Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Šaptaj nogometa na Šubićevcu

Kao uvertira onom “pravom” Jadranskom derbiju koji nas čeka u sklopu osmog kola SuperSport HNL-a, isto su “malim” Jadranskim derbijem u petak predvečer otvorili Šibenik i Istra 1961. Obje su momčadi tražile izlaz iz mini-kriza koje su ih lišile pobjeda u zadnja dva ligaška kola – tri u slučaju Šibenčana.

Na koncu put do pobjede nije izborila ni jedna ni druga momčad, bilo je to klasičnih 0:0 koje ćemo po razvoju događaja na terenu nazvati: ništa – ništa. Istra je većinu utakmice provela s desetoricom igrača no Šibenčani nisu umijeli iskoristiti igrački višak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povijest nije bila naklonjena gostiju s najvećeg hrvatskog poluotoka, jer u 16 gostovanja u Krešimirovu gradu su slavili tek jednom, i to početkom 2021. u sklopu osmine finala Hrvatskog nogometnog kupa. Taichi Hara i posljednja prinova Šibenika Šime Gržan zabili su tada za 0:2 pobjedu. Uz spomenutog Gržana, iz tadašnjeg su kadra obiju momčadi tu i dalje tek Slavko Blagojević i Matej Vuk.

U potrazi za povratkom na pobjednički put, domaći strateg Mario Carević ponešto je promijenio u početnoj postavi. Duje Dujmović zauzeo je mjesto u zadnjoj liniji umjesto Roberta Punčeca, a iako se u uvodnom dijelu prvenstva iskazao kao ponajbolji desni bočni lige, Toni Kolega svoje je mjesto na boku prepustio 17-godišnjem Lovri Kulušiću kojem je to ujedno bio i prvi start neke seniorske utakmice u karijeri.

Ipak Kulušić je na koncu imao nešto ofenzivniju ulogu zaigravši na krilu, što je značilo da su Šibenčani po prvi puta ove sezone zaigrali s četvorkom u posljednjoj liniji. Stefan Perić prebačen je stoga na poziciju desnog beka. Ivan Božić formalno je bio lijevo krilo, što je glavne napadačke poslove prebacilo na pleća nešto povučenijeg Jakova Antona Vasilja i najisturenijeg Ivan Santinija.

Kemijao je i Paolo Tramezzani koji je postavio jednu asimetričnu momčad u kojoj je Moris Valinčić igrao nešto između desnog beka i desnog stopera, čime je osim špice i vratara pokrio gotove sve uloge na terenu u posljednjih godinu dana. Na lijevoj je strani blisko uz Marcela Heistera stajao i Matej Vuk dok su po objema krilima lutali Salim Fago Lawal i Beyatt Lekweiry koji su držali leđa udarnoj igli Mateju Lisici.

Prvo uzbuđenje na utakmici vidjeli smo u 7. minuti kada je s ruba kaznenog prostora ljevicom opalio Lisica i uzdrmao prečku domaćih vrata.

Osam minuta kasnije ponovno prijete gosti. Za razliku od prve instance kada je udarac stigao nakon nešto dužeg posjeda, ovaj put se radilo o kontranapadu. Lopta je stigla do Lekweiryja koji sa slične pozicije puca, a ovaj je put morao intervenirati Antonio Đaković koji brani svoju mrežu.

U 38. minuti danak neiskustvu platio je – najiskusniji igrač na terenu! Gostujući kapetan Slavko Blagojević neoprezno je laktom startao na jednog igrača u narančastom dresu i potpuno zasluženo zaradio drugi žuti karton i nešto raniji odlazak na tuširanje.

Već u sljedećoj minuti domaći igrači kreirali su jednu gužvu u gostujućem kaznenom prostoru. Bilo je to neuspjelih pokušaja škarica, driblinga, i udaraca u blokove, prije no što je Ognjen Bakić iskosa nisko opalio gađajući dalji kut, no lopta se namjerila “samo” na gol-aut pored ukopanih igrača obiju momčadi.

Premda su ostali s igračem manje, gosti su prvi zaprijetili u nezanimljivom startu drugog dijela igre. Direktno iz slobodnog udarca topovski je opalio Dario Marešić, a dobro se morao protegnuti Đaković da tu loptu iščupa iz rašlji.

Prvi su put u drugom dijelu igrači Šibenika svojim navijačima dali razlog za dizanje sa sjedišta tek u 72. minuti. Tada se Josip Majić našao u dobroj poziciji s loptom u nogama iskosa zdesna, te udarcem pokušao probiti gustiš sačinjen od gostujućih igrača, no od bloka je pogodio samo vanjski dio mreže.

Kad već 21 igrač na terenu nije gledatelje uspio okupirati atraktivnim potezima, terenom je pred kraj utakmice zavladala nervoza koja se konkretizirala međusobnim koškanjem glavnih aktera, a koje je barem za kratko utakmici dalo sadržaja.

U takvim tonovima koje je pratilo izležavanje Istrinih igrača i novi bespotrebni žuti kartoni odigrala se završnica utakmica kojom se Istra (privremeno?) odvojila od Osijeka na šestom mjestu ljestvice s jednim bodom viška.

Standings provided by Sofascore
Komentari

Povezano