Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Sainz prekinuo Red Bullov niz pobjeda

Velika nagrada Singapura konačno je navijačima Formule 1 vratila napetu završnicu i uzbudljivu borbu za vrh postolja nakon rekordnih deset vezanih pobjeda Maxa Verstappena. Carlos Sainz koji je startao s pole pozicije za Ferrari, uspio je odličnom vožnjom zadržati vodstvo unatoč pritiscima Mercedesa i McLarenovog Landa Norrisa za prvu pobjedu u sezoni ne-Red Bullovog vozača.

Utrka je započela relativno mirno, a jedinu akciju na startu pružio je Lewis Hamilton koji je kasnim kočenjem prestigao Norrisa, no ostao kratak u borbi s Georgeom Russellom zbog čega je morao napustiti granice staze i posljedično vratiti obje pozicije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Status quo održao se do 22. kruga kada je Logan Sargeant udario u zid izgubivši pritom dio prednjega krila. Sigurnosni automobil pozvan je na stazu, a većina je vozača otišla u boks na promjenu guma. Vani je ostao samo Red Bullov dvojac Sergio Perez i Verstappen koji su startom na hard gumama pokušali nadoknaditi nisku startnu poziciju iz kvalifikacija. Dotadašnja vodeća petorka koja se sastojala od Mercedesa, Ferrarija i Norrisa s lakoćom je povratila mjesta od Red Bulla koji se mučio gotovo cijelu utrku.

Ponovnu akciju na stazi osigurao je Esteban Ocon nakon što je bio primoran prerano okončati svoju utrku zbog problema s mjenjačem. Prednost virtualnog sigurnosnog automobila iskoristili su isključivo u Mercedesu čime su 20-ak krugova do kraja imali prednost svježih medium guma.

Mercedesov je dvojac ubrzo poništio zaostatak od 14, odnosno 19 sekundi za Charlesom Leclercom, Norrisom i Sainzom te nisu imali većih poteškoća u zaobilaženju Monegažanina. Zahvaljujući lukavoj taktici Španjolca, koji nije prepuštao prvu poziciju od starta, i omogućavanju Norrisu da se približi unutar jedne sekunde kako bi time mogao aktivirati DRS i služio kao “tampon zona”, Russell je imao velikih poteškoća prestići McLaren.

Zatim se u posljednjem 62. krugu, uslijed ogromne želje, Russell prekočio, izgubio kontrolu nad bolidom i završio u zaštitnim barijerama tek nekoliko zavoja prije kraja. Hamilton više nije imao vremena ispraviti pogrešku momčadskog kolege, a Sainz je sjajno odvoženu utrku okrunio pobjedom, dok je Norris na drugoj poziciji kompletirao postolje s Britancem i Španjolcem.

Veliku nagradu Singapura, osim Ocona, nisu dovršili Yuki Tsunoda, Valtteri Bottas, a Lance Stroll nije ni započeo utrku poslije katastrofalnog sudara u subotnjim kvalifikacijama. Verstappen je završio na petom mjestu, Perez osmom, a valja istaknuti i debitanta u Formuli 1 Alpha Taurijevog Liama Lawsona koji je u noćnoj utrci osvojio dva boda plasiravši se na devetoj poziciji.

Komentari

Povezano