Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Šapina novi svjetski viceprvak, Duvančić osvojila broncu

Nakon što je jučer Matea Jelić donijela Hrvatskoj prvu medalju na Svjetskom prvenstvu u taekwondou u azerbajdžanskom Bakuu, danas su do medalje došli Ivan Šapina i Bruna Duvančić, članovi splitskog TK Marjana. Šapina je osvojio srebrno odličje, dok se Duvančić okitila broncom.

Ivan Šapina je nastupio u kategoriji do 87 kilograma te je bio slobodan u prvom kolu. Nakon toga je redom bio bolji od Cipranina Andreasa Theocharousa s glatkih 2-0 (13:5, 11:2), Turčina Enbiye Taha Bicera s 2-1 (6:7, 12:1, 4:3) te Uzbekistanca Nikite Rafalovicha s 2-1 (6:3, 2:2, 1:0). Ivan je do pobjede protiv Rafalovicha došao samo tri sekunde prije kraja treće runde udarcem rukom u oklop.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tom pobjedom je osigurao plasman u polufinale i minimalno brončanu medalju. Šapina se nije na tome zaustavio te je u polufinalnoj borbi svladao Bjelorusa Artsioma Plonisa koji nastupa pod zastavom taekwondo federacije. Plonis je prvu rundu dobio s uvjerljivih 9:3, dok je Ivan bio bolji u drugoj s tijesnih 4:2. Hrvatski taekwondaš je svoju kvalitetu pokazao u trećoj rundi u kojoj je deklasirao protivnika s uvjerljivih 15:1.

U finalu je njegov protivnik bio Južnokorejac Sanghyun Kang koji je neizvjesnu prvu rundu dobio sa 6:5. Šapina je mnogo bolje krenuo u drugu rundu te dolazi do prednosti od 6:1, no Kang se ipak vraća i na koncu dobija rundu s 9:7 te tako postaje svjetski prvak.

Šapina tako nije uspio ujediniti titule europskog i svjetskog prvaka, ali je došao do svoje druge medalje sa Svjetskih prvenstava u karijeri. Prvu je osvojio 2019. godine u Manchesteru kada je bio trećeplasirani. Njegovim porazom u finalu, Hrvatska je ostala na tri svjetska prvaka u svojoj povijesti:

  • Filip Grgić (do 62 kilograma, 2007.)
  • Ana Zaninović (do 53 kilograma, 2011.)
  • Lena Stojković (do 46 kilograma, 2022.)

Na putu do polufinala kategorije do 49 kilograma, Bruna Duvančić nije izgubila nijednu rundu. Redom je pobijeđivala Jade Therese Castillo iz Danske (11:1, 12:8), svjetsku prvakinju iz 2017. godine Srpkinju Vanju Stanković (12:0, 12:5) te Trương Thị Kim Tuyền iz Vijetnama (16:11, 12:0).

U polufinalu je snage odmjerila s Tajlanđankom Panipak Wongpattanakit, aktualnom olimpijskom pobjednicom i dvostrukom svjetskom prvakinjom. Iako je prvu rundu dobila s 4:3, u druge dvije nije uspjela pružiti dovoljno dobar otpor te je obje glatko izgubila (3:12, 1:9).

Bruni je ova bronca prva medalja sa Svjetskih prvenstava u mladoj karijeri, a to je ujedno i čak 29. medalja za Hrvatsku u povijesti natjecanja. Hrvatska broji 3 zlatne, 6 srebrnih i 20 brončanih odličja.

U kategoriji do 80 kilograma je nastupio Matej Nikolić. On je u prvom kolu deklasirao predstavnika Bangladeša Foysala Ahmeda s 2-0 u rundama u kojima nije izgubio niti jedan poen (14:0 i 12:0). Poslije toga je trijumfirao i protiv Kazahstanca Nurlana Myrzabayeva. Nakon što su prve dvije runde bile u potpunosti izjednačene (6:6 obje), Nikolić je u trećoj dominantno slavio sa 16:8.

Nažalost, član TK Jastreb je u osmini finala tijesno poražen od aktualnog europskog prvaka Simonea Alessia s 0-2 (0:4, 0:2).

Komentari

Povezano