Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Rutinska pobjeda PSG-a protiv Real Sociedada

Drugi dan osmine finala Lige prvaka u sezoni 2023./24. donio nam je utakmicu u glavnom gradu Francuske gdje su se susreli Paris Saint-Germain i Real Sociedad.

Započeo je susret uraganskim presingom gostiju na zadnju liniju Parižana, a poznati je to element igre momčadi Real Sociedada koja je ove sezone u Ligi prvaka često stizala do ranog vodstva baš na ovaj načni. Uspjeli su u prvih 15-ak minuta u nekoliko navrata ukrasti loptu u opasnim pozicijama no isti su konkretizirani tek kao udarci iz daljine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Parižani su s druge strane uglavnom prijetili iz tranzicije, kada bi vezni red gostujuće momčadi izgubio loptu, a hitronogi Achraf Hakimi, Ousmane Dembélé i Kylian Mbappé obilje su otvorenog prostora par puta pretvorili u opasne udarce prema Álexu Remiru.

Tempo utakmice je sredinom prvog poluvremena ponešto splasnuo, pa smo se za zanimljivosti okrenuli statističkim detaljima. Bio je ovo prvi međusobni susret PSG-a i Real Sociedada u povijesti. Parižani su protiv španjolskih klubova odigrali čak 36 utakmica, pri čemu su slavili tek u njih 14. Najčešće su se susretali s Barcelonom (13 utakmica) i Real Madridom (12), dok su im s druge strane još stajali Sevilla, Deportivo, Athletic Club, Valencia i Racing Santander.

Španjolci su pak kroz svoju europsku povijest od francuskih klubova igrali tek protiv Lyona. 2003. godine su izgubili oba susreta u skupini Lige prvaka, da bi u kvalifikacijama deset godina kasnije uzvratili udarac s dvije pobjede.

U sudačkoj smo nadoknadi ipak vidjeli novu uzbudljivost, a tada je Mikel Merino topovskim udarcem s oko 25 metara pogodio prečku pariških vrata, no lopta se od okvira gola odbila u gol-aut.

Drugo je poluvrijeme nastavljeno u istim tonovima, da bi u 58. minuti konačno vidjeli prvi gol večeri. Parižani su izveli korner s desne strane, kapetan Marquinhos dobio je skok i loptu glavom proslijedio do usamljenog Mbappéa koji iz blizine neobranjivo gađa krov mreže za 1:0.

Potresao je primljeni pogodak nogometaše Real Sociedada koji u narednom periodu utakmice nisu uspjevali povezati konce onako kako su to fino radili u prvom poluvremenu. Parižani su nastavili sa svojom igrom no velikodušno su prihvaćali sve veći broj grešaka Španjolaca. Jednu takvu pokušao je iskoristiti Mbappé u 63. minuti kada je jednu ukradenu loptu s 20-ak metara silovito opalio prema golu, no uz pomoć vratara Remira ona je završila na prečki!

Lijepa akcija Parižana uslijedila je u 71. minuta, a ona je rezultirala i pogotkom. S nekoliko dodavanja duboko iz svoje polovice lopta je stigla do Bradleyja Barcole koji je u samo nekoliko dodira s loptom pokazao svoju hitrinu. Lakoćom je pretrčao gotovo trećinu terena, na tom potezu je preskočio i svog čuvara, a potom izašao pred Remira te mu udarcem kroz noge pronašao put do mreže za 2:0.

Nakon drugog pogotka gostujući strateg Imanol Aguacil izmjenama je pokušao podignuti tonus svoje momčadi kako bi eventualno stigli do smanjenja pariškog vodstva, dok je sunarodnjak mu Luis Enrique istom metodom održavao svježinu svojih igrača. Bili su Parižani pred gostujućim vratima u još nekoliko navrata, no do novog gola nisu stigli.

PSG je tako stigao do komotne, i na koncu rutinske, pobjede u kojoj u uzvrat u Baskiju nose zalog od dva pogotka prednosti.

Komentari

Povezano