Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Sahiti: “Za debakl prošle sezone su krivi igrači. Gattusove pripreme najteže do sad”

Prije mjesec i pol dana, Emir Sahiti je nakon šest godina otišao iz Hajduka. 25-godišnji kosovski krilni napadač napustio je Split te krenuo put Njemačke, u HSV. Njemački velikan, koji je šest puta bio prvak države, za Sahitija je Hajduku uplatio 1.2 milijuna eura. No, 20% pripalo je Emirovom bivšem klubu – Rabotničkom te su u konačnici Bijeli uprihodili 960 tisuća eura za Sahitija.

Sahiti je u Hajdukovom dresu odigrao 121 službenu utakmicu, zabio 18 pogodaka te upisao 20 asistencija. Debi je upisao u remiju s Goricom na Poljudu u veljači 2019. godine, a posljednju utakmicu odigrao je kod Istre 1961 u Puli, 25. kolovoza. Netom poslije toga, transfeiran je u HSV koji se natječe u 2. Bundesligi, a Sahiti je do sada odigrao 3 utakmice te proveo ukupno 91 minutu na terenu. Prije dva dana je upisao peti nastup za reprezentaciju Kosova i zabio svoj prvi gol u nacionalnom dresu u domaćoj pobjedi 3:0 protiv Cipra u sklopu Lige nacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U razgovoru za Dalmatinski portal Sahiti je otkrio detalje oko svog odlaska iz Hajduka, odnosu s trenerom Gennarom Gattusom i općenito o vremenu provedenom u Splitu.

Sve je dobro, super, veliki klub. Baš su me dočekali dobro, i trener i suigrači. Zasad je sve super. Klub je velik po tradiciji, po svemu. Vidi se da nije za drugu ligu. Mjesto nam je u Bundesligi. Vidi se razlika u terenima, profesionalizmu. Svi rade, šute, nitko ne priča ništa. Svi znaju koji su tu sve klubovi u drugoj ligi. HSV, Hertha, Hannover, Schalke, Fortuna Dusseldorf. Igra je brža, puno se trči. Intenzitet je prebrz. Igrači su jaki u duelima.

Kako teče vaša prilagodba na ligu i nove okolnosti? Gdje vas trener vidi?

Odmah sam se navikao, od prvog dana, od prvog treninga. Sretan sam, dobro mi ide. Odgovara mi liga, rekao sam da je Njemačka pravi izbor za mene. Igrao sam dvije utakmice na desnom krilu, treću utakmicu kao desni wing-back. Najviše me vidi na krilu.

HSV je drugoligaš od 2018. godine. Može li se napokon izboriti povratak u Bundesligu?

Imamo iskusne igrače i mlade talentirane. Došlo je i nekoliko pojačanja. Imamo top momčad. Hamburgu je mjesto da bude gore. Borit ćemo se da uđemo. Bit ćemo presretni ako to uspijemo.

Priča vas i HSV-a traje već neko vrijeme, zar ne? Priča li se u HSV-u o Mariju Vuškoviću i jeste li se možda sreli?

To traje dvije godine. Nisam forsirao ništa. Rekao sam ako dođe ponuda koja zadovoljava Hajduk da ću otići. Da sam i ovog ljeta ostao u Hajduku ne bih bio nesretan. Svi mi govore da je Mario top momak. Ja to znam, igrao sam s njim. Popričali smo o HSV-u, živim u stanu gdje je on bio.

Kako ste doživjeli odlazak iz Hajduka?

Kad sam pogledao video oproštaja, plakao sam kao dijete tri dana. U šest godina sam prošao dobre i loše stvari, poraze i pobjede. Sa suigračima sam imao top odnos. Osjećao sam se kao doma. Neću nikad zaboraviti klub, suigrače. Nije malo negdje provesti šest godina.

Koji trenutak najradije pamtite?

Kad smo osvojili prvi kup. Sjećam se kao danas, utakmica protiv Rijeke, slavlje na Rivi, navijači su bili sretni i zadovoljni s nama. To neću nikad zaboraviti, a ni gol protiv Dinama na Poljudu (1:0). To mi je posebno.

Prošao si puno trenera, ima li neki kojeg bi istaknuo? Kod Ivana Leke ste puno igrali kad možda i ne bi zaslužili?

Imao sam puno trenera. Od svakog možeš nešto naučiti. Ne mogu izdvajati nikoga. Trener Leko je vjerovao u mene baš puno. Nisam bio u formi pet-šest utakmica. Stavljao me igrati unatoč svemu. Baš mi je bilo drago kada sam nakon toga zabio Lokomotivi i Dinamu. To je bilo neopisivo. Sjećam se da je u izjavi nakon utakmice rekao kako mu je puno ljudi govorilo da me stavi na klupu, ali nije htio. Dobar čovjek, želim mu svu sreću.

Pratite li Hajduk i dalje?

Pratim svaku utakmicu, sve sam gledao. Pratit ću dok sam živ. Hajduk mi je duboko u srcu. Dobro su krenuli. Daj Bože da dođe titula. Rano je pričati, ali ovako kako igraju, koncentrirano, maksimalno…Imaju dobru momčad. Igrači su odlični, atmosfera je top. Samo da se ovako nastavi. Hajduk je veliki klub, očekivanja su uvijek velika.

Kako ste doživjeli Gennara Gattusa?

Prošao sam puno trenera, ali pripreme koje su odrađene ovog ljeta nikad nisu bile teže. Znao sam da ćemo biti spremni, 200%. Odrađeno je sve na maksimumu. S njim sam naučio puno stvari, pričao je sa mnom prije utakmice, govorio mi da mogu driblat. Top čovjek i trener, svi znaju koja je legenda. Imali smo odličan odnos. Svaki dan na treningu sam uživao. Hajduk je veliki klub, očekivanja su uvijek velika.

Kada je zadnjih sezona Hajduk bio najbliži tituli?

S Valdasom smo imali top sezonu i malo je nedostajalo da se dođe do naslova. Imao sam osjećaj da smo u Maksimir na zadnje kolo došli s dva boda manje da bi sigurno pobijedili. 

Tko je kriv za prošlosezonski debakl?

Prošle sezone smo imali top igrače, nikad bolji Hajduk. Krivi smo mi igrači, nitko drugi. Igrači igraju. Da smo bili pametniji, da uđemo smireno… Ulazili smo u utakmice pod presingom da moramo pobijediti, onda se stvori pritisak. Mi smo gubili na malim utakmicama.

Jesu li kola krenula nizbrdo nakon poraza od Rijeke na Poljudu?

Imali smo i dalje prednost, bilo je 16 utakmica do kraja. Onda su stigli porazi od Lokomotive, Istra…Takve utakmice ne smiješ nikad izgubiti.

Player stats provided by Sofascore
Komentari

Povezano