Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
VijestiZanimljivosti

Samo četiri igrača su uputila više udaraca u jednom izdanju Eura bez zabijenog gola od Ronalda

Nogometaši Portugala su protekle večeri tek nakon raspucavanja s bijele točke izborili plasman u četvrtfinale Europskog prvenstva. Junak pobjede nad Slovenijom je bio vratar Diogo Costa koji je najprije u 115. minuti obranio zicer Benjaminu Šešku, dok je onda obranio sva tri jedanaesterca Slovencima za prolaz dalje.

Mogao je Portugal i nešto ranije doći do četvrtfinala jer su u 105. minuti imali kazneni udarac kojeg je izborio Diogo Jota poslije prekršaja Vanje Drkušića, no Cristiano Ronaldo ga nije uspio realizirati. Njegov pokušaj je pročitao i uspješno zaustavio slovenski vratar Jan Oblak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan od najboljih golgetera svih vremena je tako ostao bez ijednog postignutog pogotka na ovogodišnjem Euru usprkos tome što je uputio najviše udaraca na turniru. Napadač Al-Nassra je dosad uputio 20 udaraca ka golu protivnika, pet više od prvih pratitelja Kyliana Mbappéa i Kaija Havertza koji su se upisali u strijelce barem s bijele točke. Mbappé je zabio jedan, a Havertz dva gola.

Kada gledamo igrače s najviše udaraca bez postignutog pogotka, najbliži Ronaldu je 16-godišnji Lamine Yamal koji je dosad uputio 11 udaraca, no nijedan nije pronašao metu. Dvoznamenkast broj udaraca bez zabijenog gola imaju još Marcus Thuram i Romelu Lukaku (po 11) te Aleksandar Mitrović i Antoine Griezmann (po 10).

Koliko je taj učinak zapravo loš, dovoljno govori podatak da su, od 1980. godine otkad OPTA ima podatke, samo četvorica igrača upisala lošije brojke. Trenutni rekorder je još jedan Portugalac, a riječ je o Decu koji je na Euru 2004. godine uputio 24 udarca, međutim do gola nije uspio doći. Jedan udarac manje je uputio Španjolac Fernando Hierro osam godina ranije, a na diobi trećeg mjesta su s 21 udarcem bez pogotka Belgijac Kevin De Bruyne iz 2016. godine te bivši nogometaš Dinama Dani Olmo s prošlog izdanja natjecanja.

Hoće li Cristiano uspjeti postići gol i pobjeći s ove liste ili će se možda dodatno popeti na njoj, doznat ćemo već u petak kada je na rasporedu četvrtfinalni ogled između Portugala i Francuske.

Komentari

Povezano