Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

SAD u zadnjim minutama izvukao pobjedu protiv Srbije i ostvario peti uzastopni nastup u finalu OI

Nakon što smo ranije saznali da će reprezentacija Francuske pred svojim navijačima igrati veliko finale košarkaškog turnira na Olimpijskim igrama, dvoboj u večernjem terminu donio nam je drugog finalista, a to su Sjedinjene Američke Države. Stroj čije je dijelove izabrao direktor reprezentacije Grant Hill, a trenira ga Steve Kerr, savladao je Srbiju tijesnim rezultatom 95:91.

Gledali smo eksplozivno otvaranje. Trice su sijevale sa svih strana, a Srbi su pružali izvrstan otpor u iznimno brzom tempu koji su Amerikanci nametnuli. Iako je nezaustavljivi Stephen Curry napravio potpunu ludnicu pogodivši pet trica u prvoj dionici, susjedi su odigrali skoro savršenu četvrtinu – šutirali su nevjerojatnih 11/16 iz igre uz 5/9 za tri poena čime su ostvarili 31:23 vodstvo nakon prvih deset minuta igre.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Orlovi ni u drugoj četvrtini nisu odlučili posustati. Neposredno nakon kratke pauze gledali smo trice Marka Gudurića Vasilija Micića, a nakon što je Nikola Milutinov poentirao iz blizine za 39:25 vodstvo, SAD se odlučio za minutu odmora. U nastavku Amerikanci smanjuju na -10, no Srbi dosad neviđene šuterske forme ponovno pružaju odgovor.

Ovaj put njihov vođa je bio Aleksa Avramović koji je nakon 47:37 rezultata stavio dvije teške trice i slobodno bacanje. SAD se krajem poluvremena ponovno stavio u “rupu” od 14 razlike koju je na -11 smanjio LeBron James košem uz dodatno slobodno bacanje. Na semaforu je na velikom odmoru pisalo 54:43 u korist Srbije, što je definitivno rezultat koji bi izabranici Svetislava Pešića prihvatili ususret polufinalnom dvoboju.

Prvi strijelac Orlova na pauzi, koji su do tog trenutka pogodili ogromnih deset trica iz 19 pokušaja, bio je Avramović s 15 poena (4/6 za tricu). Skoro polovicu poena Amerikanaca je nakon 20 minuta zabio Curry s 20 (6/9 za tricu).

Iako su Amerikanci u trećoj smanjili na samo -6, šuterski dan Srbije nije bio gotov. Dvojac Micića i Gudurića se ponovno ukazao s distance, od kojih je ovaj drugi senzacionalnom trojkom uz dodatno slobodno bacanje odveo Srbe na +15 koje je Kevin Durant smanjio na +12 pred zadnju četvrtinu.

Kerr se za posljednju dionicu odlučio na potpuno napadačku petorku koja je od samog početka počela topiti minus. Šut Orlova je bio sve slabiji, a dvorana je u potpunosti eksplodirala prodorom LeBrona Jamesa za 84:84 izjednačenje. Petrušev je nakon minute odmora zabio za vodstvo, a onda je uslijedila eksplozija Amerikanaca koji su 7:0 nizom otišli u prvi plus od samog početka utakmice.

Iako su Orlovi ponovno odgovorili s 2+1 izvedbom u posljednjoj minuti dvoboja, srceparajuć šut za naše susjede pogodio je 35 sekundi prije kraja Durant koji je odveo svoju momčad na 93:89. Reprezentacija Srbije je odigrala jednu od najboljih utakmica u skorijoj povijesti, no nije bilo dovoljno. Susjedi su tri četvrtine živjeli sa tricom koja ih je u posljednjoj ponajviše pokopala u 15:32 omjer u zadnjoj dionici.

Amerikance je predvodio Curry s 36 poena i osam skokova (9/14 za tricu), dok je drugi strijelac pobjednika bio Joel Embiid s 19 poena. Izvrstan za SAD bio je i James s triple-double učinkom od 16 poena, 11 skokova i deset asistencija. 

Srbija, koja je u posljednjoj dionici šutirala 0/9 za tri poena, je bila predvođena od strane 20 poena Bogdana Bogdanovića i double-doublea Nikole Jokića od 17 poena i 11 asistencija.

Sjedinjene Američke Države će u finalu igrati s Francuskom, dok će Srbija tražiti broncu protiv Njemačka.

Cup tree provided by Sofascore
Komentari

Povezano