjekao s desne na lijevu stranu, izbjegao tako ofsajd i pokupio jedno proigravanje. Imao je vremena smirit loptu i čekati dolazak suigrača, te je potom sjajno proigrao Ivanovića u domaćem petercu, no riječki napadač katastrofalno prima loptu te se ona odbija u ruke Cibalijine jedinice.

Odmah na početku poluvremena opet Rijeka prijeti, nakon izvedenog kornera loptu su domaći igrači izbacili. Sa suprotne, lijeve, strane ju je netko od Riječana vratio u kazneni prostor, tamo je Radeljić smiruje i spušta za Ivana Smolčića koji iz dobre pozicije puca pored gola.

Veliku je priliku imala Rijeka u 60. minuti, zaboravljen je od strane Cibalijine obrane ostao Hodža na lijevoj strani riječkog napada, odigrao je povratnu za usamljenog Ivanovića koji isprve puca ljevicom, no refleksno reagira i brani taj pokušaj Križanović.

Stigla je Rijeka do udvostručenja vodstva u 73. minuti. Dugo je trajala ta akcija, i puno se petljalo po lopti u srcu kaznenog prostora od više igrača Rijeke. Pokušao je prvo pucati Ivanović koji je pogodio blok, zatim je blok pogodio Momo Yansané, pa konačno i Niko Janković, da bi se ovaj put lopta odbila na nogu Ivanovića koji je ljevicom isprve opalio i pogodio krov mreže za 0:2.

Samo dvije minute kasnije Cibalia se vraća na gol zaostatka! Izborili su domaći igrači slobodni udarac na 25 metara od gola s desne strane, niski pokušaj udarca/ubačaja prošao je kroz cijelu riječku obranu bez reakcije. Zlomislić je loptu kasno vidio no refleksno uspio obraniti, a ona se odbila na nogu Karla Miljanića koji zabija za 1:2.

Vraćaju se gosti na dva pogotka prednosti u 83. minuti. Hodža je izvrsno proigrao Emmanuela Bandu u situaciji koja je podsjećala na Zambijčev nedavni gol Varaždinu. Ipak, ovdje je riječkom veznjaku nedostajalo mirnoće u završnici, pokušaj udarca odbio se točno na nogu Grgiću koji puca isprve i gađa malu mrežicu za 1:3.

Rijeka se pobjedom pridružila Rudešu, Hajduku, Osijeku, Dinamu, Gorici i Lokomotivi u četvrtini finala Kupa, dok tamo više nemamo niželigaških predstavnika. Danas u 16:00 sati saznati ćemo i posljednjeg putnika te faze natjecanja nakon ogleda Varaždina i Istre 1961.

Komentari

Povezano