Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

SAD i Izrael u četvrtfinalu, Pukštas strijelac

Odigrane su prve utakmice osmine finala U20 Svjetskog prvenstva, a svoju kartu za četvrtfinale su sinoć izborile reprezentacije Izraela i SAD. Izraelci su u dramatičnoj završnici pobijedili 1:0 te izbacili Uzbekistan s natjecanja dok su SAD uvjerljivo svladale Novi Zeland rezultatom 4:0 uz pogodak igrača Hajduka Rokasa Pukštasa samo 3 minute nakon ulaska u igru.

SAD će u četvrtfinalu 04.06. igrati protiv pobjednika dvoboja između Urugvaja i Gambije (susret se igra sutra), dok Izrael čeka vrlo vjerojatno Brazil koji danas igra utakmicu osmine finala protiv Tunisa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što je Izrael izborio osminu finala tako što je s igračem manje preokrenuo rezultat protiv Japana i zabio gol za prolazak u 91. minuti, protiv Uzbekistana su samo potvrdili da su oni kraljevi drame na ovom natjecanju. Bila je to jedna zanimljiva utakmica u kojoj su Izraelci pokazali nešto više i zasluženo prošli dalje. Već u 12. minuti je Tai Abed dobro reagirao na centaršut s desne strane te nakon udarca glavom pogodio vratnicu gola Uzbekistanaca, a oni su pak uzvratili istom mjerom u 20. minuti kada je Sherzod Esanov iz odlične pozicije na vrhu peterca pogodio gredu. Nije bilo velikih prilika sve do zadnjih 10 minuta utakmice kada prvo u 82. minuti veznjak Izraela El Yam Kancepolsky s vrha kaznenog prostora puca visoko preko gola, a najveću priliku u 89. minuti propušta Hamza Shibli koji loše reagira na oštru loptu kroz peterac i iz neposredne blizine promašuje gol Uzbekistana. I kada se činilo da nećemo imati pobjednika nakon regularnog vremena, jedini gol na utakmici vrijedan prolaska u četvrtfinale postigao je u 97. minuti Anan Khalaili, 18-godišnji ofenzivac Maccabi Haife. To mu je bio prvi gol na turniru, a do sada je u karijeri upisao 1 nastup za seniore izraelskog prvaka.

Uz Dominikansku Republiku, Izrael je jedini debitant na ovogodišnjem U20 Svjetskom prvenstvu te su tako odmah u svom prvom nastupu izborili četvrtfinale. Posljednji debitant koji je dohvatio ovu fazu natjecanja je bio Senegal 2015. godine koji su na kraju završili 4. na prvenstvu. Posljednja UEFA (“europska”) reprezentacija koja se u svom debiju na U20 Svjetskom prvenstvu plasirala barem u četvrtfinale je bila Istočna Njemačka sada već davne 1987. godine.

U drugoj odigranoj utakmici osmine finala reprezentacija SAD je uvjerljivo s 4:0 pobijedila Novi Zeland i tako nastavljaju svoj put u četvrtfinalu. Mladi Amerikanci su time izjednačili svoj rezultat s posljednja 3 održana prvenstva kada su svaki put ušli među 8 najboljih i ispali u toj fazi. Inače, samo Brazil ima više pojavljivanja (18) na ovom natjecanju od reprezentacije SAD koji će u svom 16. nastupu pokušati izjednačiti ili nadmašiti svoj najbolji rezultat iz 1989. godine kada su na kraju završili na 4. mjestu. Amerikanci još uvijek nisu primili niti jedan gol na ovom prvenstvu što, uz odličnu igru, najviše mogu zahvaliti svom vrataru Gabrielu Slonini za kojeg je Chelsea prošlo ljeto izdvojio 9 milijuna eura.

Prvi pogodak na utakmici smo vidjeli u 14. minuti kada je Owen Wolff s otprilike 20 metara uputio jedan iznimno spor udarac na kojeg vratar Kees Sims reagira katastrofalno i lopta od vratnice nekako ulazi u gol. Nije to bila zadnja loša reakcija Simsa na utakmici, a Sofascore ga je za svoj nastup “nagradio” ocjenom 4,4. Do povećanja vodstva dolazi u 61. minuti kada Cade Cowell u kaznenom prostoru nekoliko puta “važe” braniče Novog Zelanda te na kraju upućuje udrac kroz noge Aaryana Raja. Cowell igra sjajno prvenstvo te je napadač San Josea najbolji strijelac (3 gola) i najbolje ocijenjeni igrač SAD na turniru. Justin Che u 75. minuti otklanja sve dvojbe oko pobjednika utakmice golom iz neposredne blizine, a šlag na tortu dodaje veznjak Hajduka Rokas Pukštas koji je ušao u igru u 79. minuti te 3 minute kasnije zabio glavom nakon ubačaja iz prekida i još jedne grozne procjene vratara Novog Zelanda. Podsjetimo, Pukštas je zbog obaveza u klubu propustio grupnu fazu natjecanja te se reprezentaciji u Argentini priključio neposredno nakon finala Super Sport Hrvatskog nogometnog kupa.

S obzirom da nije svaki dan da neki igrač Hajduka zabija gol na U20 Svjetskom prvenstvu, dodajmo i nekoliko zanimljivosti. Jako volimo slučajne podudarnosti pa prvo ističemo da je Pukštas zabio gol protiv Novog Zelanda u 82. minuti, a posljednji igrač Hajduka koji je nastupio na ovom natjecanju jest Miro Kovačić koji je 2013. godine na turniru u Turskoj također igrao protiv Novog Zelanda i izašao iz igre u 82. minuti. Zatim, Pukštas je prvi igrač Hajduka koji je zabio gol na ovom natjecanju od Ivana Lendrića koji je zabio na turniru 2011. godine, a prije njega su to uspjeli 1999. godine Zvonimir Deranja (2 gola) i Darko Miladin te Igor Štimac koji je zabio 2 gola slavne 1987. godine na turniru u Čileu i s mladom reprezentacijom Jugoslavije osvojio zlatnu medalju.

Prvi put su igrači Hajduka nastupili na ovom natjecanju 1979. godine u Japanu (Robert Juričko, Ivan Gudelj i Ivan Pudar) dok je uz Štimca za mladu reprezentaciju Jugoslavije 1987. godine u Čileu igrao i Robert Jarni. Za Hrvatsku su 1999. godine u Nigeriji nastupili Stipe Pletikosa, Darko Miladin, Anthony Šerić, Zvonimir Deranja, Srđan Andrić, Goran Sablić, Hrvoje Sunara i Hrvoje Vuković. Na turniru održanom u Kolumbiji 2011. godine nastupili su Franko Andrijašević, Tomislav Glumac, Mario Tičinović, Ivan Lendrić i Marin Zulim, a 2013. godine jedini (i posljednji) predstavnik bio je već spomenuti Miro Kovačić. Pukštas je prvi igrač u povijesti Hajduka koji je uopće nastupio na završnici nekog natjecanja za mlađe kategorije, a da nije igrao za Hrvatsku ili prije toga Jugoslaviju.

Iako tada nije bio igrač Hajduka, istaknimo i da je 2013. godine na turniru nastupio i današnji Pukštasov sugirač koji je pak posljednji igrač koji je zabio gol na ovom natjecanju, a da je u karijeri ikada nastupio za Hajduk. Naravno, radi se o Marku Livaji koji je u skupini zabio gol protiv Uzbekistana na asistenciju Ante Rebića iz slobodnog udarca.

Komentari

Povezano