Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Samuel Eto’o u središtu skandala namještanja utakmica

Veliki skandal trenutno trese Kamerunski nogometni savez (FCF), točnije njegovog predsjednika Samuela Eto’oa, nakon objave razgovora kojeg je početkom ove godine vodio s čelnikom kluba Victoria United. Taj klub je u vrijeme razgovora bio u drugoj kamerunskoj ligi, a prije nekoliko tjedana je izborio plasman u prvi rang natjecanja. U razgovoru kojeg je objavio portal Camfoot može se čuti kako bivši napadač Barcelone i milanskog Intera obećava svom sugovorniku da će se njegova momčad popeti na prvo mjesto.

Cijeli događaj se odvijao između 2. i 3. siječnja, a Eto’o je razgovarao sa Valentineom Gwainaom, predsjednikom Victoria Uniteda, koji je 30. prosinca prošle godine prekinuo utakmicu koju je njegova momčad izgubila s 1:0 tako što je u 86. minuti upao na teren ljutit zbog odluka suca utakmice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razgovor počinje kada Gwain nazove Eto’oa, predsjednika federacije, kako bi izrazio svoju frustraciju jer je smatrao da je sudac oštetio njegovu momčad i odmah dobiva odgovor bivšeg kamerunskog napadača: “Postoje stvari koje možemo učiniti, ali brate, moraš biti vrlo diskretan.”

Na inzistiranje Gwaina objašnjava da je u trenutku razgovora na putu prema Kamerunu nakon što je u inozemstvu proslavio Novu godinu, pa bi se uskoro bacio na posao: “Nisam još stigao ni doći kući. Vani sam, brate. Nisam stigao ni otići kući razgovarati s predsjednikom (udruge sudaca) jer ne mogu direktno zvati suce i reći im da se čuvaju. Ali mogu s predsjednikom.”

Eto’o se u nekoliko navrata prisjeća razgovora koji su njih dvojica vodili u Kataru tijekom Svjetskog prvenstva, iako se ne osvrće na njegov sadržaj. Portal uvjerava kako je riječ o razgovoru u kojem je obećao promociju momčadi Victoria Uniteda, budući da ga je Gwain podržao u njegovom projektu na predsjedničkim izborima. “Ostani miran, dajemo ti tvoja tri boda i suspendiramo suca. Ali pusti me da se barem vratim u Kamerun”, obećava mu Eto’o. “Dolazim 3. (siječnja) noću. Dakle, vidimo se u uredu 4. siječnja, ali ću svejedno isključiti ovog suca. Diskvalificiram ovog suca. Vidjeti ćemo se u uredu, pa ću pozvati predsjednika sudaca.”

Tijekom razgovora Eto’o konstantno inzistira da se susret drži podalje od fokusa novinara i javnosti: “Bolje je da se vidimo diskretno. Organizirajte put od dva dana, pozovite svoje žene u Yaoundé, nađemo se diskretno, popričamo i odete.” Uz to, pojašnjava da je ključno imati dobar odnos s predsjednikom lige: “On ima moć jer sa svojim komisijama može suspendirati čak i predsjednika sudaca.

Gwain dalje optužuje predsjednika sudaca da je namjerno delegirao suca da ga ošteti u utakmici koju je prekinuo svojim ulaskom na teren: “On me želi planski uništiti“. Suočen s tim komentarom, Eto’o je vrlo otvoren u svom odgovoru: “Ne, ne, ne, ne. Naš klub, Opopo (nadimak po kojem je poznata Victoria United), mora ići u prvu ligu. To je naš cilj.” Tada obećava da će se sastati sa predsjednikom arbitraže i predsjednikom lige kako bi razgovarali o tome: “Organizirati ću sastanak nas trojice, diskretno ćemo razgovarati i sve ćemo to srediti.

Produkt ovog razgovora je bio takav da je u travnju Victoria United okrunjena naslovom prvaka druge lige i tako ostvarila promociju u prvu kamerunsku ligu. Zanimljivo, otkad je Eto’o pobijedio na izborima za predsjednika saveza ovo im je već druga promocija, budući da su 2020. igrali u trećem rangu natjecanja. Osim toga, usred sezone, vratar Idris Youssouf odvojen je od momčadi nakon što je audio snimka razgovora između njega i prijatelja izašla u javnost, a u kojem je priznao da je klub namještao utakmice kako bi došao do naslova.

Komentari

Povezano