Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
VijestiZanimljivosti

Samuel Eto’o zbog sukoba s izbornikom reprezentaciji Kameruna oduzeo opremu, lopte i dresove

Fokus europske, a i svjetske nogometne javnosti je na pripremnim utakmicama uoči početka Europskog prvenstva za 10-ak dana, no diljem svijeta se već igraju kvalifikacijske utakmice za Svjetsko prvenstvo 2026. godine u SAD-u, Kanadi i Meksiku, a jedna od njih je na rasporedu za 4 dana u Kamerunu.

Jedna od najuspješnijih afričkih reprezentacija svih vremena ugostit će reprezentaciju Kapverdskog Otočja na svojem nacionalnom stadionu u glavnom gradu Yaoundéu, no pripreme uoči te utakmice su sve samo ne rutinske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razlog je, kao i uvijek kad je riječ o afričkom nogometu, zbog zbivanja izvan terena, točnije borbe za prevlasti unutar Kamerunskog nogometnog saveza, na čijem je čelu nekad legendarni nogometaš Barcelone, Intera i Chelseaja, Samuel Eto’o.

Nakon igračke mirovine 2019. godine, Eto’o se bacio u uredske poslove poput ambasadora FIFA-a, dok je na čelu domaćeg nogometnog saveza od prosinca 2021. godine. Njegov je mandat od početka ispunjen kontroverzama, a jedna od najvećih se odvija još od travnja, kad je kao trener reprezentacije imenovan Belgijanac Marc Brys, 62-godišnji trener koji je svu karijeru proveo vodeći belgijske i nizozemske klubove.

Problem je što je Brysa na to mjesto imenovao kamerunski ministar sporta, Narcisse Mouelle Kombi, a ne Eto’o kao predsjednik nogometnog saveza. Eto’o je na tu odluku poludio, navodeći kako nije bio involviran u njeno donošenje, a nakon nekoliko tjedana sjednica i diskusija, Kamerunski nogometni savez je u svibnju suspendirao Marca Brysa, navevši kako je njegovo postavljanje bilo protuustavno.

Politički pritisak učinio je da Brys i Eto’o dogovore sastanak i pokušaju pronaći kompromis, no sastanak je završio time što je Brys izjurio iz sobe nakon što je Eto’o počeo vikati i bacati stvari po uredu, ponavljajući kako je on predsjednik i kako on donosi sve odluke. Brzo nakon ovog sastanka punog gorčine, Eto’o je otpustio Brysa i na njegovo mjesto postavio Martina Ndtoungoua Mpilea kao vršitelja dužnosti, no sam Mpile je već drugi dan podnio ostavku na to mjesto, pa je kamerunska reprezentacija ponovno bila bez trenera.

A onda, dva dana nakon sastanka punog tenzija, Eto’o je organizirao konferenciju za medije, povukao sve svoje navode i ispričao se Brysu, ponovno ga potvrdivši kao trenera reprezentacije. Činilo se kako su se tenzije smirile i kako će se ova saga ipak rasplesti na pozitivan način, sve do jučer kad se reprezentacija okupila u hotelu.

Brys je ustanovio kako njegov trenerski tim nema niti jednu sobu rezerviranu na svoja imena, a nedugo nakon toga, nije se pojavio autobus koji je reprezentaciju trebao odvesti na prvi trening. Usprkos prethodnom dogovoru, Eto’o je Brysu doveo potpuno novi trenerski stožer, zatraživši da njegovi ljudi budu u Brysovom timu i rade s njime. Kad je Brys to odbio, navodeći kako već ima svoj trenerski tim, Eto’o je naredio povlačenje sve reprezentativne opreme iz hotela, pa je tako kamerunska reprezentacija trenutno bez lopti, dresova i ostale opreme potrebne za trening i utakmice.

Zanimljivo, službeni X profil Kamerunske nogometne reprezentacije bez zadrške je pratio cijelu situaciju, fotografirajući bizarne situacije u hotelu i uoči treninga, pokazavši kako je očito nenaklonjen Samuelu Eto’ou i njegovoj sviti.

Brys i njegov stožer nisu se dali pokolebati, pa su u vlastitom aranžmanu organizirali autobus te zatim kupili opremu za trening u nekoliko dućana u Yaoundéu te nakon nekoliko sati uspjeli održati trening. Trener reprezentacije samo je kratko prokomentirao:

“Nismo imali lopte, nismo imali opremu, mislite li da ovo funkcionira? Ne, ne funkcionira. Ovo je nečuveno. Profesionalac sam 26 godina i nisam nikada mislio da mogu doživjeti nešto ovakvo.”

Marc Brys, trener kamerunske nogometne reprezentacije, u izjavi za medije
Komentari

Povezano